Ustna vprašanja (2010-07-15)

Nevem, če je nasa izkusnja najbolj reprezentativna za strokovne izpite, ker je bil mesec juilj in je bilo precej standardnih izprasevalcev na dopustih, ampak vseeno.

Kdo? dr. Trotovsek, dr. Stolfa, dr. Turel

dr. Trotovsek (abdominalni kirurg)
Praktični del - vstavitev urinskega katetra. Pazi! Povedat mores, da pacientu razlozis postopek preden začnes (pojasnilna dolznost). Pa da mesiček napolnis z vodo iz pipe, ker fizioloska raztopina kristalizira. Pa kozico potegnat nazaj čez luleka, da ne pride do parafimoze. Ostalo pa itak obvladate! :)
Ustno: Moski verizni kadilec, 50 let, bolečina 20 minut po jedi, vodene driske, hujsa. RTG PC, rektalni, laboratorij, ... vse b.p. Gre za ishemijo mezenterija, ki jo potrdis z CT angio in zdravis s PCI ali kirursko.
Dr. Totovsek je izredno korekten, ampak je perfekcinist in zahteva razumevanje. Se mi zdi, da če razmisljas v pravo smer je izpit pri njemu opravljen. Ima pa nekaj zelo specialističnih vprasanj ala perforatio tecta, abdominalni kompartment sindrom.

dr. Stolfa (ginekologinja)
Prvič (?) na strokovnem izpitu tudi ginekologinja. Kolega je delal ginekoloski pregled kot praktični izpit.
Ustno: Vsa urgentna stanja v ginekologiji in nosečnosti. Vodenje poroda.
Ni sla v detajle. Nasteti sem moral vse kar ogroza zivljenje in kako bi ukrepal. Večinoma je odgovor, da spravis bolnico stabilno do ginekologa. Vse kar rabite vedeti je v nujnih stanjih.
Zelo prijazna, tako da je bila izkusnja navkljub prvemu soku precej prijetna.

dr. Turel
Ustno: bolnica, mlada, prej smrkala (atopik) in občasno kasljala s piskanjem v PK, sedaj ker naenkrat na izletu v gorah - tezko dihanje, dusenje, ... Skratka hud astmatični napad. Sej veste: ABC, avskultacija, PEF, ... Terapija: kisik (venti maska), inhalacije Ventolina, steroid i.v., v bolnico na opazovanje.
Turel je tudi zelo fer. Včasih malo potipa zakaj nebi dal... Ampak ni problema.

Veliko uspeha! Zadeva je zelo stresna, ampak ko je mimo vidis, da je bilo 80 skrbi odveč. Saj veste, po bitki so vsi generali! ;)