Ustna vprašanja - Prof. Hawlina

V opisu ustnega izpita želim, da dobite občutek, kako pri profesorju Hawlini optimalno nastopiti. Najprej bi rad povedal, da je teorija sama ena stvar, podajanje teorije pa nekaj čisto drugega. S tem vašim znanjem, ki ste si ga pridobili tekom učenja, lahko navzven pokažete ogromno, lahko pa ste malo manj prepričljivi. V obeh primerih pa lahko imate znanja isto. Povedano malo karikirano - Veliko zavisi od tega, kako na tržnici dobro prodati 20 kilogramov kilave rdeče paprike. VELIKO JE V NASTOPU IN SUVERENOSTI!!! Če profesor v tvojem nastopu začuti, da ste v odgovoru 100 procentov prepričani in da odgovarjate sistematično, boste od njega dobili največ kar lahko.

Pri profesorju smo odgovarjali trije hkrati. Eden je povedal anamnezo, drugi status, tretji pa naredil koncizijo z delavno diagnozo in možne diferencialne diagnoze.
Naš pacient je imel bakterijski keratitis. Pri anamnezi se ne bom ustavljal, ker je to naša mala malica že nekaj let. Pri statusu je bilo patološkega samo to, da je imel na roženici enega očesa okrogel ulkus, ki se je zelo lepo videl na špranjski svetilki po barvanju s fluresceinom. Vse ostalo je bilo BP. Podajanje statusa mora biti res strokovno in sistematično. V diferencialno diagnostičnem smislu pa je bilo treba pomisliti tudi na glivični in parazitni - Acantamoebni keratitis. Vsakega je še naknadno malo izprašal okoli keratitisov. Npr. Ali se hipopion lahko pojavi, če bakterije ne predrejo roženice? (Lahko se pojavi, hipopion je lahko posledica metabolnih motenj in usedanja razpadlih produktov tudi v neperforantnem keratitisu). Pri zdravljenju dajemo topikalne antibiotike in sicer čez dan v obliki kapljic, predno gremo spat pa v obliki maže, analgetike za lajšanje bolečine ter midriatike za namerno povzročitev cikloplegije. DD so prišli v poštev tudi herpes virusi, ki delajo tipično podije na barvanju s fluoresceinom in povzročijo zmanjšano senziteto, 100 procentno senzoričnega nervusa ophtalmicusa, kar se vidi z zmanjšanim kornealnim refleksom. Zdravi se jih nikakor ne s steroidi, ampak z virostatiki (aciklovir, trifluridin). DD so lahko podobni uilateralni simptomi tudi zaradi anteriornega iritisa ali endoftalmitisa.

Nato je prišel na vrsto teoretični del izpita. Vsak je dobil še dodatni dve slikici, okoli katerih se je debata razvila. Seveda si moral najprej prepoznati sliko. Napisal bom sestavek, kako bi moral vaš odgovor izgledati, oziroma kaj je profesor želel slišati.

- Starostna degeneracija makule:
Na sliki je vidna tipična oblika mokre oblike starostne degeneracije makule. To prepoznamo po tem, da je makula neovaskularizirana, saj so v njej vidne potekajoče žile, ki tam ne bi smele biti. Makula je vidno obdana tudi z intraretinalnimi krvavitvami ter seroznimi eksudati. Pacientova simptomatika se bo tipično najprej kazala v obliki metamorfopsije (izkrivljena podoba stvari), ki bo kasneje napredovala v motnjo centralnega vida in težavo pri izostrejevanju.

