Ustna vprašanja - prof. Zaletel

Prijazen izpraševalec, ki se po pogovorljivosti lahko kosa s svojo sestro iz socialne medicine, te zjutraj pelje k bolniku, ki ima skoraj ziher možgansko kap. Na mojem izpitu sta imela moj in kolegov pacient infarkt a. cerebri medie, z zelo značilno sliko (nenaden kontralateralni izpad senzorike in motorike, ki je bil bolj izražen na roki, moj bolnik je imel še supranuklearno parezo facialisa - beri, povešen ustni kot, dizartrijo in pozitiven znak Babinskega). Za pregled imaš časa 1h, s pacientom si sam.

Ko poročaš anamnezo in status, mora kolega v paru narediti diferencialno diagnostiko. Mene je vprašal, kaj bi lahko bili še drugi - nežilni - razlogi za paraparezo, ki jo je imela bolnica par dni pred hemiparezo. Odgovor: Epilepsija in Todova pareza, prolaps diska, migrena. Mogoče še kaj, kar jaz nisem rekla.
Definicija kapi, TIA, amaurosis fugax, afazije. Moj bolnik je bil kandidat za trombolizo (tPA), za katero je hotel slišati kontraindikacije (ampak samo taglavne, ne vseh osem).

Nato so sledila vprašanja, ki dežujejo kar malo mešano. Če eden nekaj ne ve, ga drugi dopolni.

Jaz sem bila vprašana sindrom Kavde Ekvine, kjer ni hotel slišati nič posebnega.
Sindrom kavernoznega sinusa, vzroki: tromboza, vnetje s posledičnjim tromboflebitisom, tumor, anevrizma.
Demence : definicija in razdelitev, potem te pa vmes sprašuje, jaz sem razložila še CADASIL pri vaskularnih, pri infektivnih je hotel vedeti EEG značilnost CJD - trifazni EEG, Alzheimerjevo in zdravljenje pri degenerativnih.

Moj retorični kolega je bil vprašan:
Prolaps diska L5, S1, kjer je imel eno nenavadno vprašanje, ki sem ga potem seveda pokasirala jaz...Kateri živec je prizadet pri padajočem stopalu - n.peroneus superficialis in potem vprašanje:
Zakaj? Odgovor, da je takna pač anatomija, ga ni zadovoljil. Dal je namig, da je tudi na roki ena podobna anatomija. Nisva imela pojma. Gre se zato, da se zavije preko gležnja. ...???
Prevzel je še Pirtoškovo foro, kateri refleks je L5? Pravilen odgovor ni noben, ampak noben klinično pomemben :). No, samo poanta je ista.
Glavobole (primarni/sekundarni, pri primarnih je hotel vedeti terapijo za migrene in Hortonove, pri čemer je povedal, da se tričetrt tega, kar v knjigi piše, ne uporablja več:))
Parkinsonizem Plus Kolega je rekel, da so degenerativne bolezni, ni bil čisto prepričan, nakar se obrne k meni in vpraša, kaj jaz mislim. Rekla sem, da so degenerativni, na to je odgovoril, ja, da saj so res. Preverjal, koliko sem gotova v svoje znanje, tako da ni treba sprejeti ponujenega odgovora, morda se za tem skriva hakeljc.

Na koncu je sledila debata o našem učnem sistemu, predlogi za reformiraje pouka nevrologije in ponudba za raziskovalno delo :).
Ocene pa tudi lepe :-).

Sicer pa zelo fajn izpit, raven komunikacije in čustveni transfer vzorna :).
Vsem veliko krompirja (=sreče).