Gibala - zbrana ustna vprašanja - več izpraševalcev (maj 2016)

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (GIBALA - zbrana ustna vprašanja 3.sklop 2015-16.docx)Gibala zbrana ustna vprašanja maj 20167 kB

Prof. Brecelj

Vprašanj z mojega pisnega izdelka ni nič spraševal.

  1. Skrajševanje in podaljševanje udov (tehnike):

Pomembno pri spodnjih udih, ker že najmanjša napaka lahko spremeni biomehaniko. Na zgornjih ni tako pomembno (“tudi če je ena roka daljša za 5 cm ni problema”). Zahteva osnovno, res brez kakšnih podrobnosti, te tudi ustavi, če greš “pregloboko”.

-       Osteotomija: princip: sem rekel, da odrežemo kost in učvrstimo v novem položaju in je bil zadovoljen.

-       Podaljševanje s pomočjo zunanjega fiksaterja: princip osnovno, na dan 1 mm, distrakcijska osteogeneza, zapleti!, zakaj ne delamo na humerusu oz. neradi (tu sem opisoval vse mogoče od infekcij do angulacijskih sprememb, aseptične nekroze, hotel je slišati zaradi radiusa)

-       Spomnil me je tudi na epifiziodezo: tehnika, pri komu, moramo preračunati rast

 

2. Osteid osteom: res ključne zadeve, mladi, na rentgenu vidimo defekt, pomembna je scintigrafija!, značilnosti na splošno ( benigni kostni tumor, centralni nidus obdan s sklerotično kostjo, bolečina ponoči, mine po aspirinu, Th: ekskohleacija in spongioplastika).

3. S pisnega izpita me ni vprašal nič.

Epifizioliza glave stegnenice (kolk je v zunanji rotaciji in fleksiji, habitus pacienta: DEBELI stari od 9-15, takoj razberemnimo!!! Ne pustimo mu več stopiti na nogo.)

Cerebralna paraliza (kontrakture, izpah kolka, skolioza)

4. Ni spraševal nič iz testa. DD bolečine stegna, vglavnem preneseno lahko iz kolka. In drugo je blo pes equinovarus, pa je bil kr zadovoljen kljub moji tišini.

5. Prirojen izpah kolka, dejavniki tveganja, zdravljenje.

6. Kaj je to sinovitis kolka, kdaj se pojavlja (starost!!!) - nujno moraš povedat da je nebakterijski. S katero metodo preverimo izliv v sklep-UZ. Kakšna je razlika v anamnezi med sinovitisom in sepričnim artritisom kolka-en otrok joka ponoči(septični art.) drug pa ne.

Prof. Antolič

Mene je vprašal samo neki od 1. in neki od 2. vprašanja z izpita, pa še to RES malo, eno ali dve besedi za povedat. Zelo hitro je šlo mimo :D

Prof. Vengust

Tile komentarji so se pojavili od predhodnikov:

  • slišala sm da predvsem rad sprašuje una vprašanja, ki si jih imel na pisnem, včasih pa tut ostale kj vpraša o vprašanjih, ki so jih meli sošolci, ki so trenutno s tabo noter (not jih gre po 4-5)
  • svoja vprasanja znat, vprasa tega k si ga najslabsi napisu, če nekdo ne zna,zlo uizi vprasa ostale, če vejo. Pol pa je fajn znat še kao s podrocja ki so tvoja vprasanja (kaksna podobna stvar). Hrbtenico tut vprasa, ampak nej bi bla standardna dost (ker se ukvarja s hrbtenico)

Tudi tokrat je bilo podobno, nas je šlo po 5 notri, pred nami je prebral potiho naše odgovore na pisnem in se vtaknil v kaj - če si kaj pozabil, kar on smatra za zelo pomembno, te to vpraša, če ne veš, vpraša še ostale, če ne ve nihče, potem on odgovori - ker so tudi taka vprašanja, v povezavi s hrbtenico, da jih itak ne znaš iz naše literature - npr kakšne vrste skoliozo imajo ljudje s cerebralno paralizo, na to je sam odgovoril, da “na C”. Vprašal vsakega eni dve stvari iz pisnega, ali pa če si se kje zmotil, potem je pa dal kar lepe točke. Edino nekomu je pri vprašanju spinalna stenoza dal kar nič??? točk, ker je manjkal simptom nevrogena klavdikacija, kar je glavna reč, ne glede na to, da je napisala oseba vse ostalo, kar je bilo malo čudno. Potem je pa se zapletlo, da je naša literatura Srakarjeva ortopedija, ko je videl skripto kot predlog, iz kje smo se učili in sestra Magda je komentirala: “To skripto je napisal študent pred mnogimi leti in mi že dolgo opažamo, da ima veliko napak” - tako da, če imaš smolo in naletiš ravno na napako/oziroma pomankljivost, je kar smotano, na splošno pa v redu - v pol ure je prebral od petih ljudi izpit in z vsemi zaključil, tako da ni bilo ravno veliko vprašanj.

Razen pri punci z vprašanjem o spinalni stenozi, se ni utikal v podrobnosti, če pa je že kaj takega vprašal je bol gledal na naš način razmišljanja. Vsem je dal super lepe točke (za ustni vsem kar 20/20).

Komentarji iz ustnih poletnih rokov

Prof Dolinar

-Kukr sm js uspela pogledat na medenem, vprasa tvoja vprasanja pa vcasih se kej okul, ne mors vedt kaj, da bi od drugih vprasou pa nism nikjer vidla. V unem sklopu k sm bla js pa sicer niso nc njegovih vprasanj zbral :)

Tole smo zdaj zbrali:

-Apofizitis petnice (Mb. Sever), Motnje avtonomnih funkcij na področju ortopedije, Brodijev absces
-Septični spondilitis, anatomija subakromialnega prostora, provokativna diskografija
-kronični osteomielitis, köhlerjeva bolezen, tipični vtorci senzibilitetnih okvar
-Prirojeno ekvinovarusno stopalo, koreninska okvara c7, krvni obtok kosti
-TBC kosti in sklepov, klinicna slika popolne rupture rotatorne mansete, anatomija zivcevja na nivoju ledvene hrbtenice