Ustna vprašanja - doc. dr. Švab

Ustna vprašanja pri prof. Švab.

Najprej greš na oddelek kjer ti prijazni ležeči zdravnik določi pacienta(vsak je imel svojega). Sam sem imel malo smole, ker je pacientka po 25 minutah izrazila da ne bi več odgovarjala, zato je mogoče pomembno da naprej preidete na bistvo(vzroki hospitalizacije, simptomi, zdravila, prejšnje hospitalizacije,...) potem pa še natačneje in podrobneje, če je volja(pacienta) in čas. Imeli smo na voljo eno uro časa. Pri tem delu izpita mi je prišlo prav da sem bil aktiven na vajah, saj ti le praksa da občutek za pogovor; dostkrat sem videl, ko so nekateri sošolci spraševali psihotične direktno ali imate halucinacije in podobno in večinoma so dobili negativen odgovor(razen, če imaš srečo in je boljši uvid, in pacienta ni sram in ni zadržan).
Ko končaš praktični del smo šli v seminarsko, kjer smo odgovarjali posamično. Naprej smo dobili vsak tri vprašanja, kjer si imel 1h časa da napišeš stvari. Naprej prebere esej in da oceno, potem poveš anamnezo(sedanja, družinska, osebna) in pa status( tu pridejo prav izrazi zapisani v prispevku dr. Škodlarja v med.razgl.+znaki in simptomi duševnih motenj v knjigi). Iz tega dobiš drugo oceno.
Ko odgovoriš na pisna vprašanja, vzame tvoj list in ga pregleda(sam sem naredil napako da sem premalo napisal na list, ker gre čez ta list in te lahko mogoče še samo kakšno malenkost vpraša, tako da je dobro kar vse napisat kar veš.) Iz tega dobiš tretjo oceno, ki jo potem z ostalima dvema združi in dobiš enotno oceno.
Gospa Švab je korektna,prijazna,razumljiva- ne mara nekega dolgovezenja in idealiziranja, je zelo konkretna(zakaj je to blodnja, zakaj disociranost,..., posebno pozoren je treba biti pri čustvih vsaj včasih iz enega pogovora ne moreš razbrati vsega, in je bolje reči tega nisem mogel zvedeti, kot pa pacientu pripeti "našo oznako"). Rada ima točnost tako da ne zamujat niti na izpit, niti ko imate pacienta, saj nas je prišla iskat po eni uri in 5 minutah na oddelek(1h imaš časa).
Vprašanja se spreminjajo, treba se je naučit teorijo, meni se je zdelo da je pošteno ocenjevala, je pa res da je potrebno malo več kot samo stara vprašanja. Nekateri dobili tudi 10tko, tako da se da dobiti lepo oceno, da se pa tudi pasti :)

Vprašanja:

Antidepresivi,
Antipsihotiki,
anksiozne motnje,
fobije,
duševna manjrazvitost,
druga se pa trenutno ne spomnem, mogoče bo še kdo pod komentar dodal kakšno vprašanje.
Srečno