Ustna vprašanja - doc. Velenik

Izpraševalka je zelo korektna, ampak tudi zelo natančna in želi sistematične odgovore (po alinejcah). Priporočam branje cele knjige (še posebej specialni del, od prejšnjih poglavij pa poglavje št.4, 6,7,8!,9!,12) z delanjem sistematičnih zapiskov! Včasih se zna dotaknit tudi "podrobnosti" tako da cca vsaj 2 tedna intenzivnega učenja ne bo odveč... ocene na koncu pa so bile lepe :)

Moja vprašanja;
-Radioterapija
Želela je vedeti kakšne vrste zdravljenja je to (lokalno), kolikšen procent pacientov se zdravi z njo (več kot 50), vrste sevanje (ionizirajoče), delitev na teleterapijo in brahiterapijo (pazi, NE brahiOterapija!), vrste obsevalnih naprav in kakšne žarke oddajajo, za kaj bi katero uporabila (btw telekobalt ni več v uporabi), pri brahiterapiji še kako jo delimo,...
-Rak neznanega izvora
Kolikšen procent (0,5 do 6,5), kateri štirje (glede na histopatologijo) so najpogostejši, tumorski označevalci, glede na to kje je metastaza kje bi iskali primarni tumor, zdravljenje (načeloma "streljamo z vsem kar imamo" sploh pri mladih, drugače lahko poskusimo ciljano th).
-Presejanje in zgodnje odkrivanje raka
(pač vse :) edino malce sva se ustavili pri zgodnjem odkrivanju, katerega naj bi izvajali npr. pri dednih rakih in ne toliko kar splošna populacija).

Kolegica je imela še radioterapijo (s poudarkom na pripravi in načrtovanju obsevanja, stranski učinki), pljučni rak (brez debate o kajenju, želela je slišati vrste in zdravljenje glede na histopatologijo, prognozo), biološka zdravila.

Srečno vsem tudi v bodoče!