Ustni izpit - dr. Dernovšek

Izpit pri dr. Dernovsek, 22.3.2010

Naslova najinih esejev:
Zakaj mora zdravnik poznati psihofarmake
Kako lahko zdravnik vpliva na preventivo dusevnih motenj

Ustni:
Ustni poteka na polikliniki, kjer ima ambulanto.

S kolegom sva dobila pacientko. Pogovor je trajal nekje eno urco. Časa za napisat anamnezo in status nama profesorica ni dala, temveč smo kar takoj začeli z poročanjem. Vsa zadeva s poročanjem o anamnezi in statusu je bila tako dokaj spontana. Eden od vprasanih pove anamnezo (je pa dokaj pozorna, da res use zajames - npr.ne pozabit na suicidalnost ter tel.bolezni), drugi pa status. Medsebojno se dopolnjujes.

Potem je vsak dobil 3 vprasanja.
Jaz sem dobila
- vsebinske motnje misljenja (kaj je njihova definicija, katere so, kaj so, kaj je za njih značilno - kako se vidijo oz.opazijo)
-bipolarna motnja (definicija, majčkeno o bipolarnosti itd. No, tukaj ni tezko govorit, a ne)
-benzodiazepini (delitev ter predstavniki posameznih skupin te delitve, kaksne imajo učinke, kdaj use jih dajemo, moznost odvisnosti)

Kolegova vprasanja:
-formalne motnje misljenja (katere use so, v glavnem zdrdras tisto kar pise v knjigi. Ne pozabit na shizofrenijo!)
-shizofrenija (kaj to je, prognoza, kaksne so značilnosti oz.kako se kaze)
-litij (kaj to je, zakaj ga dajemo, stranski učinki - ne pozabit na nevrotoksičnost (zelo droban, fini tremor se vidi) in nefrogeni diabetes insipidus!)

Splosen vtis - super tetka. Izkusnja je res super. Ni bila pretirano zahtevna, tako da se nje RES ne rabite bat. Sam izpit je bil dokaj sprosčen, malo smo se tut hecali...
Je pa nekaj res. Ze na vajah je omenila, da rada vprasa litij (tako da to si nujno poglejte), pa... To je zgolj moje opazanje - rada ima strokovne besede (ze na vajah nas je malce povprasala, če vemo kaj je kontaminacija, distorzija GAD) pa tudi delitve. Npr katere vrste insomnij poznamo? Zgodnjo, srednjo, pozno. Katere tipe shizofrenije poznamo? Prvi in drugi tip. Ampak tega v knjigi ni. Tako da sva jo mogla parkrat vmes opomnit, da tega ni v stari knjigi in se tudi na oceni to potem ni poznalo. Če vas vprasa za kako zadevo, ki je ni v stari knjigi, ji kar recite.

Sma pa oba zelo zadovolna bila z ocenama, tako da...
Veliko sreče