Ustna vprašanja - prof. Pirtošek

Datoteke:
DatotekaVelikost
Snemi datoteko (pirtosek_januar09.doc)pirtosek_januar09.doc53 kB
1. Epilepsije- razdelitev +zdravilo fokalnih- (karbamazepin zeli slisat)

2. Polinevropatije- razdelitev

(vnetna, diabeticna itd. je razdelitev po povzrociteljih… hotel je tipe razdelitev- glede na povrocitelje, mieliniziranost vlaken, akutne/subakutne/kronicne, itd)

3. Konduktivna afazija (prekinitev povezave med regijama Broca in Wernicke, pacient razume in govori ok, le ne more ponavljati- pise na koncu v skripti)

4. Katere strukture poskoduje alkohol (neposredno + posredno zaradi pomanjkanja vit. B12 (male mozgane, periferne nevrone- distalni del, mamilarna telesca, hipokampus, IN hrbtenjaco)

5. Funikularna mieloza (v povezavi z zgornjim vprasanjem)

6.Myastenia gravis! (kako se kaze- pacient ima okvare bulbarnih misic (ptoza, disfagija, diplopija, ki se proti veceru slabsajo…)

7. GBS--- hoce slisat, da je to polinevroradikulopatija in ne polinevropatija, torej, da je najbolj poskodovan del zivca korenina!!

Diagnoza GBS (klinicna slika+ punkcija likvorja, kjer najdes zvisane proteine, Ig pa so relativno so ok ( kar zeli slisat je: ce so Ig zelo zvisani pomisli na HIV!)

Zdravljenje: podporno + Ig

8.Status epilepticus (kako zgleda pa kako ga prekines)

9.Stanja, ki v nevrologiji povzrocajo zastoj dihanja (herniacije, poskodbe hrbetnjace segmentov C2,3,4, GBS, ALS...)

10. Avtonomne tezave nevroloskega pacienta:

katere so

kaj je potrebno pregledati, da dobimo informacije pomembne za nevrolosko preiskavo
(TLAK: razlika v lezecem vs. ko vstane - ce je razlika vec kot 30mm hg gre za je okvaro avtonomnega sistema)
ZENICE!

11. Diabetes v nevrologiji (polinevropatije, risk factor pri infarktih, pa miopatije, pa oftalmoplegija 3. mozganskega zivca,...)

12. Razlika med oftalmoplegijo 3. mozganskega zivca pri diabetikih in pri anevrizmi (pri obeh je oko obrnjeno lateralno navzdol, razlika je v zenici! diabetiki imajo normalno zenico, anevrizma pa potisne na Psy vlakna 3.zivca, ki so na zunanji strain zivca, in je zaradi tega zenica razsirjena in neodzivna)

13. Spomin:- razdelitev

14. Primer proksimalne polinevropatije (diabetes) ter distalne miotonije (miotonicna distrofija)

15. Izpad C8 ( ni fleksije prstov, zelo rad sprasuje segmente refleksov!!)

16. Sindrom angularnega girusa (Gerstmanov sindrom + se nekaj baje)

17. Pareza facialisa (ne pozabit na Bellovo parezo, pa na zilico, ki drazi facialis, pa na infekcije)

18. Znaki bakterijskega meningitisa, glavni povzrocitelji (meningokok, pnevmokok, hemofilus influenze b), diagnoza (punkcija, ce ni zvisan ICP, kaj vidis v punktatu- gnoj, nevtrofilce, morda bakterij ni, ce se ze zdravi z AB), zdravljenje

19. CJB in diagnoza (EEG kaze znacilne valove, kar je diagnosticno za CJB!)

20. Hipotonija, hipertonija (spasticnost (-zepni noz), rigidnost (- svincena cev in zobato kolo:), paratonija (ko imas rahlo zvisan tonus pri vecji poskodbi mozganov- Alzh., kap,…)

(+ en primer pri vsakem)

Ne pozabit, da je pri vecji poskodbi zgornjega mot.nevrona prvi znak takoj po poskodbi lahko hipotonija in ugasli refleksi, kasneje se pojavi hipertonija in hiperrefleskija.