Ustni izpit - prof. Šmid

Izpit iz ORL je precej prijetna izkušnja; za učenje je več kot dovolj 2-3 tedne, tako da si je izpit najbolje "rezervirati" takoj po vajah, saj v tem času lepo izvežbaš pregled in ga do izpita ne pozabiš. Tu moram še enkrat pohvalit doc. F., ker je prava redkost da te nekdo nauči kompleten ORL pregled v 4 dneh, ti pa si ga sposoben brez težav ponoviti po enem mesecu. Letos je VSA literatura napisana v Kambiču, zadostujejo tudi Jernejevi zapiski po starih vprašanjih, ki so delani po Kambiču. Snovi je cca 200 strani, kar je dovolj za en teden da prideš temeljito skozi in potem še 1 teden utrjevanja [če ne prideš preveč utrujen z vaj]. Problem zna nastopiti v primerjavi s kakšno ginekologijo, kjer se vse prepleta in vse "nekako znaš, čeprav nisi čist ziher"; ORL je pač predvsem dril anatomije, patologije, kliničnih slik, zapletov in zdravljenj in po snovi še najbolj spominja na učenje patologije.

Moj prvi nasvet je, da se dobro naučiš anatomijo; vsaj pri prof. Šmidu že v zagovoru pacienta dobiš eno vprašanje iz anatomije in topografije, potem pa lahko dobiš še kaj z listkov... In to pomeni, da se je anatomijo fino RES NAUČIT, ne samo prebrat "aha, sem osvežil".
Drugi nasvet je, da poslušaš sestro Magdo, ki je ful fajn, vse pove, popravi in naštima luč, samo moraš znat vsake toliko dobiti bilateralen napad neuropatije n. acustici, ki se iz neznanega vzroka pojavi nekaj sekund po tem, ko začne govoriti [= neuropathia acoustici Magdae]. Je pa ful fajn in redno bere tole stran [lep pozdrav, sestra Magda].
Tretji nasvet je, da s seboj vzamete WD-40 in izvijač, ker so luči proti koncu predavalnice res grozljive in kombinacija s trdim, težko premakljivim zrcalom je obupna.

Na izpitu nas je danes bilo 6, prišli smo točno ob 8h in "takoj" nato ob 8.30 smo z izpitom začeli. Baje imajo prej nek "zajtrk" ot. raport najbrž. Sestra Magda pobere indekse [bog varuj da ga nimaš] in pripelje paciente, jih posede po stolčkih in nato začneš z anamnezo, za katero imaš 20-25 minut časa. Nato vstopi nekdo od asistentov [danes je bila to prof. Boltežar] in kot "oko sokolovo" nadzoruje dogajanje v predavalnici, pomaga in popravi, če je treba. Aja, pri anamnezi pride zraven po ene 10 min. sestra Magda in te povpraša po diagnozi in jo nato ustrezno popravi [= moj pacient je trdil da je prišel zaradi hematoma nosu, sestra pa je to popravila v deviacjo septuma].

Moj pacient je bil 64-letni levični gospod [v oko mi je padla infuzija v desni roki, pa je povedal, da je levičar], ki je pred 2-letoma doživel hujšo krvavitev iz nosu, ki so jo ustavljali s koagulacijo. Krvavitve so se mu pojavljale še večkrat, sčasoma naj bi opažal vedno težje dihanje. Delal je kot pek, kadil 24 let po 1-2 škatli na dan, sedaj pa 20 let nič. Nosi protezo, alergičen na prah, zdravi se še zaradi hipertenzije [to je prof. zelo zanimalo, ker je to ena od predispozicij za krvavitve], diabetesa in revmatoidnega artritisa. Prof. sem presenetil s tem, da sem omenil povečano solzenje iz desnega očesa in glejga zlomka - povečana nosna školjka zapira ductus nasolacrimalis desno. Tu me je vprašal, ali se mi zdi pravilno poimenovanje ductus nasolacrimalis [ne -->lacrimonasalis; origo --> insertio]. V ušesu sva našla cerumen, grla in žela se ni dalo pogledat, ker ima gospod refleks že, ko mu potegneš jezik. Prof Šmid uporablja za takšne alternativni prijem - s špahtlom potisne jezik čisto dol in še preden ima pacient čas izvesti refleks, je zrcalce že noter in zunaj. Vaja dela mojstra.

Spraševala sta samo prof. Šmid in Boltežarjeva [po 3je na enega], zato najprej poveš anamnezo, medtem ko prof. dela pregled [en za drugim], nato se z vsakim posebej usede in predela status, možne diagnoze in dif. diagnoze. Rad ima poštenost ["Kaj ste videli v grlu" "Čisto nič"]. Nato dobiš še eno vprašanje iz anatomije [Uhelj, zunanji sluhovod, anatomija nosu], nato vlečeš listek pri sestri Magdi [= ki včasih zelo naglas šepeta pravilne odgovore], se spet zarotiraš in čakaš na vrsto. Če se vam to zgodi, prosite sestro Magdo za kos papirja [ne pa za svinčnik, ker jih ima premalo] in si lepo v miru napišite vse stvari - tako snov podajaš bolj strukturirano, kar je prof. zelo zelo všeč.

Vprašanja so (še) standardna in itak zajemajo vso snov iz knjige, jaz sem dobil:
1) Tujek v žrelu (prva pomoč: Heimlich, tolčenje po lopaticah, pri majhnem otroku prilagojen Heimlich oziroma nagib čez koleno --> instrumentalni izvlek --> konikotomija [hvala dr. Alibegovič s sodne, da smo ga morali narediti pri obdukciji :D])
2) Pareza facialisa: lepo poveš potek, klinično sliko, kdaj je pareza periferna in kdaj centralna, vzroke [Bell, otogeni, tumorji, poškodbe], vsak vzrok še malo bolj podrobno in pri tem še zdravljenje. Jaz sem k Bellu dodal še boreliozo in KME, k otogenim vzrokom pa Ramsa- Hunt sy in herpes facialisa [baje ga ni malo.]
3) Razdelitev govornih motenj

O vseh vprašanjih vse piše v Kambiču, tako da je to čisto dovolj, je pa res, da je ocena odvisna od tega kako dobro znate snov (detajli pač). Sledi vpis ocene v indeks [v katerega prej malo pošpega sestra Magda - prepričan sem da ne iz firbca o ocenah ampak da preveri ali imate inskripcijo in frekvenco :D], dobiš podpis in štempelj in to je to...

Lep dan in veliko uspehov pri učenju, ker snov je zanimiva!