Ustna vprašanja - prof. dr. Grosek

Na pisnem so se pojavljala stara vprasanja. Bodite sigurni, da ste si sprintali vsa, ker si jih jaz nisem in me je 5 vprasanj presenetilo :)
Na praktičnem delu sem bil na endokrinološkem oddelku, kjer sem dobil 7-letnega dečka z novoodkrito sladkorno boleznijo. Malo sva se pogovorila, v grobem sem ga pregledal, nato pa sva se z asistentom Grosljem (ki je izredno prijazen in dobrohoten mlad asistent na oddelku - med drugim ti na zacetku ponudi caj:)) pogovorila o pacientu in o sladkorni bolezni otrok. Vprasanja so se vrtela okrog klinične slike in asist. Grošelj je navdušen skoraj nad vsem, kar poveš (DKA, D= sladkor nad 11.1, K= ketonska telesa v urinu, A= pH pod 7.3 - to si velja zapomniti!, malo me je povprasal, kako izgleda slika DKA, kaj so ukrepi - infuzija in na terenu NE (!!) insulina, da ne povzročimo možganskega edema. Insulin se dodaja tako, da naenkrat znižamo glukozo za 10 na uro!, poklepetala sva, kaj je to HbA1c in kaj pove, s katerimi endokrinimi motnjami je povezan diabetes I - s Hashimoto tiroiditisom in celiakijo, redko z AI boleznimi nadledvičnice.) Asistent te hitro pomiri in vsaj enkrat lahko mirno in s hladno glavo pokazes kaj znas. Prijetno.
Na ustnem sem imel prof. Groska. Tudi dobricina. Vprasanja so standardna. Iz vsakega poglavja kaksno.
-Malabsorpcijski sindrom
-Kongenitalne motnje nadledvične žleze in ščitnice
-TPO otroka
-Anafilaksija
-presejalni testi ob rojstvu pri nas (PKU, TSH, UZ kolkov, sluh)
Ustni del poteka zelo prijetno, profesor želi kratke in jedrnate odgovore. Skratka - ce ste prebrali osnovno predpisano literaturo in si vzeli nekaj časa za ponovitev, bo šlo. Sam sem prebral Lissauerja pa je OK. Pač je to, kar angleži tretirajo, da naj bi splošni zdravnik vedel o medicini. Ponekod malo skopo, drugod malo zakomplicirano. Kritično berite in po potrebi krpajte z literaturo od prejšnjih izpitov. Če pa vidite, da vas bo ustni del vodil prof. Grosek ste lahko nadušeni in izpit vam bo ostal v lepem spominu. Ampak res se naucit! :) Srečno!