Ustna vprašanja - dr. Korenhauser Cerar, prof. Avčin

Za praktično sem dobil dr. Korenhauser Cerar iz intenzivnega oddelka porodnišnice.
Gospa je super, peljala me je ven iz intenzive, ker so, kot je sama povedala, mame na intenzivi že dovolj pod stresom, da ne rabijo še študentov. Šla sva v eno splošno sobo, kjer sem dobil 1 dan starega novorojenčka, ki je imel kefalohematom kot edino patologijo.
Pogovarjal sem se z mamo in nato s pomočjo dr. Cerar pregledal dojenčka. Zelo je bila prijazna in mi pomagala med pregledom. Med pregledom me je spraševala o refleksih, ki jih je dojenček izvajal. Dojenček je presenetljivo dobro sodeloval. Po praktičnem delu me je v pisarni še vprašala o razliki med kefalohematomom in hematomi pridobljenimi med porodom (kefalohematom na eni strani glave, med porodom čez obe strani, oz. odvisno od poškodbe med porodom), kdaj so lahko poškodovane dolge kosti (medenična vstava), kaj je lahko poškodovano pri ramenskem obroču (zlom ključnice in poškodbe brahialnega živčnega pleteža) o presejalnih testih takoj po rojstvu (TSH, FKU in test za sluh). Dobra izkušnja.

Pri prof Avčinu je potakalo sproščeno. Profesorju je glavno, da znaš razmišljati in povezovati stvari, ter da imaš pregled nad snovjo. Daje dobra podvprašanja, da pomisliš v pravo smer.

- Razvojni mejniki pri dojenčku do enega leta (groba in fina motorika, glasovi in govor, prepoznavanje bližnjih oseb in tujcev)
- Prirojene srčne hibe (tu sva veliko debatirala. Naštel sem glavne acianotične in cianotične. Natačno sva se pogovarjala o VSD, zakaj ni očiten takoj ob rojstvu, ampak šele kasneje - upor pljučnega žilja po porodu še nekaj časa pada. In potem o morebitnem kroničnem VSD, kako bi prešel iz L-D šanta v D-L. Iz tega sva nato prešla na tetralogijo Fallot. Pomembno je, da razumeš, zakaj prihaja do določenih pojavov iz stališča volumna in upora. Pomembno je vedeti simptome pri srčnih hibah)
- DKA (kako se kaže, kaj so glavne nevarnosti, kako zdravimo, kako sledi nadaljno zdravljenje. Profesor mi je postavljal dobra podvprašanja zakaj je pomembno, da postopoma znižujemo glukozo in ne na hitro - da preprečimo možganski edem in komo)
- Nizka rast (tu se moral našteti vse kar mi je padlo na pamet, kromosomske nepravilnosti, familiarno nizka rast, kronične bolezni po organskih sistemih, endokrinološke bolezni... res vse kar bi lahko pripomoglo k nizki rasti)
- Ker sem bil med oceno, sem dobil še vprašanje o zdravljenju anafilakse. Glavno je, da veš, da je treba dati adrenalin (0,01 mg/kg TT) in fiziološko. Antihistaminiki in podobno pridejo kasneje na vrsto.

Izpit je bil prijeten. Prof. Avčina sem se malo bal glede na prejšnje izkušnje iz medenega, ampak je bil zelo v redu in cenim, da je iskal znanje, kot pa da bi vrtal v luknje v znanju.

Srečno!