Ustna vprašanja - doc. dr. Velenik Vaneja

moja vprašanja so bila:

1. presejanje in zgodnje odkrivanje raka. Razlika med enim in drugim, katere so ciljne skupine, namen enega in drugega, kakšni naj bi bili testi itd. itd. Potem v sklopu tega vprašanja sledijo; DORA, ZORA, SVIT, predvsem kaj pregledujemo in starostne skupine od-do. NATANČNO.

2. Kirurško zdravljenje raka. Od tenkoigelne biopsije, raznih ekscizij in biopsij do iskanja varovalnih (santinel) bezgavk. Skratka opiši vse diagnostične in terapevtske postopke, ki spadajo pod kirurško oskrbo.

3. Rak neznanega izvora. Kako ga opredelimo, zdravimo, delež petletnega preživetja, tumorski markerji po organskih sistemih s katerimi bi lahko odkrili izvor tumorja itd, itd.

Skratka, kot je kolega opisal je doc. Velenikova odlična izbira za izpit (naju je imela po naključju, zaradi zasedenosti prof. Strojana). Vsec mi je bila njena sproščenost spraševanja, ki ni potekalo v obliki zasliševanja ampak dinamičnega pogovora kaj vse bi lahko naredili za bolnika.

Tistim, ki se zavedate, da je izpit iz onkologije in znanje na tem podričju izredno pomembno in bi radi nekoga, da vam to znanje pošteno oceni, vam jo toplo priporočam.

Srečno.