Ustna vprašanja - Doc. dr. Blaž Koritnik

Opis izpita pri doc.dr.Koritniku dne 18.12.2013

Z kolegico sva bila na Kliničnem oddelku za bolezni živčevja.

Jaz sem dobil dizartrično pacientko,staro 62 let, tako da sva malo z pisavo komunicirala.

Hospitalizirana naj bi bila zaradi poslabšanja disfagije in dizartrije. Omenjala je kap pred pol leta, ki se je kazala z parezo rok in desne noge ter mravljinčenjen okoli ust.

Poleg disfagije in dizartrije je imela oslabljene in spastične roke in noge , pozitiven babinski, wartenberg, nekateri primitivni (palmoment, šobljenje), trojna flexija ob babinskem na eni nogi...

No kasneje sem na izpitu izvedel, da ima ALS :)

Kolegica je imela pacienta z kronično pretežno motorno nevropatijo v zagonih - na izpitu ugotovimo, da ima CIDP.

Potem smo šli v kabinet, kjer je kolegica najprej predstavila svojega pacienta. Že med tem smo diskutirali o DDx : miopatije, nevropatije, lezije v hrbtenjačah (kaj vse lahko povzroča pacientove težave). Bolj konkretno smo se spravili na miopatije - pa ne na posamezne bolezni ampak bolj na patofiziologijo (kako se kaže aksonska okvara v primerjavi z demielinizacijo, razlike med fascikulacijami in fibrilacijami, katere preiskave naresti (CK, emg, hitrost kondukcije), potem pa kaj se vidi na EMGju itd.
Potem smo šli še malo pogledat pacientov izvide in ugotovili, da gre po vsej verjetnosti za nevropatijo, ki je motorna, kronična, poteka v zagonih. Okej to je CIDP; kako sedaj zdraviti, Th Guillan Barreja, Th CIDP.

Potem smo šli na mojo pacientko. Okej kaj povzroča dizartrijo, disfagijo, kje so lahko okvare, katere so periferne okvare (bazilarni meningitisi, synd. foramen jugulare...), kje so centralne okvare, doc. ni hotel ishemičnih vzrokov o katerih sem skos razmišljal), potem pa kaj kažejo znaki v statusu, potem izveva da ima tudi fascikulacije na rokah. Kaj povzroča kombinirano motnjo UMN in LMN : odgovor ALS, ki je bil pravilen. :)

Drugih vprašanj nisva dobila.

V glavnem izpit poteka kot debata, sproščeno, ni nič hudega če kaj zamešaš, se ne spomniš. Ima kar rad patofiziologijo bolezni in razumevanje (se mi zdi da Lindsay ne da toliko povdarka temu). Se mi zdi, da sva z kolegico dobila kar kompleksna primera,ampak oceni pa dobri - jaz sem dobil 9.