Ustna vprašanja - prof. Pirtošek

Vse kar so že predhodniki napisali o ustnem izpitu pri prof. Pirtosku drži. Res gre za zelo sproščen izpit, zato kar brez strahu :)

Ustni izpit bi lahko razdelili na dva dela, nevrološki status ter teorijo. Ponavadi poteka izpit v paru, tako da profesor s svojimi vprašanji rad skače iz enega na drugega.

Najprej dobiš pacienta, za katerega imaš načeloma na voljo kolikor časa potrebuješ. Anamnezo ter status se splača narediti natančno, saj se prvi sklop vprašanj navezuje na pacienta. Vsaj pri nama je bilo tako, da je en zelo na kratko predstavil pacienta, drugi pa je nato moral povedati kaj pričakuje pri takem pacientu, kaj bi še lahko našel... Vsako stvar je potrebno tudi utemeljiti. Pri tem se čim manj zapletajte in komplicirajte :)

Recimo, sam sem imel pacienta s Parkinsonovo boleznijo ter (neko) polinevropatijo. Kolegica je morala povedati, kaj pričakuje pri pacientu s PB, se pravi štiri glavne znake. Bi lahko pričakovali še kaj? Ob omembi hoje je bilo treba hojo parkinsonika pokazati/demonstrirati. Da si boste različne tipe hoj lažje predstavljali si oglejte tele filmčke, meni so pomagali:

http://www.youtube.com/watch?v=y160w4sAQNw&feature=rellist&playnext=1&list=PLD74972DCFB2D58C8

Sledila so še podvprašanja o PB, zakaj nastane, kje je okvara, kako je z nevrotransmiterji ter še par besed o zdravljenju.

Sledi praktičen preizkus znanja statusa, lahko na vaših pacientih ali pa na vašem sotrpinu na izpitu :)
Zgleda nekako tako: preverite spodnje ude pri tej pacientki - tega se lotite postopoma in v takem vrstnem redu kot je v knjigi (tu najprej inspekcija, aktivna gibljivost, pasivna, tonus,...) pa bo vse vredu.
Dobila pa sva še: kako bi preverili n.opticus pri bolniku z multiplo sklerozo (pokažeš na kolegu, hotel je videti kako se preverja Marcus-Gunnov fenomen), izvabite reflekse zgornje okončine, preverite moč ekstenzorjev levega zapestja, pokažite dermatom L5...
Ta del s statusom je res pomemben, profesor želi da status res znamo!! Mislim, da prenaroča prav zaradi težav pri statusu... Dobro si poglejte Klinično nevrolško preiskavo, ta mala zelena knjiga je prava biblija za izpit iz nevrologije! ;)

Pri teoriji gre za hitro menjavanje kratkih vprašanj, na katere je pogosto dovolj že odgovor v enem stavku :) Včasih morate tudi kaj zaigrati ali pa demonstrirati. Spet ne se ustrašit in ne pustite se zmesti!

Teme so večinoma take kot so že napisane tukaj pod starmi vprašanji, dodau bom le par zanimivih vprašanj iz moje izkušnje:
- kateri glavobol značilno zdravimo z indometacinom? Paroksizmalno hemikranijo
- razdelitev epilepsij
- kako izgleda kompleksni parcialni napad? Nato ga je bilo potrebno še zaigrati (tu gre za kvalitativno motnjo zavesti, ne kvantitativo - bolnik ne pade skupaj, je pa odsoten!, lahko so prisotni avtomatizmi)
- kako zdravimo distonije? levodopa (nekaj procentov pacientov je odzivnih), antiholinergiki, botulin pri lokalnih
- v kateri sternokleidomastoid bi dal botulin če ima bolnik distonične zgibke vratu v levo stran? Desni SCM
- kako se kaže normotenzivni hidrocefalus? Demenca, ataksija, inkontinenca
- kakšna je demenca pri NTHC? Subkortikalna
- kaj je to mioklonus, fibrilacija ter miokimija?
- je lahko mioklonus fiziološki? Pred spanjem
- kateri sta dve poglavitni klinični razliki med polinevropatijo in miopatijo? Miopatija v večini primerov prizadane proksimalne dele, pri njej tudi ni senzoričnih znakov za razliko od polinevropatije.
- kako se kaze herpetični encefalitis, kakšen je likvorski izvid?
- diagnostika ter zdravljenje multiple skleroze
- pokažite refleks L5, kaj je to Hornerjev refleks? teh dveh refleksov ni :)

Vse skupaj poteka v zelo sproščene vzdušju, profesor je res prijazen ter išče le znanje!
Bodite pa pripravljeni, da se lahko ustni izpit časovno kar zavleče...