Ustna vprašanja - prof. Zaletel

Izpit pri prof. Zaletelu se mi je zdel kar sproščen. Najprej dobiš pacienta in imaš približno 45min časa za anamnezo in status. Glede na to, da si na oddelku za vaskularno nevrologijo, z veliko verjetnostjo dobiš pacienta z možgansko kapjo. Potem skupaj s kolegom poročaš, temu sledi debata o diferencialni dg. Ne se ustrašit - gre za to, da argumentiraš svoje ideje, vmes pa te profesor tudi kaj vpraša. DD narediš za pacienta, ki ga je pregledal drug kolega. Pacient od kolegice je imel možgansko kap, ki je bila verjetno v možganskem deblu, tako da sem morala povedati še malo o sindromih možganskega debla.
Temu sledijo ustna vprašanja, vsak dobi 3. Moja so bila: ataksije (poveš definicijo, razdelitev, kako se kaže pri posameznem tipu), sindromi hrbtenjače (Brown-Sequardov sindrom, subakutna degeneracija hrbtenjače, popolna prekinitev hrnbtenjače, spremembe pri poliomielitisu, siringomieliji in KS naštetih sindromov), diabetična nevropatija (razdelitev, katera je najpogostejša, zdravljenje boleče nevropatije-TCA, karbamazepin, obliži z lidokainom). Vprašanja od kolegice: nevrološka manifestacija paraneoplastičnih sindromov (Lambert-Eatonov sindrom, limbični encefalitis, nevropatije; dokazujemo anti-nevronalna protitelesa npr. anti-Hu), tumorji hipofize (kateri, KS) in še eno, ki se ga ne spomnim. Če kolega ne zna odgovoriti, pa vpraša še tebe njegovo vprašanje.
Zdi se mi, da lahko dobiš karkoli, zato se ne preveč orientirat samo na ustna vprašanja. Je pa profesor prijazen, tako da nič bat, samo samozavestno odgovarjat in razmišljat. Srečno!