Ustna vprašanja - prof.Pirtošek

Profesor je izjemno prijazen, že od začetka imaš občutek da se pogovarjaš s kolegom. Na začetku dobiš pacienta, pazi da oceniš objektivno ne po subjektivni oceni težav pacienta..imel sem primer GB, vendar je v anamnezi navajala še znake ZMN in MS..no izkazalo se je da mi ne hotela povedat za odpoved ščitnice, znak ZMN pa je bil psihogen..še to-fajn je met predpisano opremo, sam sem pozabil priponko pa mu ni blo glih všeč..dobil sem vtis da mu veliko pomeni odnos študenta do pacienta inkakšna oseba si..
sredi statusa me je prekinil, tako da statusa nisem dokončal, poročanja sploh ni bilo. sledi 1,5 ure spraševanja. ne gre za tipično spraševanje po boleznih...je bolj kompleksne narave-sepravi likvor-kaj vse lahko najdeš, kje vse se lahko uporablja preiskava..vsa vprašanja so an ta način, redko da ti da Bolezen X pa da mu zdudlaš kar veš...

vprašanja:

kje najbol distalno je lezija če gre za plegijo in izpad senzorike desne strani telesa, mišice čela neprizadete...hoče slišat natančno lokacijo, tik nad jedrom 5živca za občutek obraza v ponsu.

zlo je bil zadovolen ko sm mu odgovoril da če bil mel sam en test okvare ZMN-babinski
Herpetični encefalitis
kaj je mielografija..lumbalno daš kontrast v likvor in potem se kej obarva.
cel spekter vprašanj če maš okvaro ZMN ali SMN kje vse je lahk lezija
kaj je Ramsey Hunt
kje vse je lahk disociacija občutkov-siringomielija, tumor, FA
tumor povzroča demenco-lokacija-frontalno
pokazat horeo
pokazat preiskus miotonije
ataksija-pokazat na modelu možganov točno lokacijo lezije
navzkrižna vprašanja o simptomatiki in bolezni pacienta drugega kolega..spet vse treba sklepat
obširna debata o polinevropatijah
kako zdravimo mioklonus
horea
zenice..vse
druga vprašanja so podobna kot stara..predvsem ma rad ta vprašanja..recimo plegija noge...pol pa kje najbol proksimalno najbol distalno je lahk lezija..
cel ispit se suče okol razmišlanja inkaj bi še lahko bilo.vmes recimo kej tut nisma vedla sploh nč..pa recimo da blekneš da MS generalno povzroča simptome SMN..ti da šanso da se popraviš(:morš znat res fajn, ko ti da ta trickyvprašanja ti da čas da razmisliš, ti pomaga..tut če rabiš 10 min če nakonc ugotoviš je zadovoljen.splača se naglas razmišlat zaka misliš da je kej tak ko je.., to mu je všeč(:
zelo mu je pomembno da razumeš snov, bolj kot samo drdranje podatkov.
res je prijazen, sam pogovor in rezultat sta taka d ti nakoncu ni žal obilice učenja..(:

p.s.:model možganov se da rastavit na posamezne komponente..tak da je fajn vedet tut kje je kak hipokampus pa bazalne ganglije itd...pač anatomija glave u nulo