- 2 sliki v sklopu ene bolezni in sicer očesno ozadje pri glavkomu in lasersko povzročena luknjica v šarenici:
Na sliki prepoznamo glavkomsko očesno ozadje, ki se kaže kot povečanje optičnega lijaka, atrofijo nevroretinalnega obroča in vaskularnimi anomalijami v smislu zank v obliki baretke, ki se uvihajo v patološko ekskaviran očesni lijak. Poleg povišanega intraokularnega tlaka je diagnostičnega pomena tudi velikost vidnega polja, ki jo določimo z računalniško statično perimetrijo in s pomočjo katere ugotavljamo tipične vidne glavkomske izpade. Glavna terapija je zmanjšati intraokularni pritisk. V primeru glavkoma odprtega zakotja, katerega patološko odzadje ta slika tudi prikazuje, to naredimo medikamentozno, bodisi z zmanjšanjem produkcije, povečano drenažo, bodisi pa z zmanjšanjem volumna očesne vodke zaradi razlik v ozmotskem gradientu. Uporabimo lahko parasimpatikomimetike oziroma miotike (pilokarpin, karbahol), simpatikomimetike (alfa 2 agonisti – klonidin, dipivefrin), simpatikolitike (beta blokerji – timolol), analoge prostaglandinov (latanoprost), inhibitorje karbonske anhidraze (acetazolamid) in ozmotske agense (manitol, glicerin). Druga slika, na kateri je vidna »luknja« v šarenici, pa je posledica kirurškega laserskega zdravljenja (Nd-YAG) akutnega glavkoma zaprtega zakotja, bodisi primarno bodisi sekundarno povzročenega. Po laserski operaciji se tlaka sprednjega in zadnjega očesnega prekata izenačita, iridokornealni kot poveča in drenaža izboljša.

- Trda leča:
Na sliki je oko kjer je jasno viden obris leče. Oko je na prvi pogled zdravo in zato pazi, da te ne zmede. Pravilen odgovor je, da vidimo trde leče. Uporabljamo jih za zdravljenje keratokonusa in astigmatizma, ker držijo stalno obliko in se ne prilegajo očesu tako kot mehke leče. Poleg tega imajo manjšo površino, kar jim omogoča da se med mežikanjem očesa zadostno premaknejo navzgor. To omogoči, da solzni film prodre pod lečo in skrbi za oksigenacijo in prehranjenost roženice. Včasih so bile trde leče popolnoma neprepustne za kisik, sedaj je to drugače in take leče lahko nosimo tudi ponoči. Do keratokonusa pride zaradi starostnega tanjšanja roženice, katero očesni pritisk patološko izboči. Pri napredovani obliki keratokonusa, kjer leče ne pomagajo več, zaradi prepogostih izpadov, pa je zdravljenje kirurška keratoplastika, katere glavna težava je zavrnitev presadka.

- Stargardova distrofija, slika obeh očes, mlada pacientka (to pove profesor) :
Na sliki je bilateralna lezija atrofične makule, ki je temnejše barve in s temnim, rjavim in neostro zamejenim pikčasim robom. Periferija in papila sta BP. Obojestranska Izguba vidne ostrine pri 15. letih ter tipična slika očesnega ozadja govorita v prid Stargardovi makularni distrofiji, ki spada v skupino distrofij pigmentnega epitelija. Deduje se avtosomno recesivno. V primeru, da nas pacientka vpraša kakšna je možnost, da bi njen otrok lahko imel to bolezen, ji moramo odgovoriti, da je potrebno testirati še partnerja. V primeru, da on bolezni nima je otrok zagotovo ne bo imel.
Ti dve vprašanji je imel še ta tretji kolega. Zapomnil sem si zgolj te oporne točke. Povezujte podobno kot pri zgornjih primerih.

- Diabetična retinopatija: TRDI EKSUDATI(kaj je, nastanek), MEHKI EKSUDATI(kaj je, nastanek) MIKROANEVRIZME, NEOVASKULARIZACIJA

- Edem papile: KLASIČNA SLIKA, PAPILOEDEM (bilateralno), PAPILITIS (najpogostejši vzroki MS – magnet, terapija KS)

Ocenjevanje je do določene meje linearno, kasneje pa postane funkcija eksponentna. Če hočete pri prof. Hawlini dobiti najvišjo oceno, bodite mirni in zbrani, ter pri podajanju odgovora vedno začnite s pomembnimi stvarmi. Za vsak stavek, ki ga boste povedali bodite suvereni. Razmišljajte koherentno in mu poizkušanje prodati tisto kilavo papriko, ki jo že vsem ponujate cel mesec, pa jo nihče za božjo voljo noče kupiti. Izpit je iz mojega subjektivnega vidika bil eden izmed boljših.