Ustna vprašanja - prof. Globočnik

Najprej pacientka s keratitisom, morda še neki uveitisa zraven. Ob tem že dolgo tut glavkom. Anamneza, status in DD stanj, ki zamotnijo roženico (vnetja, akutni glavkom, degeneracije roženice ...).

Vprašanja:
- primarni glavkom z odprtim zakotjem: predvsem KS, opis papile (nekaj o ekskavaciji in žilah, ki izhajajo iz roba) in izpadov vidnega polja + kako napredujejo, pri kerem IOP zdravimo, načini zdravljenja in kere kapljice. Tu še terapija akutnega glavkoma in zakaj pilokarpin šele, ko tlak že malo znižamo.
-optični nevritis: ponovno predvsem KS, kako preverjamo izpade barv na hiter (midriatiki imajo rdeč pokrovček, ki ga vidijo bolj bledo), vrsta izpadov vidnega polja in zdravljenje. Ali vedno steroidi ... gledajo vidno ostrino in če je ta dokaj ohranjena, ne dajejo steroidov. Nekaj še o povezavi z MS in steroidi (skrajšanje KS in manjša verjetnost MS v prvih 2 letih).
-endoftalmitis: povzročitelji (infekcijski ob penetrantnih poškodbah, po KRG in ob sepsi; stafilokoki, streptokoki, psevdomonas), KS in terapija (ATB intravitrealno; lahko samo to, če ni hudo - virulenca povzročitelja/imunski status pacienta, sicer pa vitrektomija + ATB > boljše in hitrejše okrevanje).

Splošen vtis: Če pozabim na čakanje, ko je bila prof. v operacijski, je bil izpit precej kratek. Izpraševalka je zelo prijetna in fer ter ne sprašuje kakih velikih podrobnosti, hkrati pa še sama kej doda ali razjasni.
Veliko sreče.