Ustna vprašanja - prof. Tavčar

Ustni psihiatrija: prof. Tavčar, 6.6.2012

Prijazen, ti pomaga, s tem, da verjetno ni najboljša izbira za ustnega, koliko se govori.. ...so boljše. :-)
...meni osebno je bil način spraševanja neugoden.

Želi, da je vse sistematično, pomeni, ko poročaš status ali odgovarjaš na vprašanje, je dobro, da poveš kaj to je, po definiciji, kaj so vse možnosti, npr. kaj so vse vsebinske motnje mišljenja in katere si opazil pri pacientu, če jih ma seveda. Vedno hoče pri vseh motnjah, da našteješ katere so vse in čaka, da točno vse poveš.

Skupaj dva študenta dobita enega pacienta, 45 min časa, vzamite si zraven povzetke za anamnezo in status, da česa ne pozabite. Lahko imaš zraven.

Midva sva imela pacienta s shizofrenijo.
Eden pove anamnezo drug status. Morate biti zlo natančni, ne preskakovat... vse omenite tud zakaj to sklepate.
Na koncu vpraša kaj mislimo, da je.... plus diferencialne diagnoze, pa potem po vrsti zakaj ni to in zakaj ni ono. Sistematično....

Eseje dvomin, da je bral, ni rekel ničesar.

Vprašanja:
Jaz:
1. Halucinacije (definicija, kam spadajo, kake so vse, kake so stopnje naprimer pri vidnih vse od aure, pač svetlobe, preko posameznih predmetov do celih scenskih halucinacij)

2. Drugo vpašanje je blo Izvedeništvo v psihiatriji (malo wtf. verjetno edino kar nisem prebral, ampak brez panike, je kot vsako izvedeništvo.... pravdni postopek, ne pravdni...poglej piše v knjigi na koncu)

3. Stranski učinki anksiolitikov ...eden je mel ekstra piramidalne stranke učinke, drug pa ne ekstra piramidalne SU, tud mehanizme pa vse natačno kateri so vse, tud kak jih zdraviš oziroma omiliš.

Kolegica je imela še:
1. Iluzije
2. Prisilna hospitalizacija

Nič bat, je sproščeno.... dost sreče vsem.