Ustni izpit - dr. Dernovšek

Izpit pri dr. Dernovsek, 26.3.2010
Ustni izpit poteka na Polikliniki v 2. nadstropju.
Tokrat smo bili na vrsti trije. Najprej nam je dala pacientko in eno uro časa. Ker smo z anamnezo končali malo prej smo malce debatirali o diferencialni diagnozi. Nato je prisla profesorica, kateri smo poročali. Nekdo je povedal anamnezo, drugi status, tretji kako poteka terapija. Vmes smo se dopolnjevali. Pomembno je, da z anamnezo zajames celega pacienta, tudi telesne bolezni, razvade, . Status je klasično psihiatrični.
Nato je za vsakega prinesla listek s tremi vprasanji. Vedno vprasa 3 vprasanja: splosna psihopatologija, specialna psihopatologija in terapija (zelo rada ima litij).
Imel sem:
- motnje čustvovanja (sem jih samo nastel in pri vsaki motnji povedal nekaj malega, kako se kaze)
- pogostost demenc (povedal sem, kaj je demenca; kako jih delimo, presenilna in senilna; katera je najpogostejsa  demenca pri AB, pogostost pa s starostjo eksponentno narasča; potem sem omenil se vaskularne demence, pa je bilo ze dovolj)
- benzodiazepini (antipsihotiki, kako se jih lahko deli - glede na razpolovni čas in glede na metabolite, nastel indikacije za uporabo, do stranskih učinkov nisem prisel)
Kolega sta imela:
- motnje zavesti (samo nastejes)
- vzroki shizofrenije (nastejes nekaj teorij o nastanku)
- litij (poves vse kar je v knjigi - toksičnost!!)
- formalne motnje misljenja (nastejes)
- pogostost depresije
- zdravila za zdravljenje shizofrenije (dobesedno nastejes vse skupine zdravil, ki se pojavijo v knjigi)
Splosen vtis: Teta je zakon. Razumela je, da nam je dala malce tezjo pacientko. Eseje je samo preletela in jih ni brala, kaj sele komentirala. Tudi če med pogovorom kiksnes ne zameri. Zdi se mi, da veliko pomeni, če znas logično razmisljati zakaj je nekaj tako. Če med pogovorom omenis se kako podrobnost je to se toliko bolje. Vzdusje je bilo sprosčeno in vse skupaj je bolj izgledalo kot pogovor ne pa izpit. Bila je popolnoma navdusena nad nasim znanjem, ocene pa so bile navdusenju primerne.