Ustna vprašanja - marec 2016

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (Psihiatrijaizpit2.sklop9.3.2016ustni.docx)Psihiatrija ustni 2.sklop marec169 kB

Psihiatrija izpit 2. sklop 9. 3. 2016

Sama stara

Ustni

Švab

1. no moja izkusnja ni lih pozitivna, vprasala me je njene teme tko bolj na splosno, ampak hotla je slisat tocno doloceno stvar in tud mi je res slabo ocenila kar sm povedala. Vprasanja so bla pa kako so oskodovani dusevni bolniki, princip zdravljenja odvisnosti v 3 stavkih in kognitivne motnje. Pr odvisnosti je hotla slisat motivacijo pa zahtevo da abstinira.

Je pa pr vsakmu drugac, mogoce ji bos ti bolj vsec. Aja pa gleda v knjigo.

Pr usakmu je drugacna, ne ves kaksno jo trofs. Ocena pisnega je en cetrt al petina ocene, pol ti pa se vsa vprasanja ocen pa skup da 

2. Predvsem se je zapicila v status, da moras opisat in dat primer za mislne zadrge, disociativno misljenje.. uprasala je se znacilnosti shizofrenije in kako zdravimo demenco (z zdravili in brez njih).

3. ful se zapic v kaksno stvar in jo mors tocno tko povedat kot si je ona zamisla ... pa status napiste tko da boste znal vse razlozit ... 

Moja vprasanja: 

Zdravljenje delirija pri starejsih (po bzd padajo, treba jih nadzorovt zarad elektrolitskega ravnovesja)

Vrste halucinacij pa kje se pojavljajo, za vsako vrsto posebi

Znaki manije

4. Zdej k to berem mi nic ni jasno, sicer se je tut pri meni zapicla v eno stvar, ampak ostalo je blo cis ok. In zvisala mi je oceno. Moja vprasanja:

Bipolarna motnja

Kako bi zdravil pacienta z bipolarno motnjo, ce si osebni zdravnik - tuki je na vsak nacin hotla slisat, da ga je treba izobrazit

Kaj so to obsesije in kaj kompulzije

5. Da bo vse zbrano na kupu za naslednike... Bom dodou ubistvu nc novga grin čutko pac ne mors dobit 10 pa da si Bog. sicer cist prijetna/prjazna ampak se pa zapic k nwm kaj. Sprasvala me je psihoterapijo pa neki od rehabilitacije. Ubistvu nc prou same psihiatrije ker sm ob statusu pa anamnezi vse zravn razlagu

Novak Šarotar 

1. je bla zelo prijazna. Stirje smo pregledali pacientko in potem po dva porocali. En pove anamenzo, drug status. Potem je mene vprasala kvantitativne motnje spomina, kolegico formalne motnje misljenja. Drugo vprasanje so ble demence in shzofrenija, tretje pa dejavniki samomorilnosti. Rada ima procente in tocne definicije. Zelo sproscen in v redu ustni. 

2. Bili smo trije in skupaj smo povedali anamnezo, status in diferencialno diagnozo. Potem pa še motnje spomina, demence (tudi hipovitaminoze, zastrupitve s kovinami!!) in antidepresive (mehanizem delovanja, skupine, akutni in kronični neželeni učinki AD. Za zraven sem povedala še par predstavnikov, specifične neželene učinke TCA, serotoninski sindrom in je bla super zadovoljna :)) Drugače pa je dr. Novak izredno prijazna, pomaga, če se kaj zatakne. Skratka super. :)

3. 3je skupej prakticnega, pol pa anamneza pa status smo se vsi trije skupej pogovarjali, za teoretična vprasanja sprasuje usakega posebi. Js sm dobiu bpm, samomorilnost pa depresijo.

4. Zelo prijazna, sproščeno vzdušje: shizofrenija - kriteriji za diagnosticiranje in nič drugega, stranski učinki antipsihotikov 2. generacije (tukaj je bilo podvprašanje, kaj bi opozorili žensko v rodnem obdobju, ko ji predpišemo, pa sem nakladala o potencialni teratogenosti, pa dojenju pa vplivu na upravljanje z vozili in stroji, želela je pa slišat hiperprolaktinemija, ker zaradi nje izgubi menstruacijo - je tudi pri APII., vprašala me je, kaj povzroča prolaktin na kosteh), formalne motnje mišljenja (želela je primer za disociirano mišljenje - sem povedala tistega iz učbenika).

5. Pri pacientu je res pomembno, da pomisliš čim širše za diferencialno diagnozo, vključno z osebnostno podlago -> če bi bila lahko osebnostna motnja.

Za opis razpoloženja in čustvovanja želi slišati čustveno lego, razgibanost in pristnost (afekt).

Vprašanja: motnje motorike, demence (precej uporabno je ponoviti nevrologijo, ker v knjigi Psihiatrija ni tako zelo podrobno: našteti reverzibilne - čim več razlogov!!), antipsihotiki.

Škodlar

1. Motnje razpoloženja&čustvovanja (psihopatološko); shizofrenija (mehanizem nastanka, oblike, zdravljenje); osebnostne motnje (kako zdravimo in kaj je problem pri zdravljenju). Pred tem pa seveda pacient, anamneza, status, diferencialne dg. Anamnezo in status je fajn naredit po njegovem predavanju, ima rad isto sistematiko kot jo on prakticira. Ni pa nič narobe, če delaš po svoje. Vse skupaj poteka kot pogovor, sproščeno, poveš kar znaš.

Plesničar

1. stranski učinki antipsihotikov, stabilizatorji razpiliženja in urgentna stanja v psihiatriji. Po2 smo dobili pacienta, odgovarjalu smo vsi 4je skupaj, vlekli smo 3 listke z vprašanji. Bila je prijazna.

