Ustna vprašanja - doc. dr. Rot

doc. Rot je kul! kot so že kolegi napisali res išče znanje! je korekten, če kaj ne veš, ti pomaga in da čas za razmislek. ne postane ves nejevoljen in tečen, če česa ne znaš. ozračje na izpitu je bilo sproščeno, kolikor je pač glede na razsežnost snovi pri nevri mogoče. tako, da če ga dobite na ustnem ste lahko zadovoljni, tako da brez panike. :)

najprej na začetku doc. Rot pove, kako bo izpit izgledal.
na izpitu sva bili s kolegico, ker je imela ona boljši rezultat iz pisnega, je lahko izbirala, ali bo pregledala bolnika, ali pa ji pokaže slikico. seveda je izbrala pacienta. kolegica je morala pri bolniku narediti samo preizkus prst-nos, kratko anamnezo je opravil doc. Rot, jaz nisem imela nobenega opravka s pacientom. potem smo šli v kabinet in najprej je kolegico spraševal o bolniku, prišla sta do tega, da ima MS, kar je bilo več kot očitno že iz anamneze(optični nevritis). potem jo je pač spraševal o MS, tiste klasične zadeve, ki so napisane v Lindsyju, diagnostika, zdravljenje, DD.
Potem je meni pokazal sliko pareze III. živca. na tisti sliki je imela gospa kožo okoli oči zelo rumeno, tako da mi je bilo prvih 10 sekund zelo čudno, kaj ima, potem mi je pa le postalo jasno. XD potem me je vprašal, kakšni bi bili lahko razlogi za to lezijo(SB, SAH, anevrizma). potem sva bolj podrobno govorila o anevrizmah in SAH; zdravljenje, kje so najpogostejše anevrizme, katere anevrizme lahko povzročijo parezo III. živca, endovaskularno vs. kirurško zdravljenje, konzervativno.
Potem je kolegica dobila še vprašanje, da pride v ambulanto nekdo, ki večkrat izgubi zavest. kaj ga vpraša, kaj ima za DD. potem sta govorila o sinkopah, kako jih diagnosticiraš, zdraviš. vmes je prišlo še na parkinskonizme plus, ker se MSA kaže z vazovagalno sinkopo. o parkisonizmih olus samo za našteti!
potem sem jaz dobila listek na katerem je bil napisan izvid likvorja, ki je kazal na meningitis z znižano glukozo in sem morala govoriti o možnih vzrokih. baje naj bi bila v Fowlerju neka tabela, ki zelo dobro prikazuje odg. na to vprašanje. :D

nekdo je napisal, da je Klinična preiskava alfa in omega; pri meni ni bilo tako. poudarek je na kliniki, ne zanima ga recimo, kako neka preiskava deluje, ampak kdaj jo naredimo in kaj nam pove pa DD in zdravljenje. se mi zdi, da se ga vsi bojijo ker naj bi bil kliničen itd. ampak pomojem sprašuje iste stvari kot drugi, samo da se vprašanje začne z zgodbico. se mi zdi bolje tako, kot da bi zahteval recimo kar naenkrat vmes, kako MRI deluje in kako točno se nekaj vidi.
obedve s kolegico sva lepo dvignili oceno iz pisnega dela. :)
srečno! :)