Strokovni izpit (2010-05-17)

Naročeni smo bili 4-je, počakas tam kjer ti napisejo v vabilu. Nasa komisija: dr. Vidmar-pediater, dr. Renko-Diallo-anesteziologinja in dr. Trotovsek- abd. krg.
Najprej smo sli na urgenco, kjer sta dve počakali dr. Diallo, jaz in se ena kolegica pa sva odsla z dr. Vidmarjem na pediatrijo, v intenzivo, kjer sem moral aspirirati malo bitje na vseh moznih aparaturah, ki so vztrajno piskale. Ne najboljse okolje, če si totalno presran. Na srečo te čez celoten postopek vodi usposobljena medicinska sestra. Paziti morate na higieno-razkuzevanje, razkuzevanje in se enkrat razkuzevanje rok! Po tem sem moral dr. Vidmarju prikazati začetne postopke ozivljanja otroka, starega 6 mesecev. Ne pozabite na 5 vpihov, se preden greste po protokolu! Ko sva to končala, me je kar tam vprasal se teoretični del- otrok star dve leti, akutni laringitis- znaki in terapija ( 100 kisik in adrenalin v inhalacijah, doza 0.5 mg/kg do 10 kg, vse kar je več 5 mg/kg).
Dr. Diallo- kako delimo opekline ( ne ponujat amerisko klasifikacijo s stopnjami, pri nas uporabljamo Dergančevo klasifikacijo-epidermalno, povrhnjo in globoko dermalno ter subdermalno), kdaj bi opečenca poslal naprej (pise v Oskrbi pri opeklinah), zakaj je električna opeklina zivljensko ogrozujoča (ker povzroča razpad misičja in mioglobinurijo, ki povzroča odpoed ledvic; th: tekočinska in hemodializa, kam ta bolnik spada-na opeklinski oddelek, zakaj- zaradi nevarnosti kompartment, gledas prizadeti del, narediti treba esharotomijo. Odgovori kot so motnje srčne ritma, sok, dehidracija jo niso zadovoljili, ker se to smatra ze po defaultu da bolnika ogroza), kaksna je terapija akutne hude hiperkaliemije in kako jo prepoznamo ( po ekgju, zdravimo s kalcijem, nato pa natrijev hidrogenkarbonat in inzulin/glu mesanica), kateri zastojni ritmi so mozni pri hiperK (bradikardija in VF; če do zastoja pride, ga intubiras in hiperventiliras). Od vseh je bila najbolj zahtevna in se kar ni i
n ni zadovoljila z odgovori. Zelo nejasno sprasuje, zeli pa slisat točno določeno frazo ali podatek, prej ni zadovoljna, pa če ji vse drugo poves.
Dr. Trotovsek- imel očitno dober dan, ker je bil se najbolj benigen, čeprav je tudi Vidmar bil čist okej. Primer: dobite 40-letno zensko v urgenco z nekaj ur trajajočimi bolečinami v zg. delu trebuha, ki so sedaj nekoliko drugačne kot ze nekajkrat poprej. Vzela Rupurut pa ni nič bolj. Kaj zdaj? Natančna anamneza z lokalizacijo bolečine, VAS, pretekle bolezni, redna zdravila, alergije. Bolečina je bila po DRL, VAS 10/10, topa, se nikoli prej ni bila taksna, brez redne terapije, dosedaj zdrava, gineko bp. Status: trebuh palp boleč, močno pozitiven Murphy. DD: nastejete vse kar veste. Preiskave: hmg, dks, hepatogram, lipidogram. Se kaj?- uz abd- tipični izvid holecistitisa.
In to je blo to-3 ure kasneje! Fizično in psihično zelo naporno. Nujno imejte nekaj za pit s sabo.
Literatura: ALS, Nujna stanja, ABC of major trauma. Z Oskrbo nisem izgubljal časa, ker je preveč nedidaktično-če ima kdo zeljo, izvolijo. Stara vprasanja so absolutno nujna, ker se da naredit teorijo samo s pisnim in to neznansko olajsa zadevo, ker vas na teoriji lahko zelo zelo masirajo, če se odločijo tako.