Ustna vprašanja - zakonodaja (2012-12)

Spraševale so 3 gospe (vse pravnice), med čakanjem se je razširila tudi blagodejna novica, da je gospa, ki je znana po hudem metanju (in sledenju s prstom po skripti medtem, ko ti naštevaš, kar se pač spomniš...) na porodniški (?). Skratka, najprej so nas razdelili v 3 skupine po cca. 10-15 kandidatov, vsaka je čakala v svoji seminarski sobici in imela drugo izpraševalko. Ni nekega vrstnega reda - se sami zmenimo, kdo gre naslednji odgovarjat. Naša je bila ga. Tamara Kokot, ki je bila sijajna - znat je bilo treba res zelooo okvirno: npr. kakšne oblike nadzora v zdravstvu poznaš? - sem samo naštela in pri vsakem povedala bistvo v parih res kratkih stavkih (kdo ga izvaja, omemba nadzorne komisije, par možnih njenih ukrepov ob ugotovljenih nepravilnostih) - nič detajlov o postopku, kdo koga predlaga, kdo koga imenuje, koliko članov ima kaka komisija, pa njihov mandat in pristojnosti itd.... V glavnem - sploh nobenega naštevanja razen boldanih podnaslovov poglavij.
Večina v moji skupini se ni učila po priporočeni skripti (200+ strani), ampak po nekem šnelkurzu cca. 20 strani, kjer so samo krajši odgovori na najpogostejša vprašanja (ki so na MS že vsa našteta). Tudi beseda "učila" za večino kandidatov ni ustrezna - večina si je to enkrat prebrala najkasneje kakih 12 dni prej (pol je bila vmes urgenca) in potem še enkrat na dan izpita.

Vprašanja:
1. Oblike nadzora v zdravstvu
2. Pacientove pravice (sem rekla, da jih je veliko, da so skoraj vse dosti dobro opredeljene tudi v ustavi in drugih zakonih - npr. Z. o zdr. dejavnosti, Z. o zdr. službi..., da edino zadnji dve pa sta res samo v Z. o PP; in potem me je še malo vprašala o tem, kako poteka obravnava kršitev teh pravic, spet brez detajlov)
3. Državna ureditev RS (samo omemba republikanske ureditve - parlamentarne demokracije in naštet državne organe)