Ustna vprašanja - prof. Grad

Profesor Grad.

Se suslja, da je profesor Grad najboljsa izbira za izpit iz nevre, tudi ko sem bil izprasevan jaz, sem dobil taksen obcetek. Pa bom kar na kratko ves potek izpita opisal:

Prides na nevrolosko ob uri, ki ti je dodeljena. Dobro je prit tudi pravi dan-jaz in punca sma se zmotila in prisla en dan prehitro, a je zacuda profesorja to zelo zabavalo, se nama je smejal in ze takrat se mi je po glavi pletla misel: "Ta gospod mora biti pa res dober clovek!" No potem smo dobili paciente-(bili smo stirje saj sta prisla tudi tista dva, ki sta dejansko imela izpit tisti dan) in sem se z njim ukvarjal 4 ure. Bil je tipicen parkinsonik z mocno izrazenimi diskinezijami, ki so bile postedica terapije z L-dopo. Med pregledom sem docakal tudi vizito, njih bi lahko vprasal vse kar bi hotel in bi ti tudi z veseljem povedali, tk da s tem nekih problemov ni bilo. Sploca se imeti zraven tudi na roko napisan pregled-da cesa ne pozabis slucajno, in imas listic ves cas v zepu. Dekle je pa imelo neko okvaro malih mozganov+mozganskega debla. In po 4 h pride profesr, naju zvlece v neko sobo in da 4 klinicne 4 primere in gre, spet. Morem pa spet poudarit, da je ves cas skrajno vljuden in prijazen-takrat sem pomislil:"Z zeno se morata imeti res rada". Imas 15 casa za one primere ,ki so zelo podobni kot v oni knjigci:KLINICNI PRIMERI-to morate prebrat.
Z mojo spremljevalko sma imela:
Tipicen opis parkinsonove bolezni (zobato kolo, rigor, hopomimija,..) no mors zgresit
Kralj ulice (Polinevropatija in okvara zadnjih stebrickov hrbtenjače, pac pisalo je da ima motnje ravnotezja, ne cuti stopal,...je bil klosar)
Tipicen opis GBS (se driska je bila v anamnezi)
Subarahnoidalna krvavitev (neka zenska, ki je naenkrat omedlela, z mocnim glavobolom pa tk naprej-OMENITE, DA JE TREBA NAREDIT URGENTEN CT!)
pa se neklaj je blo-nic posebnega...

ce tu kaj ne ves lahk na hitro pokukas v ctivo in popolnoma sestasvis mozaik. Natp pride profesor pote, morali smo it drugam, ni bilo nikjer prostora zato nas je povprasal kar na hodniku.
Tam si mogel predstaviti svojega pacienta.
-Povedal si le kaj je patoloskega, kako se je to videlo in s katerimi preiskavami si to ugotovil. Dobro je imeti to urejeno v glavi. Recimo je okvara mm: Reces da mislis da so okvarjeni mm-(to so mali mozgani, da ne bo kdo v slovarje gledal) ker si opazio dishronometrijo, adidohokinezo, intencijski tremor...pac stvari, ki so prisotno ob okvari mm. Se enkrat:Vse kar si nasel v preiskavi abnormalnega probaj locirati, vsaj priblizn-nobeden no pricakuje da boste endoskopsko operirali jetra.
Te pust povedati, nato pa no koncu se kaj mislis, da je. Poves cim vec. mm+mozgansko deblo=Od borelij, do multiple, multi organska atrofija, inzulti,...da profesor vidi, da je vase znanje res siroko. Pa rad ima da se hecate, enostavno zato, ker se tudi on rad.
Potem sledijo se klinicni primeri. Zahteval je diagnozo in zakaj mislis da, probajte bit cimbolj pametni, kar pa mislim da ne bo problema saj ste na medicini. kar bi se tu dodal je: subarahnoidalna krvavitevni tipicna za mlade, je nejkje 40-50-poglejte-zaradi tega sem bil malce okaran.
Na koncu je se spraseval a filmu Awaken- zakaj so lahko lovili zogo, nato pa niso mogli vec gibat-neki v tem smislu, da se rigidnost pojavi po nekem kratkem casovnem obdobju-in ce je hitrost roke velika po tudi premiknisem 100, kaksno bolezen je imel tisti, ki je napisal bolero-PERSERVACIJO, zakaj so umrli STALIN, ROOSEVELT, CHURCHIL, DRNOVSEK-ja, ni jih vzela vojna- umrli so zaradi CVI. Nato sma mu z delkletom vrnala z takimi vprasanji in ga vprasala, ce je imel Hitler parkinsonovo bolezen-res, jo je imel in to zadnjih 10 let-pa taka kurba je bil in ali lahko pojes ob poskodbi leve Brocove regije-lahko, terapija je taka da govorijo z petjem-kot lahko zasledite v cerkvi-cerkveni govor, za tiste verne in tiste iz periferije(ker tam smo itak vsi verni)

No da koncam, ocene da lepe, to z filmi in znanimi osebnostmi ni vplivalo na oceno, je bilo zgolj popestritev izpita, pac hoce videti, da ves katere preiskave in kako se vidijo okvare raznih podrocij na zivcevju. Vzdusje je bilo pa res zelo sprosceno, prava dobricina, njegovi otroci morajo res imeti sreco, da ga imajo za oceta.

Veliko srece pa aja..Drnovsek po moje se ni umrl, ceprav ga ze dolgo ni bilo videt na televiziji...