Ustna vprašanja - zbirka (2014-02-06)

Nekaj zbranih ustnih vprašanj iz ortopedije, 6. 2. 2014.



prof. Brecelj

Spraševal me je predvsem v povezavi z vprašanji iz pisnega (prve dva).

1. Kostna transplantacija
Kaj je ksenograft (iz živali), katere tri principe moramo upoštevati, ko presajamo iz kostne banke (sterilnost - tle omeniš da ker se virusov nikoli ne da dokončno eliminirat z zamrzovanjem, morš vedno testirat na hiv; da ne povzroča imunske reakcije - s tem ko zamrznemo na -70° denaturiramo beljakovine na celicah; pa da ohranimo stukturo - da je osteokonduktivno), koliko časa morjo bit zamrznjeni (2 meseca)

2. AP krivine hrbtenice
zakaj je naša hrbtenica sploh zakrivljena (jst sem rekla da deluje kot vzmet, ni bilo čisto prav - rekel je da je to kot posledica nagiba križnice navzpred - torej medenice navzpred in posledično pride do lordoze ter kifoze, da se lahko ohranja težišče med nogami, nagib križnice pa imamo ker se še nismo popolnoma prilagodili na življenje na dveh nogah - živali imajo križnico naravnost); kateri sklep je pomemben pri nagibu medenice (kolk ddd), kaj se lahko zgodi pri kolku, da spremeni nagib (izpah), kaj je še pomembno (kontrakture), katere kontrakture značilno manjšajo AP krivine (ekstenzorjev - biceps femoris npr.), kdaj se zgodijo "fiziološke kontrakture ekstenzorjev", kdaj ljudi boli hrbet zaradi ploskosti (v obdobju rasti pri fantih; ko mišice ne dohajajo rasti kosti)

ZELO mu je všeč, če logično razmišljaš in povezuješ stvari; ne obeša se na podrobnosti in ne zahteva napiflanosti vseh bolezni - top of the top. izredno prijazen, super izpit.


Element, ki dela težave pri hemofiliji - Fe. Kakšni so prvi ukrepi pri krvavitvi v sklep.
Kakšne vrste sinoviektomij poznamon (kirurška, izotopska).
Kaj je glavna ortopedska težava pri okvari zg. moto. nevrona - spastičnost, ki lahko povzroča luksacije.


V glavnem izhaja iz vprašanj pisnega izpita (seveda ne direktno).
1. Na pisnem sem imel valgus varus v otroškem kolenu... Vprasanje na ustnem: Kajod tega je fiziolosko pri odraslem in zakaj? (Valgus cca 5 stopinj, razlaga z teziscnico in anatomsko osjo femurja)
2. Na pisnem imel spinalno stenozo... Vprasanje na ustnem: zakaj nastanejo osteofiti (razlaga da gre za zeljo telesa po zatrditvi obeh vretenc)
In še: kdaj se pojavi spastičnost :)


dr. Mavčič

Res fajn ustni. Traja okol 10min na osebo.
Najprej si prebere tista tri esejska vprašanja.
Jz sm mela:
-kostne celice in matriks
-Legg Calve Perthesova bolezen
-koreninska okvara C6
Če ga še kej dodatno za ta vprašanja zanima praša, ampk res čist mal.
Pol me je pa še prašu kakšna je razlika med okvarami cervikalno in lumbalno recimo če je hernija, kero se bl operira, zakaj je bl pomembna, kaj se lahko pojavi.
(kavda ekvina lumbalno urgenca, zgori odvisno kako je močna hernija pustijo al pa ne, če je hrbtenjača čez celotno presekana je zgori okvara po zgornem motoričnem nevronu, lumbalno pa po spodnjem)
In pa še displazija kolka, kako se kaže, kako pomagamo, kakšen zgleda otrok k ma to.
Srečno!