Ustni izpit - prof. Pirtošek

Torej, da delim še svojo izkušnjo na ustnem izpitu pri prof. Pirtošku, če bo komu morda prišlo prav.

 

Najprej, da se znebimo stereotipov - nekje sem slišal, da tisti, ki slabo opravijo pisni del izpita, skoraj nimajo šanse narediti pri njemu. No, jaz sem komaj uspel priti čez pisni izpit in sem mislil, da tako ali tako potem nimam šanse, da naredim. Izkazalo se je, da temu ni tako in lahko naredi ustni izpit pri prof. Pirtošku praktično vsak, ki zna klinične primere iz vsakdana logično povezati. To, da on vidi, da znaš logično razmišljat je izreden plus.

 

Najprej dobiš pacienta in naredite klinični pregled za katerega imate 1 uro ali pa nekaj več. Ni nič narobe, če si vzamete 10 minut dlje. Važno, da greste celotno anamnezo (pomembno za nevrologijo) in status skozi.

 

No, s kolegom naju je potem povabil na vizito, na kateri so bili tudi specializanti. Spraševal nas je vse (študente in specializante) kot po tekočem traku, vendar pa so ta vprašanja zahtevala izredno kratke odgovore, npr.:

L5 radikulopatija (izjemno zadovoljen je, če poveste da pride do izpada L5 refleksa za tibialis posterior pod medialnim maleolom)

Kako se strokovno reče dvojnemu vidu?

Kaj poleg motoričnih znakov je še lahko prisotno pri bolniku z ALS?

Katere preiskave bi naredili za dokaz MS?

Sindrom karpalnega kanala - kje so parestezije

Razlika pareza vs plegija

Kateri deli CŽŠ so prizadeti pri ALS?

itd.

 

Potem pa sva se še oba študenta usedla skupaj s profesorjem za približno 30-40 minut in smo preleteli status in teorijo. Vprašanja so bila še:

Temporalni arteritis - kaj je to, simptomi, zakaj se pojavi slepota, zdravljenje

Okluzija A.cerebri posterior - simptomi (Weberjev sindrom, hemibalizem, horeja, homonimna hemianopsija predvsem), ali lahko pride do motenj spomina pri okvari le ene cerebri posterior? (odg.: ne, ker bo en hipokampus še vedno intakten)

Alzheimerjeva demenca - kateri del možganov je najbolj prizadet, zakaj ni ataksije

Zdravljenje parkinsonove (tudi kako se zdravi operativno) - zakaj se v poznem stadiju bolezni da L-Dopa v jejunum? Če damo per os bo prišlo do stika z želodčno kislino, zaradi česar ne bo potem prišlo da zadostne absorpcije zdravila za zdravljenje simptomov)

Narkolepsije

Sindrom nemirnih nog

Normotenzivni hidrocefalus - triada, zakaj je prisotna apraksija hoje

Zakaj sploh pride do Parkinsonove bolezni?

Okvara desnega parietalnega režnja (tu se mogoče splača omenit, da je treba preveriti, ali je bolnik desničar ali levičar)

Kateri nevrotransmiterski sistem je močno prizadet pri Alzheimerjevi bolezni, v katerem jedru so acetilholinski nevroni, glavni simptom (motnje spomina, ker je acetilholin pomemben nevrotransmiter za prehod kratkoročnega spomina v dolgoročni)

Dematom C8 in L3

Patelarni refleks - mišica, živec, korenina

Ahilov refleks - mišica, živec, korenina

Predominantno motorične polinevropatije

Razdelitev polinevropatij

Kako bi zaspal nekdo na stolu po alkoholizirani noči (N.radialis - viseča roka)

...In še par podobnih vprašanj. V končni fazi preletiš precej snovi, ampak RES ne zahteva podrobnosti, želi pa, da imate osnoven pregled nad nevroanatomijo in klinično nevrologijo.

 

 

Sam izpit pa je izredno sproščen - ponudi tudi kavico. Res nimaš občutka, da si na izpitu, ampak kot, da razpravljaš s kolegom o kliničnih nevroloških primerih. Prof. Pirtošek je res prijazen in kdorkoli ima njega na ustnem izpitu je lahko zelo srečen. Moram priznati, da je bil to dosedaj najlepši in najbol sproščen ustni izpit na tej fakulteti. Pred samim izpitom je verjetno vsak živčen, ko pa enkrat začneš pa nervoza izgine.