Ustna vprašanja - doc. dr. Koritnik

Za mene ena zelo prijetna izkušnja, en izmed najbolj sproščenih izpitov do zdaj pa čeprav gre za nevro :) Kot da bi sedel na kavici in klepetal o tem kar si se naučil.

Glede anamneze in statusa: osredotočiš se na stvari, ki so pomembne za diagnozo, čeprav jaz sem imela kar veliko časa in sem v bistvu vse preletela skozi, razen kognitivnih, ker je bila očitna periferna okvara :) Je pa mel bolnik GB, zelo očitne znake, čist šolski primer razen predhodne infekcije ni bilo. Kolegica pa je imela diabetično polinevropatijo.

Ker sem bla malo prej konec kot ona, sma šla z doc. skupaj do mojega pacienta in sem pokazala kako sem preverla moč na okončinah in reflekse.

Potem pa smo se skupaj vsedli v sobici in najprej en poroča. In na podlagi mojega poročanja je morala kolegica ugotovit, kaj je mojemu bolniku. Potem pa vse razno v povezavi s to boleznijo, od zdravljenja, če gre za nujno stanje, če bi lahko bila okvara tudi bolj centralna, diagnostika,... Nato pa sledijo še bolj splošna vprašanja: zdravljenje epilepsij, kako bi preveril pri pregledu kognitivne funkcije, kolegica pa je imela možg. živce po vrsti in katera so pogosta stanja, ki jih okvarijo in ishemična možg. kap.