Ustni in praktični izpit - Jug, Stanic, Brucan

Jug - peljal me je v malo op. Pacient je imel travmatsko rano na nosu, ki jo je kolega pred mano umil, sterilno pokril in lokalno anesteziral. Jug ves cas, opazuje kaj delas in tu in tam postavi kaksno vprasanje. Nato sva se s kolegom zamenjala, vprasal je, kaksen je postopek pri travmatski rani (umijes, pokrijes, anesteziras, ekscidiras avitalne dele, revizija rane, siv), ali delas ekscizijo robov na obrazu (ne, zaradi vpliva na estetiko obraza, cimvec ohranis), ali bi pri travmatski rani sivala podkozje in zakaj ne (ker je vecja nevarnost okuzbe), s cim bi sivala na obrazu (etilon, 4.0, 5.0). Nato sem rano zasila.
Ustni pri Jugu
5 ppt primerov, izberes enega. Primer 2 - prometna nesreca v Lj, fanta je vrglo skozi sipo avtomobila, ker je bilo blizu Ukc, so ga z resilcem takoj pripeljali na urgenco, brez oskrbe, samo vratno opornico je mel gor. Povejo da je gcs 3, tlak in pulz pa taka da pase v 3. Stopnjo soka (to moras sam ugotovit). Postopas po abcde. A takoj intubiras in line, predihavas s 100%kisikom, B preveris dihanje -vse ok, C - pri pregledu najprej vse ok, nato se ti zacne rusiti, tlak pada. Spet gres od zacetka, A imas intubiranega in predihavas, tako da to je ok, B ugotovis znake tenz.pneumotoraksa, naredis igelno punkcijo pnevmotoraksa (opises postopek, uporabis cimvecjo kanilo, ki mora biti tudi dovolj dolga - 4-5 cm), stanje pacienta se izboljsa. Katere preiskave bi narocil - rtg pc, medenice, uz trebuha, ct celega telesa. Potem se spet zacne rusit, spet gres od zacetka, abcde, ugotovis, da je spet tenz.ptx, spet naredis igleno punkcijo in cimprej drenazo pneumotoraksa. Vmes ti pokaze rtg pc tega pacienta in vprasa kaj vidis, na prvem je zelo ociten ptx s premikom mediastinuma, na drugem pa je po vstavljeni drenazi, ko so pljuca spet normalno razpeta in mediastinum v sredini (obe sliki sta zelo ocitni in ne komplicira).
Reanimacija in ustni Stanic
Kaksne defibrilatorje poznamo - bifazni/monofazni, avtomatski/polavtomatski, kaksne so razlike, kaksne energije kdaj uporabljamo. Potem pa na intenzivi ob defibrilatorju samo teoreticno, primer pacienta, ki se rusi, kaj naredis - odzivnost, airway, dihanje, pulz, nima pulza in ne diha, takoj masiras, priklopis defi, vidis VF, defibriliras, kdaj das zdravila in katera, 4H4T. Kaj naredimo pri hipovolemiji pri nekom, ki je po operaciji - cimprej tekocine in cimprej kri, katero kri - ce imamo cas, naredimo test krvne skupine in navzkrizne teste, ce ni casa, damo 0neg. Kako prepoznas hiperkaliemijo na Ekg, kaksna je terapija - kalcijev klorid (10% 10ml), dajmo ga dokler se ekg ne popravi, glukoza in insulin (50 ml 50% G + 10 IE ins), kako delujeta insulin in glukoza (insulin premakne kalij v celice), s cim odstranjujemo kalij - izmenjevalne smole, dializa.
Ustni Brucan
Pokazal mi je en ekg, samo en odvod, ni pisalo za kateri odvod gre. Mogla sem ga opisat, slo je za zelo ocitno VT, ampak bognedaj, da to reces ze na zacetku (mene je prav grdo pogledal, ko sem nerodno zacela stavek :). Po vrsti opises, ritem, frekvenca (bila je cca.300), P valov ne vidim, PQ dobe ne morem oceniti itd. Potem na koncu sem povedala da gre za tahikardijo s sirokimi QRS. Kako bi locila ali je VT ali SVT z aberanco - tu je zelel slisati, da zato ker so QRS razlicni (polimorfna VT) in je to najverjetneje posledica atrioventrikularne disociacije, gre za polimorfno VT. Ali bi tak bolnik bil pri zavesti, pri fr. 300 zelo malo verjetno, kako bi zdravil (el.konverzija, energije), kaj pa ce bi bil pri zavesti in neprizadet (amiodaron+doza). Potem pa se kaksna je norm. PQ doba, kaj pomeni ce je skrajsana (preekscitacija), katera dva sindroma jo povzrocata (WPW, LGL), kaksne so razlike med njima (delta val pri WPW).