Ustna vprašanja - doc. Rot

Tokrat se mu je po njegovih besedah mudilo, vendar je izpit še vseeno trajal 2h.
1.pacientka z multiplo sklerozo: opiši hojo, izvabi patelarne reflekse, opiši tonus, test nos-prst,kognitivne funkcije. Doc je bil ves čas prisoten pri pregledu. Povej na katerih nivojih je vse okrvara glede na status ( hrbtenjača prsni nivo-roke niso prizadete, mali možgani ataksična hoja, intencijski tremor, veliki možgani-kognitivne fukcije). spastičnost-žepni nož. ogled mri, če je v skladu s pričakovanji. Zdravljenje: imunomodelatorji: beta interferoni, monoklonalna protitelesa--> mehanizem delovanja v smislu vezave na receptorje in preprečitev sproščanja vnetnih modulatorjev. Simptomatsko zdravljenje, stranski učinki še zraven. to si dobro poglejte!!
2. pacient priteče na urgenco in trdi, da ga je zadela kap. na kaj posumiš (če je sam prišel na urgenco sklepaš na periferno okvaro facialisa-čelo, ustni kot, nazolabialna guba... vsi možno vzroki okvare, od diabetesa, borelioze, meningitisa, ramsay hunt, sarkoidoze, bellova paraliza kako jo zdravimo (kortikosteroidi) in ali poznamo vzrok-->ne :)

kolegica:
1.pacientka z homonimno hemianopsijo, preglej vidno polje. vzroki subakutni: infekcije, subduralni hematom, neoplazme...na mri je biu meningeom kaj je vse lahko vzrok pojava fakomatoze (NF-2). ali pa levkemija- AML. Kako zdravimo...
2. padajoče stopala--> periferna okvara, korenina, in še dedne nevropatije predvsem CMT kjer tudi želel slišati kateri gen je okvarjen to si še mal poglejte.

se opravičujem za slovnične napake.