Pisna vprašanja - doc. Rot

Najprej dobiš pacienta in 30-45 minut časa, čaka te tudi že pripravljen pladenj z vsem potrebnim (sicer večine ne rabiš...). S kolegico sva imeli pacientko z multiplo sklerozo in pacientko s parkinsonizmom. Narediš predvem tisto, kar pričakuješ iz anamneze, časa za nek temeljit status (kot ga zahtevajo na vajah) ni in niti se ga ne zahteva.
Sledi ustni:najprej poročaš o pacientki, sproti z docentom komentirata anamnezo, kaj lahko sklepaš iz teh podatkov, kako se bolezen razvija, na kaj ob tem pomisliš v D.D. itd. Nato komentiraš še status, zanima ga predvsem, kaj je patološkega in kako se te ugotovitve ujemajo z anamnezo.Zraven poveš,kje vse bi lahko bila lezija, kaj bi lahko to povzročilo itd. Potem sledi razglabljanje, kaj vse bi ti znaki lahko pomenili, katere bolezni imajo tak potek , v glavnem dif. diagnoza je zelo pomembna.
Vprašanja:
Mutipla skleroza, potek, simptomi in znaki, diagnostika (MR, kaj najdemo,ali lahko napovemo kako bo bolezen potekala, kje vse so lahko lezije, kje so lezije pri tvoji pacientki, v koliko na MR najdemo lezije in kako izgledajo; likvor - kaj najdemo, kaj je značilno, pri katerih bolezni še najdemo podobne rezultate, v koliko najdemo oligokolnalne trakove; evocirani potenciali.)Zdravljenje, katera zdravila ob recidivih, katera imunomodulatorna, indikacije za začetek zdravljenja z imnumodulatornimi, kako bi zdravila svojo pacientko, način aplikacije zdravil, stranski učinki. Simptomatsko zdravljenje: inkontinenca, kdaj ne samokateterizacija (prevelika prizadetost pacienta), nevarnost stalnega katetra (infekti), terapija tremorja, ataksije, utrujenosti, spastičnosti.

Parkinsonizem, vzroki,katera zdravila lahko povzročijo, Parkinonova bolezen, potek (nevrodegenerativna, progresivna),kako se kaže, diskinezije, zakaj in kdaj. Terapija,kateri nevrotransmiterski sistem, naštej dopaminske agoniste, stranski učinki zdravil,kakšne stranske učinke pričakuješ pri mladem in kakšne pri starejšem bolniku.Koga ne zdraviš. Tipični in atipični antipsihotiki,jih nekaj našteješ, katere uporabiš pri parkinsonizmu, stranski učinki. Maligni nevroleptični sindrom, zakaj, kako se kaže in kako zdraviš.

30 letna ženska izgubi zavest in si nato opomore. Kako postopaš v takem primeru,kaj vprašaš, dif. diagnoza, preiskave. Vazovagalna sinkopa, zakaj nastane, v kakšnih situacijah, kako pomagaš; mikcijska sinkopa, zakaj nastane in kako preprečuješ. Ortostatska hipotenzija, vzroki, katere nevropatije (diabetična, amiloid),MSA, katera zdravila povzročijo, kako jo preprečuješ (mineralokortikoidi, fludrokortison), kako zdraviš, stranski učinki mineralokortikoidov.Kardiogena sinkopa, zakaj in kdaj (napor). Psihogena.TIA, kje. Epilepsija, kompleksne parcialne, generalizirane.

40 letni moški, ki pada na tla brez izgube zavesti in drugih simptomov ter znakov. Kaj vse je lahko - živčevje (mali možgani, vestibularni sistem, senzorične poti, periferne nevropatije, tonična/atonična/mioklonična epilepsija,TIA, miopatije, subarahnoidalna krvavitev,...)Motnje vida, ortopedske težave, psihogeno. Katere preiskave.Subarahnoidalna krvavitev, kako se kaže, kako jo diagnosticiramo, kako zdravimo anevrizme, kako preprečiš vazospazem, kje so anevrizme najpogostejše,kako jih odkrijemo, kdaj bo SK povzročila žariščne znake, hemiparezo in kje se taka anevrizma nahaja. Kje je anevrizma, ki pritiska na oculomotorius, kje če je popolna oftalmoplegija. Zakaj je treba pri SK najti vzročno anevrizmo in kako hitro je potrebno zdravljenje.

Verejtno sem še kaj pozabila...

Doc. Rot je zelo prijazen, daje podvprašanja, te vodi do odgovora. Izpit traja sicer dolgo (pri naju od 9-13ih z vmesno kratko pavzo), važno je, da imaš pregled nad nevrologijo, ker večina vprašanj izhaja iz sipmtomov in znakov in nato sestavljaš sliko v končno diagnozo. Redko je vprašanje v smislu: povejte mi kaj o tej in tej bolezni. Kot je že bilo napisano, gre za zelo kliničen izpit. Glede anamneze in statusa morda še tole: ne zahteva poročanja kot smo ga morali podajati na vajah,zato brez panike, če zmanjka časa (pogledaš kar pričakuješ na podlagi anamneze, pa še od tega res bistvene stvari, ker za vse ni časa.)Pa če vratar ne najde docenta, pojdite kar na oddelek.