Ustni izpit - prof. Meden-Vrtovec

1. Prvo vprašanje se je nanašalo na ginekološko pacientko. Poveš anamnezo. Pacientka je imela ciste na jajčniku, zato je sledilo vprašanje: Ciste: razdelitev (funkcionalne ciste-manjše od 5 cm; prave tumorske ciste-večje od 5 cm), zdravljenje (predvsem zdravljenje funkcionalnih cist-hormoni).
2. Drugo vprašanje se je nanašalo na porodnico. Spet poveš anamnezo. Moja ja imela nenormalen CTG. Vprašanje: CTG: Kaj to je? Kaj z njim delamo? Nujno je, da si ta patološki CTG ogledaš, ker drugače se o njem ne moreš pogovarjat.

Ostala vprašanja:
3. Hormonska kontracepcija: Kaj veš o njej? Kako deluje (ginekološko endokrinologijo je treba kar dobro znati)? Oblike: tukaj je treba vedeti, kakšne oblike hormonske kontracepcije se dobi v SLO, ostalo jo ni zanimalo.
4. Endometrioza in neplodnost zaradi endometrioze: Koliko žensk z endometriozo je neplodnih? (30). Zakaj endometrioza lahko povzroči neplodnost – kakšni so mehanizmi?
5. Rak materničnega vratu – epidemiologija in dejavniki tveganja: Kakšna je bila incidenca pred ZORO (20/100000), kakšna je zdaj (15/100000)?
6. Dvoplodna nosečnost: povej čim več. Kakšne so oblike dvoplodne nosečnosti? Kakšne so nevarnosti dvopolodne nosečnosti? Kako vodiš porod pri dvoplodni nosečnosti? V katerem primeru, bi se odločil za vaginalni porod? Kaj se lahko zgodi, ko je en plod v glavični, drugi pa v medenični vstavi? (kolizija). Twin to twin transfusion syndrome: Kaj je to? Kateri dvojček ima večjo verjetnost, da preživi? (manjši - samo dodaš mu, kar mu manjka).

Vprašanja si je prof. sama izmislila, ker je listke prej vzel drug spraševalec.
Izpit je zelo uraden. Prof. je resna, mimika na obrazu se ne spremeni, pa ni važno, ali poveš prav ali pa povsem zgrešiš. Pomaga, če se ti zatakne. Če ne znaš, ne zeza, ampak pove odgovor in postavi naslednje vprašanje. Neke hude prijaznosti sicer ni bilo, vendar ne morem ničesar slabega reči o njej. Se da narediti izpit z dobro oceno.