Ustni izpit - doc. Fischinger

Praktični in ustni del izpita sem opravljala pri doc. Fischingerju.
Praktični del sta poleg njega imela še prof. Hočevar Boltežarjeva in doc. Gros; na ustnem delu pa sta poleg doc. Fischingerja spraševala še doc. Gros in prof. Šmid.

Anamneza, pregled pacienta. Ko sem končala pregled, je pacienta pogledal še doc. Fischinger, nato sva primerjala ugotovitve. Tukaj je res, kar sestra Magda vztrajno poudarja na vajah - povej res tako kot vidiš! Jaz sem npr. samo pri enem bobniču videla odsev, na drugem pa ne in sem tako tudi povedala - cenijo iskrenost :) Pri samem pregledu je pač potrebno delati tako, kot učijo na vajah, predvsem s pravimi pripomočki.

Bobnič: predvsem moraš uhelj povleci navzad navzgor, uporabiš livček
Nos: spekulum držiš v levi roki, malo z strani, apeks nosu potisneš navzgor pa paziš, da ga
še vedno rahlo odprtega izvlečeš (depilacija nosu zna biti boleča, preverjeno na vajah :))
Tukaj ne smeš pozabiti na opis septuma!
Epifarinks: v levi roki spatula, ki tišči jezik dol, pacient jezika ne daje iz ust,
diha skozi nos, v desni imaš MALO zrcalce na držalu.
Usta in ustni del žrela pogledaš s spatulo.
Poklopec, glasilke: pacient da jezik iz ust, oviješ ga z gazo in držiš z levo roko, prosiš pacienta, da izgovarja I.
V desni imaš VEČJE zrcalce na držalu, pacient diha skozi usta.
Ko delaš regije vratu, te npr. vpraša, katero regijo trenutno tipaš. Tukaj prav pride
skica regij vratu, ki jo dobiš v onko kopirnici.
Če testiraš še pretok zraka v nosu, je pomembno, da uporabiš gazo, s katero
prekriješ izmenično eno nosnico (ne delaš tega z roko, da ne spremeniš lege nosu!!).

Po pregledu poročaš o anamnezi in postaviš diagnozo. Moj pacient je imel deviacijo septuma in polip v nosu - deviatio septi nasi in polypus nasi i.o. (in observatione - sum na). Ko se učiš, se moraš naučiti latinske diagnoze (ki so pa v večini primerov enostavne in si jih lahko zapomniš). Znanje anatomije je sicer potrebno sproti, nisem pa dobila vprašanja le iz anatomije - so pa ostali izpraševalci npr. spraševali zgradbo notranjega ušesa, zgradbo nosu, tako da se je treba anatomijo res dobro naučiti!!

Nato pri sestri Magdi izžrebaš listek s tremi vprašanji. Dobila sem akutna vnetja Waldeyerjevega obroča (pogovarjala sva se predvsem o angini - izvor infekcije predvsem mandlji, zdravimo s penicilinom), malignome uhlja in pa zadnje vprašanje v zvezi z motnjami govora, predvsem sva se pogovarjala o fizioloških, kemičnih in bioloških vzroki za nastanek motenj oz. hripavosti (infekcije, različna delovna mesta,...).
Vzdušje na izpitu je bilo sproščeno, doc. Fischinger je imel res krasen odnos, sestra Magda ima pa itak vse pod nadzorom in je res v pravo pomoč in podporo!! Res fajn izkušnja, upam da ni zadnja taka letos :)
Je pa tako, da je vse, o čemer je bilo govora na izpitu, napisano v Kambiču oz. tistih drobnih knjižicah od Kambiča, ki jih lahko dobite v kopirnici onko, splača se pa vzet tudi regije vratu in pa članek o aspirinski intoleranci.