Ustna vprašanja - doc. Fischinger

Ko enkrat izveš na koga si "nabasal", poteka izpit bodisi v zelo sproščenem vzdušju, bodisi pa napak(izraz, iz Kambiča):)

Moj praktični in ustni izpit je potekal pri prof. Fischingerju, ki je profesor, ki si ga na izpitu resnično želite imeti. Pacient je imel deviacijo septuma in kronično vneto žrelo, katere imena sem moral nujno povedati v latinščini. Pri praktičnem si ne zmišljujte stvari, ker se vam ne splača. Povejte točno tako kot vidite, saj profesor razume, da nimate 30 let delovnih izkušenj, temveč vsega skupaj 4 skromne dneve. Pri anamnezi je pomembno, da poveste bistvene stvari na jasen in strukturiran način. Med praktičnim bi izpostavil samo to, da poleg subjektivnega načina ugotavljanja prehodnosti nosnic s tem da pokrijemo eno nosnico s prstom in prislonimo hrbtišče dlani zraven druge, obstaja še objektivni način merjenja pretoka in to se imenuje rinometrija. Zelo pomembna zadeva, ki jo imajo radi predvsem sodniki v kazenskih postopkih.

Prvo vprašanje so bile notranje poškodbe grla. Povedati je bilo treba razdelitev na tiste, ki imajo premaknitev hrustancev in tiste ki jih nimajo, ter pri vsaki skupini na tiste, pri kateri je dihanje oteženo in tiste, pri katerih dihanje ni oteženo. Pri etiologiji je želel slišati, da nastane zaradi usmereje mehanske sile, kot na primer pri udarcu vrata v volan, padcu na palico ali pri poskusu umora z davljenjem. Kar želi profesor iz vas izluščiti je to, da je sitacija pri poškodbah grla lahko življenje ogrožujoča prav zaradi začetnega brezsimptomatskega obdobja in površnega pregleda družinskega zdravnika. Namreč, po določenem času lahko pride do submukoznega edema rahlih tkiv v grlu(subglotisni predel ali epiglotis)in posledične akutne dihalne stiske. Pri zdravljenju je hotel slišati, da je pri premikih hrustancev indicirana kirurgija, pri edematoznem grlu pa injiciranje kortikosteroidov in opazovanje. Bistvo tega vprašanja: Če si družinski zdravnik, je boljše poslati nekoga s poškodbo grla v anamnezi naprej k specialistu ORL-ja, kot obratno!!!

Drugo vprašanje so bile avdiometrične preizkave. Povedati morate osnovno razdelitev na subjektivne in objektivne. V prvo skupino spadajo pražno tonska avdiometrija, v ta drugo pa timpanometrija, otoakustična emisija in zaznavanje slušnih evociranih potencialov v predelu možgan, kjer so končni nevroni, ki pa je delo NEVROFIZIOLOGOV.

Tretje vprašanje pa je bil vazomotorni/alergijski rinitis. Bistvo je, da poveste klasični trias, ki so občutek polnega nosu, sluzavo serozen izcedek in draženje nosne sluznice s posledičnim kihanjem. Pri statusu nosu pa ne vidimo rdeče barve, kot sem si jaz pomagal in pokazal na indeks, temveč je ta barva LIVIDNA, ki meji že na rahlo violično. Pri zadajšni rinoskopijo bi skozi hoane opazili tudi zadabelitev zadajšnjih delov nosnih školjk. Po dolgem pogovoru sva prišla do tega, da je diagnostično zelo težko ločiti obe diagnozi. Pri alergiji so lahko anamnestično prisotni tudi srbenje v nosu, pordele in srbeče veznice, testno pa pozitivni kožni testi, ki jih opravi alergolog, na klasične substance. Vsi pa vemo, da je teh substanc veliko več in da negativen test ne izkloči alergijskega rinitisa.

Če vam bo ponujeno dodatno vprašanje jo VEDNO vzemite. Protokol pa je takšen, da si izberet številko od 1 do 3, pred tem ko vlečete nov listek. Potem pa morate brezhibno odgovoriti na tisto vprašanje. Dobil sem vprašanje o metastazah na vratni regiji. Klub temu, da imajo mezgovnice ogromno anastomoz in da je zaradi tega težko določiti kam določen rak zaseva, obsatajo tudi nekatera mesta, ki so tipična za določene rake. Srčno vam priporočam, da si pogledate v Kambičevi skripti Otekline na vratu na strani 48. shemo, ki vam to nadzorno prikazuje!!! Vprašan sem bil kateri rak tipično zaseva v regijo 5. zgoraj zadaj za mišico sternocleidomastoideus. Če odgovor veste ste ORL zares dobro naštudirali, če ne, pa si to v skripti poglejte, da boste vsaj nekaj odnesli od tega prispevka:)