Ustna vprašanja - doc. Zupanc

Moja izkušnja z izpita:
Ko pridete, se najprej javite vratarju, da vam da ključ od garderobe (garderoba za izpite je zraven predavalnice in ne v kleti kot za vaje), nato pojdite na oddelek C, kjer dobite paciente.

Ker je bi doc. Zupanc zadržan, jih je nam razdelila s. Magda. Po slabi uri smo se s s. Magdo odpravili pisat v knjižnico. Imela sem zelo veliko srečo pri žrebu; moja vprašanja: miofascialni sindrom, ankilozirajoči spondilitis in artroza ramenskega sklepa. Na ustni izpit smo morali počakati do 13h (je bilo pa zato več časa za dodatno ponovitev vprašanj s pisnega dela :)).

Ustni izpit poteka zelo sproščeno. S profesorjem sva šla najprej čez moje odgovore; veliko je imel povedati čez miofascialni sindrom na splošno (pravi, da je precej brezvezna Dg, ker sploh ni Dg in da bi morali tisti, ki pišejo knjige, bolj poudariti, da je treba iskati vzroke za bolečino, če jih pa ni, se pa oni s tem ne ukvarjajo), pri artrozi ramenskega sklepa pa sva zašla v debato o tem, kaj je primarna artroza in koliko časa bo ta klasifikacija še obstajala (do nobene artroze ne pride kar tako, sčasoma bo za praktično vse jasen vzrok). Zelo na hitro sem mu predstavila pacienta, v statusu ga je predvsem zanimalo, kako opišemo gibljivost pri flektorni kontrakturi (npr. fleksija možna od 20°do 70°), nato mi je dal za odčitat RTG posnetek (videla sem destruirano glavico kolka, sledila je kratka debata o tem, zakaj to ni tumor (ker ne vrašča v okolne strukture)).

Skratka: izpit pri doc. Zupancu je zelo prijetna izkušnja, ki se večinoma konča z vpisom zelo lepe ocene v indeks :)