Dernovšek

1. Zelo, zelo prijeten ustni. Najprej smo dobile 3 skupaj enega pacienta in se vse pogovorile z njim, vmes smo kar dolgo čakale (kakšno uro pomoje vsaj), potem pa smo šle vse skupaj k njej. Ena je povedala anamnezo, druga status, tretja pa diferencialno diagnozo in terapijo (imele smo bolnika z bipolarno motnjo). Potem je vsaka dobila še 3 vprašanja in sicer eno iz 11. poglavja (npr. za naštet motnje zaznavanja in potem je postavila še kakšno podvprašanje, npr. definicija halucinacij in kaj so psevdohalucinacije), eno motnjo/skupino motenj (npr. GAM, motnje hranjenja) in eno skupino zdravil (npr. benzodiazepini). Okoli teh zdravil je potem še malo vrtala, ampak bolj kot zanimivost, ni nič znižalo ocene, tudi če nisi znal čisto vsega.


2. Zelo prijazna, dva sva skupaj pogledala pacientko, potem pa sva imela še približno 1h, da vse skupaj napiševa. Zraven sva lahko imela učbenik, zapiske (je rekla, da je vse dovoljeno).
Eden je potem poročal anamezo in dd drugi pa status in zdravljenje.
Potem pa njena klasicna stara vprasanja: 1. Iz enajstega poglavja, 2. Splošno iz starih vprašanj(npr. Za naštet anksiozne motnje), 3. Zdravila 

Vmes spašuje še kakšne detajle, ki pa ni nujno da jih znaš in ni take panike. Kolega je prosil še za dodatno vprašanje za zviševanje, tako da se tudi to da:) 

Tavcar

1. Tri smo imele pacienta z bipolarno motnjo. Ena poroca anamnezo, druga status in tretja diferencialno diagnozo (same smo se dogovorile, katera bo kaj). Vprasanja:

  1. Motnje predstavljanja, spolne motnje, zdravila za demence.
  2. Blodnje, demence, stranski ucinki TCA.
  3. Motnje zaznavanja, motnje hranjenja, ne-ekstrapiramidni stranski ucinki antipsihotikov (rad ima klozapin :)).

Pri zdravilih rad sprasuje se malo naokoli - denimo zadeve, ki so pomembne pri infekcijah ali pa v oftalmologiji (antiholinergicni ucinki). Sicer pa prijeten ustni. :)

2. Ful je sweetipie, ustni tko kt piše na medenem, eno uro vsi trije skup pacienta, potem en anamneza, eden status, en dd. potem vsak tri vprašanja, eno vprašanje iz 11 poglavja, eno iz patologij, eno iz zdravil. prvi dve vprašanji sta tko bolj površno, pr zdravilih pa kr v podrobnosti - vprašanja so pa bla: motnje zaznavanja, blodnje, motnje predstavljanja - deja vu, jamais vu, spominkse halucinacije, demence, motnje hranjenja, spolne motnje, terapija demence z vsemi stranskimi učinki v podrobnosti, ne-ekstrapiramidni stranski učinki ap, stranski učinki tca

DROBNIČ RADOBULJAC

1. Po dva in dva smo dobili pacienta, tako smo bili tudi vprašani. Eden anamnezo, drugi status. Vprašanja: vsebinske motnje mišljenja, panična motnja, antipsihotiki (bolj poudarek na neželenih učinkih, kateri so značilni za tipične in kateri za atipične)

Od kolegice: formalne motnje mišljenja, motnje hranjenja (predvsem kriteriji), zdravljenje paničnega napada.

Res prijeten ustni, je vesela vsake zadeve, ki se jo spomniš :) je pa res, da 9 dobiš brez problema (ne glede na rezultat pisnega), za 10 moraš pa vse v dobro znat.

Pregelj

1. Zelo zanimivo. Vsi pred mano so mel neka farmakoloska vprasanja, a mano spolne motne, js sm mela sam en primer enga pedofila k pride v splosno ambulanto k tep, pa hoce nrk potrdiu, pa je ciz zivcn, k ga bojo obsodl in zena ga bo pustila itd itd ---> prides do tega da je ful samomorilno ogorozen in ga lah hospitaliziras. Pol pa ce bi ugotovil da je ful depresiven in bi mu dal antidepresive, kasne stranskenucinke majo. Ce se more on vsak dan vozt v sluzbo, pa se vilicarja voz v sluzbi. Sedativni so. Zato ne sme tega delat in furat in mc... mu das stalez, sam kok casa --> kdaj bo kul --> naj gre na medicino dela in bojo tm ocenil.

In to je bil zakljucek mojga svašta izpita. Oceno mi je pustu kokr sm pisala. Aja pa anamnezo pa status smmtko ciiiz na hitr povedala. Me je kj tko vmes se prasou v zvezi s pacientom.

2. Pregelj je res samo farmakologijo sprašvov. Js sm pr nemu dobu zdravljenje bipolarne motnje in vse okol tega, zravn tega pa še tardivno diskinezijo kot praktični primer.

3. Tri farma vprašanja, eno od zdravljenja bipolerne od a do ž, ostala dva vprašanja sta bla pa o primerih pacientov ki jemljejo haloperidol in pridejo zarad tortikolisa k tebi: kaj jim daš: antiparkinsonik. Nujno hoče slišat ime. Ne spomnim se več, en je nek biperiden al neki, drug pa neki v stilu "akinezin/akatizin" pač krneki to s temi antiparkinsoniki. Odmerkov me ni sprašval. Mogoče bi me če bi znala povedat zdravilo =)