Ustni / praktični (2017-07) - Battelino, Aplenc, Zorman

Aplenc: prijeten, malo predebatiraš als, poudarek na tem, kaj bi naredil na terenu z nič oz. minimalno opreme, omeni, da iGEL ne tesni dobro, edino, kar res tesni je tubus, za katerega pa moraš bit res natreniran. Hipertenzivna kriza - kaj daš, koliko nižaš, nitroglicerin, kdaj ja/ne, omeni, da Kaptoprila lahko daš do dve tbl. (50mg). Zelo prijeten, vidi se, da dela na sNMP, ne komplicira.
Battelino: Epistaksa, kakšne tamponade poznamo (prvo primeš nos, tampon, tisti trakec, balonske), namočiš tampon v fiziološko, stara mama s krvavitvijo - se ustavi/se ne, kaj narediš v splošni ambulanti (sprednja ja, zadnje ne zaradi draženja vagusa), kdaj naprej pošlješ (ne neha krvavet ja, če neha naj gre domov, ne na ORL za zihr pošiljat!!!), kdo pobira ven tampon čez 2/3dni (osebni), kaj moraš še zagotovit pri tej stari mamci na koncu (če živi sama, skrbi lahko sama zase, POKLIČEŠ SVOJCE, ali ima prevoz nazaj domov... dafaq). Vertigo - star moški, 2 uri, bruhal, preprašaš vse, nevrogeni/kardio/ORL vzroki, zdravila, bolezni, vročina, urin, BLATO - krvavel je iz hemoroidov, imel je hemoragični šok in nizek tlak, pregledaš zenice, motoriko, latentno parezo, tlak, ekg, sladkor, saturacijo, nastaviš kanal in daš FR, pove, da je indikacij za napotit na ORL dejansko zelo malo. 3/4 pri njej smo bili mnenja, da nas bo vrgla, ker zelo - recimo temu tako - čudno sprašuje in popolnoma ''pade vn'', če koga kam napačno napotiš itd. (dojenček z vnetim ušesom - infekcije, NE ORL, NE pediatrična).
Zorman (iz KOIIM): mlada ženska s palpitacijami, anamneza (bolezni, th., alergije, ALI JE ŽE KDAJ IMELA EKG/UZ SRCA - da izključiš strukturne motnje srca, valvularne spremembe itd.), status (tlak, saturacija, ekg,...), na kaj moraš pomislit - panični napad, hipertiroza itd., protokoli za tahikardije počez, kaj daš nekomu na dolgi rok z AU - beta blokerji, amiodarona ne. Je zelo fajn, ne komplicira, prijazna, povpraša, kakšni so bili občutki pri dr. Battelino xD.
in kot je že napisal Solovjev: Aplenc Praktični: ALS VF, VT brez posebnosti. Na ustnem prepoznava EKG bil je AV blok 3. stopnje. Battelino Praktični in ustni brez posebnosti enaka vprašanja, ki so že v tej skupini. Epistaksa ukrepi, bolnica z vrtoglavico predvsem izključiš ne ORL vzroke, pogledaš zenice, test latentne pareze, nistagmus, določiš krvni sladkor. Zorman DD prsne bolečine pogovarjala pa sva se samo o AMI in disekciji aorte, klinična slika, zdravljenje.