Ustna vprašanja - doc. Rot

Izpit pri doc. Rotu izgleda takole:

Najprej dobiš pacienta (moj je imel ALS). Za pregled je bilo časa 45 minut, na začetku mi je dr. Rot tudi naročil, naj se posebej osredotočim na motorični sistem.

Po opravljenem pregledu sledi pogovor o pacientu. Najprej predstaviš anamnezo in že ob opisu časovnega poteka bolezni te sprašuje, v katero smer bi lahko razmišljal pri diferencialni diagnozi. Težave mojega pacienta so trajale kakšen mesec, torej je potek subakuten (pogovarjala sva se, katere bolezni v nevrologiji potekajo subakutno, npr. vnetja, maligni tumorji...). Potem pa v statusu poveš, kaj si našel glede na težave, ki jih je pacient navedel v anamnezi. Gospod je imel težave z govorom in požiranjem (težave z možganskimi živci) ter šibkost v mišicah zgornjega uda (težave s spinalnimi živci). Spraševal me je, ali gre za žariščni, difuzni potek, katere bolezni tako potekajo... Nato se je omejil na ALS: kakšen je potek, kakšne tipične težave, kako postavimo diagnozo (zanesljivo z EMG), kako zdravimo (Riluzol, sicer pa simptomatsko. Amitriptilin je dober za lajšanje nevropatske bolečine in za zmanjševanje slinjenja. Ker je antidepresiv, izboljša tudi razpoloženje. Za hranjenje priporočamo kašasto hrano, kasneje gastrostomo; ob težavah z govorom se posvetujemo z logopedom; pazimo na težave z dihanjem-neinvazivna ventilacija, o invazivni se pogovorimo s pacientom)

Sledilo je še eno vprašanje, ki se ni navezovalo na pacienta. Gospod, star 80 let, nenadoma zboli z glavobolom, povišano temperaturo, trdim vratom, povišanimi parametri vnetja. Sprva pomislimo na... (meningitis)... naslednji dan pa vročina pade, vrat ni več trd, samo sedimentacija je povišana in prisoten je glavobol unilateralno, parietalno in orbitalno. Vnetje je torej še vedno prisotno. Zdaj pomislimo na temporalni arteritis-kako zanesljivo postavimo diagnozo, kako zdravimo, zakaj moramo začeti takoj zdraviti, katera bolezen je pogosto pridružena - revmatična polimialgija.

Izpit pri dr. Rotu je res precej klinično usmerjen, želi, da razmišljaš na široko, podrobnosti ga niti ne zanimajo preveč. Tudi ko te vpraša npr. katere bolezni potekajo na določen način, želi, da se omejiš na njbolj pogoste. Vprašanja, ki niso v zvezi s pregledom pacienta, pa so postavljena tako, da si najprej izmisli zgodbo nekega pacienta in ti glede na opisane težave razmišljaš o možni diagnozi.