Ustna vprašanja - prof. Žargi

Praktični in ustni izpit 25.04.2012

Praktični izpit sem imel pri doc. Fischingerju. Vsi pravijo, da je praktični del izpita mala malica, a se lahko zaradi zmedenosti in živčnosti pregled tudi zalomi. Kot se je pri meni :) Imel sem pacientko z otosklerozo, ki je čakala na operacijo. Pregled je bil brez posebnosti.
Pri pregledu ustne votline bodite natančni, jst sm pozabil pogledati nek sulkus, kjer se kot sem izvedel rad skriva kakšen malignom (tako da to si poglejte v knjigi ali pa vprašajte na ponavljalnih vajah!). Opozoril bi še na to, da pri naglušnosti delamo test po Webru in Rinneju (pazite kako držite glasbene vilice pri Rinneju, sam sem jih držal narobe..).
Je pa docent res faca in ti oprosti tudi kakšne večje neumnosti, s kakšnim prijaznim nasvetom pa ti vmes pomaga tudi sestra Magda :)

Po praktičnemu sem bil še ves živčen takoj napoten na ustni del izpita, ki sem ga imel pri prof. Žargiju.

Moja vprašanja:

1. Tujek v nosu

Poveš da je to kar pogosto, predvsem pri otrocih. Lahko pridejo od spredaj (ponavadi se zataknejo med spodnjo školjko ali v spodnjem nosnem hodniku) ali pa od zadaj skozi hoane (bolj redko, npr. pri bruhanju). Pacient bi se pritoževal zaradi bolečin, kihanja, zamašenega nosu, IZCEDKA iz nosu (lahko serozen ali pa gnojen). Če je tujek dalj časa pride do vnetne reakcije okoli njega, začnejo se nabirati tudi soli - nastane RINOLIT.
Prva pomoč - odstranitev tujka. V splošni ambulanti poskusimo s pinceto, če nam ne uspe pacienta raje napotimo naprej. Na ORL bi tujek odstranili s posebnim instrumentom z zavito glavico. Nevarnost pri odstranjevanju je, da tujek zaide v nižje dihalne poti.

2. Masotiditis acuta in mastoidismus

Akutni mastoiditis je vnetje POKOSTNICE in KOSTI mastoida, mastoidismus pa je vnetje SLUZNICE mastoida, ki ponavadi spremlja vnetje srednjega ušesa.
Mastoiditis ponavadi nastane kot posledica akutnega gnojnega vnetja srednjega ušesa (hoče slišati še lat. izrat - otitis media acuta purulenta) ali pa kroničnega kostnega vnetja srednjega ušesa (otitis media chronica ostitica). Kaže se kot bolečina za ušesom (ob pritisku na mastoid), z oteklino (ki lahko uho premakne naprej), pridruženi so tudi znaki vnetja srednjega ušesa.
Kako diagnosticiramo? Naredimo pregled ter RTG sliko (slikanje po Schullerju, kjer se dobro vidijo pnevmatične celice). Zanimalo ga je kakšen je bobnič pri akutnem gnojnem vnetju srednjega ušesa (rožnat, zadebeljen, skrajšan ali pa odsoten trikoten odsev, moten, izbočen, lahko perforiran).
Nato sva obdelala še vse možne zaplete vnetja srednjega ušesa. Eksokranialni - masotiditis, pareza n. facialisa, petrositis in labirintitis (kakšni so tu znaki? - vrtoglavica, senzorinevralna naglušnost, slabost, bruhanje..).
Endokranialni - ekstra in subduralni absces, absces v velikih/malih možganih, purulentni meningitis, tromboflebitis in tromboza sigmoidnega sinusa (kako se kaže? - SEPTIČNO stanje in MENINGITIS).

3. Perichondritis purulenta laryngis

Poveste da gre pri tem za nabiranje gnoja med podhrustančnico in hrustancem, zato pride do motenj prekrvavitve in posledičnega odmrtja teh hrustancev. Je lahko posledica vnetja, poškodbe. Zdravljenje je kirurško, najbolj se bojimo nastanka STENOZ.
Katera pa so še druga vnetja grla? In sledila so še podvprašanja o teh.
Akutni laringitis (povzročitelj? - virusi, kako se kaže? - hripavost, zdravljenje? - pacient mora biti TIHO).
Akutni epiglotitis (povzročitelj? Hemofilus infulenze, koga prizadane? - sem rekel predvsem otroke, pa je prof. rekel da je to bolj značilno za subglotisni laringitis)
Subglotisni laringitis (se pravi otroci, zakaj? - veliko rahlega veziva)
Kakšna je prva pomoč pri dušenju? Konikotomija.


Profesor se je izkazal kot zelo korekten izpraševalec! Ni bil neprijazen ali pa vzvišen. Vsekakor pa zahteva dober pregled nad snovjo.
Na začetku pusti da o stvari poveš kaj sam, nato pa sledijo njegova bolj klinično obarvana (kako se kaže?, kako bi to potrdil?) podvprašanja, ki pa lahko zavijejo tudi ven iz osnovne teme. Včasih si zamisli točno eno besedo, ki jo hoče slišati. Tako je iskanje odgovora lahko malce mučno, a je zadovoljsto ko ga najdeš toliko večje ;)

Če potegnem črto je bila moja izkušnja z ustnim izpitom pri prof. Žargiju pozitvna. Tako da le brez strahu! ;)