Ustna vprašanja - prof. Pregelj

- Mlad fant pride prvič v ambulanto zaradi psihoze, kaj zdaj? (našteješ vse možne vzroke za psihozo pri mladih- shizofrenije, bipolarna motnja, depresija s psihozo, infekcije, zastrupitve, razvojne anomalije možganov, poškodbe, psihoaktivne snovi,...)
- S čim bi ga zdravili? (antipsihotiki, najbolje atipični)
- Povedati moraš en atipičen antipsihotik in njegove odmerke, trajanje zdravljenja (1 epizoda 2 leti, 2 epizodi 3-5 let, 3 epizode ali več doživljenjsko)
- Tega fanta zdaj ozdravimo psihoze, vrne se k nam v ambulanto z depresijo, kaj zdaj, kaj ga tu najbolj ogroža? (lahko navadna depresija ali pa postshizofrena depresija kot negativni simptom shizofrenije, nevarnost samomora)
- S čim bi ga zdravili? (če depresija ni huda, najprej poskusimo s psihoterapijo, da ne bo mlad človek na toliko tabletah kot penzionisti :D če je zmerna ali huda, damo novejše antidepresive, npr SSRI)
- Izbrati si moraš en novejši antidepresiv in spet povedati odmerke
- Stranski učinki SSRI (predvsem gastrointestinalne motnje in motnje spolnosti)

Profesor je prijazen in pomaga s (sicer slabimi) podvprašanji, ocene na koncu so bile lepe pri celotni skupini, ki mu je bila dodeljena za ustni izpit. Zelo rad vpraša PAFI (kolegico je spraševal po presnovi kalcija, vitamina B12,...), bolnik je vedno odvisnik. Srečno!