Ustna vprašanja - prof. Žargi

1. Poklicne bolezni grla (glasovne motnje - nepravilna higiena uporabe glasu - učitelji, pevci; kronično draženje - npr barvila itd.... potem sva tu prešla na funkcionalne bolezni govorne (fonopareza, fononevroza) organske govorne motnje, tvorbe na glasilkah, hripavost z njegovih predavanj, rak grla, operacije grla, izgled glasilk pri kroničnem laringitisu..... v glavnem.... aja, klasifikacija kroničnih larngitisov....
2. Maligni tumorji nosu - tu sem povedala simptome, kako izgledajo (bolečina, krvavitve, enostranski izcedek, fetor..... tu me je spraševal še za juvenilni angiofibrom epifrinksa....
3. Zasevki karcinomov v vratu - katere bezgavke imamo na vratu, regije, možne operacije na vratu (RND - kaj tu vzamemo, modificirana disekcija, selektivna disekcija vratu), potem mi je dal primer pacienta, ki ima bulo na vratu in kaj bi kot splošni naredila --> 1. KOLIKO ČASA ŽE (pravilo 7); potem nekaj časa nisem vedela, a me sprašuje o karcinomih u.votline a grla, ker je kar skakal, malo sem, malo tja; sem mu prav rekla, o čem se zdaj pogovarjava:) No, potem je rekel da o karcinomu grla in potem o znakih.... operaciji, če imaš supraglotisni Ca (horizontalna laringektomija, ker ločena limfna drenaža; če se širi na glasilki, laringektomija). Potem me je tu vprašal še, kdaj je lahko človek hripav, če nima organsko spremenjenih glasilk in nič ne vidiš v grlu - pareza rekurensa (PREDAVANJA!) - kdaj lahko.... tu je hotel slišati tudi, katera bakterija lahko to naredi - borelija! (tu je pomagal, da povzroča tudi parezo facialisa, ker nisem najprej vedela:) Aja, edino vprašanje povezano z osnovnim naslovom vprašanja, je bilo kam zaseva Ca grla supraglotisa - v regijo 2 vratu. 
4. anatomija u.votline - izpustil
5. Tumorji požiralnika - izpustil
6. Ne spominm se, po mojem me je spraševal še nekaj, samo itak me je tako naokoli, da me skoraj ni o osnovnem vprašanju.... aja, spomin se - gnojno vnetje srednjega ušesa (edino res pametno vprašanje, ki mi je pasalo) - klasifikacija vnetij srednjega ušesa, kako pride do tega (virusna vnetja - neprehodnost tube, negativni tlak v srednjem ušesu, posledično izliv, suprainfekcija itd.) izgled bobniča pri negativnem tlaku v bobnični votlini (retrahiran), kako izgleda, če gnojno vnetje (izliv - izbočen; mesnat, rdeč). Simptomi (1.slab sluh, šele nato bolečina). Povzročitelji. Perforacija (mehanizem - nekroza). Kaj je posledica - prevodna naglušnost. Kaj ahko naredimo, da preprečimo - paracenteza - se zaraste. Mehanizem, zakaj prevodna naglušnost. (ker bobnič ni več cel, manjša površina in zato ne ojača več zvočnih valov za faktor 15; mehanizem ojačanja: bobnič večji od ovalnega okenca, potrebno zaradi zanihanja tekočine; tu je bil ful natančen in moraš rečt, da OJAČA!, ne da prevajajo koščice! Pač to je poudaril na predavanju). 
 
Pa še me je spraševal, ne vem, kaj še..... moram rečt, da sem uživala na izpitu. Profesor je natančen, ampak če znaš, se mi zdi, da pomaga in ti besede polaga v usta; fajn izkušnja, sem zadovoljna.