Ustna vprašanja - prof. Žargi

1.Razvoj ušesa
Je že na začetku reku da me ne bo s tem vprašanjem drajsal, sm samo začel razvoj zunanjega pa me je prekinu in vprašal zakaj je pomembno da poznamo razvoj? -> zaradi možnih nastankov nepravilnosti.
Našteješ razvoje anomalije ušesa in sluhovoda. Kaj bo pri stenozi sluhovoda? Naglušnost. Kakšna? Konduktivna. Kak bi pogledal če je ostalo uho zdravo? Slikovna diagnostika. Kak zdravimo? Operativno. Je lahko zdravljenje? Ne ker se svetlina rada ponovno zapre.

2.Disfagija
Kaj je to? Kje je lahko težava? Usta, žrelo, požiralnik. Kaj lahk povzroči? Poškodbe, tujki, vnetja, tumorji. Pol je blo še kje izrazito otežena disfagija? Peritonzilarni absces. Pa pol še neki o faringitisih, akutnih in kroničnih.
Od tu dalje sem dobival vprašanja v vezi z malignimi tumorji v farinksu. Kje lahk vzniknejo? Epi, meso, hypofarynx. Kje lahko vzniknejo v orofarinsku? Tiste 4 razdelitve po kambiču. Kakšnega tipa so najpogosteje? Ploščatoceliči karcinomi. Kje najpogostejo vzniknejo v hypofarinksu? Piriformni sinus.

Pol smo šli še na tumorje grla ker je blo naslednje vprašanje
3. zgodnji in pozni simptomi malignoma grla in spoznavne metode
Našteješ zgodnje k so mislm da v skripti od jerneja napisani. So izraziti? Ne, zato pozno odkrijemo. Kakšna bo tipična oseba k teb pride s tami blagimi težavami pa ma karcinom? Starejši, moški, rad mal šnopca spije pa kej pokadi. Tle pol poveš še kak bi najdu tumor pa kak bi zgledal? Vse preiskave(slikovna diagnostika, laringo(mikro)skopija, stroboskopija če na glasilki), nek izrastek z nekrozami, ulceracijami. Če si zdravnik splošne pa nimaš cajta nardit laringoskopijo kaj nardit? Takoj pošleš na ORL.


Jst nism mel nobenih problemov, je bil prijazen, dobivaš velik podvprašanj do odgovora pa dostkrat pridš že sam z logičnim sklepanjem. Pozitivna izkušnja.
To je to kar se spomnim. Srečno!