Ustna vprašanja - Doc. dr. Matjaž Jereb

1. pacient s pljučnico, v anamnezi in statusu ga zanima samo relevantno za tvojo delovno diagnozo in potem kako bi jo potrdil, kaj pričakuješ v razmazu sputuma po gramu, kako bi zdravil, kaj vse so možnosti
2. Okužbe, ki jih prenašajo klopi - sem naštela KME; borelioza, anaplazmoza, za tularemijo sploh nisem vedela. Pri vsaki sem povedala 3 besede, nič posebnega, me je kar prekinil in rekel OK (sem bila presenečena, kako malo ga zanima slišat) Aja, edino pri KME je tudi mene vprašal, kaj še lahko prizadene in sem rekla da hrbtenjačo in da so najhujše posledice paralize (očitno hoče, da vemo, kako pomembno se je cepit in to svetovat vsem okol sebe :))
3. Okužbe spodnjih sečil (povzročitelji, kako etiološko opredelimo, kdaj ja kdaj ne, kdaj bi zdravili. Potem me je vprašal o asimptomatski bakteriuriji in kdaj bi to zdravili - je hotel slišat "pri posegih na spodnjih sečilih".) Pa tu mu ej blo tudi dovolj, da sem govorila o cistitisu in uretritisu (tudi v povezavi s STD), nič o prostatitisu, sva šla kar naprej.
4. Sindrom infekcijske mononukleoze. Spet, kdaj, kako izgleda, etiološko dokazovanje (monospot, če neg. Ig proti CMV). Pa o zapletih (hepatitis, vranica, ruptura)... Spet na kratko in jedrnato :)
5. Cefalosporini. Tu me je pa dobil :) 1 generacija še zdaleč ne delujejo samo proti G+ organizmom, bistveno pa je, da se G- spekter v vsako višjo generacijo širi. 1 gen rabimo za krg profilakso! Potem pa razlike med 4. in 5. generacijo - obe MRSA, peta pa ne proti Pseudomonas, zato ima on pomisleke, če ji lahko sploh rečemo 5. generacija... Tu sem zvedla veliko novega, mi je bol predaval, ker kar sem povedala mu ni blo všeč :D
Je prijazen, kot je Maja napisala, ne pusti, da se mučiš v tišini, lepo vodi razmišljanje, kaj nobega vmes pove (in na koncu je rekel, da on zna ločit, kaj je tisto za nas pomembno, kaj je pa nekaj več, kar seveda ne moremo kar vedet - ko sem bla presenečena, kako lepo oceno mi je dal, glede na to, kolko je on govoril vmes. :)) All in all, prav en prijeten izpit pri prijaznem možakarju, brez strahu pred njim. :)