Ustna vprašanja - prof. Vodušek

Naj vam pogled na drevo ne zakriva slike celotnega gozda, je rek, ki si ga morate zapomniti pri ustnem izpitu prof. Voduška.

S kolegico sva dobila pacientko z multilpo sklerozo. Čez nekaj časa je za nama prišel profesor sam in nama samo naročil, kako se izvabi maseterski in bicepsov refleks, skaratka nič posebnega. Nato smo šli v njegovo pisarno, kjer se je ustni nadaljeval.
Z anamnezo in statusom bodite zelo preprosti in sistematično strnite vse skupaj v čim manj stavkov. Gospod XY je prišel na nevrološko kliniko XY datuma, zaradi XY razloga (v najinem primeru zaradi poslabšanja simptomov bolezni). In NIČ drugega.
Za status povejte samo kaj ste našli patološkega. V najinem primeru, spastično paraparezo s hiperrefleksijo, povečanim mišičnim tonusom (okvara zgornjega alfa motonevrona), parestezijami(motnjami senzoričnih modalitet), inkontinenco (motnje avtonomnega živčevja) in zamegljeno vidno polje na enem očesu (optični nevritis).
Na vprašanja kaj govori v prid MS, morate obvezno povedati, da govori temu v prid tudi tipičen POTEK bolezni.

Teoretična vprašanja dobite iz neke knjižice, številko katere strani si morate sami izbrati (od 1 do 300). Tukaj je povzetek, ki vam bo zagotovo prav prišel. Naj vam že na začetku omenim, da profesor želi slišati SAMO OSNOVNE stvari (kot on pravi »na prvo žogo«) in nič specifičnega!!!

1. vprašanje: Internistične bolezni in njihov vpliv na živčevje. Omenite, da lahko povzročajo polinevropatije (sladkorna bolezen), povečano tveganje za možgansko kap(sladkorna bolezen, dislipidemija, hipertenzija) in encefalopatije(metabolične, hepatične, uremične). Pogovor je zanesel tudi na paraneoplastične sindrome, ki povzročajo okvaro živčevja(senzorične polinevropatije, encefalomielitis, limbični encefalitis, Lambert-Eathon myastenični sindrom), ampak to je želel le slučajo vedeti.

2. vprašanje: HIV in njegov vpliv na živčevje. Omenite spet, da povzroča inflamatorne polinevropatije (distalno senzorično simetrične), AIDS-demenca sindrom, in povečano tveganje za oportunistične okužbe(Toxoplazma, Criptococcus) ter limfome.

3.vprašanje: Mišične bolezni. Sistematično naštejte skupine miopatij (distrofije, miotonije, kongenitalne, metabolične, kanalčkopatije, vnetne). Bolezni živčno-mišičnega stika pa ne spadajo med miopatije. Od vas bo želel slišati samo kateri dve miopatiji sta najpogostejši in kako se klinično kažeta. To sta seveda Duchenova mišična distrofija in miotonična distrofija. Za prvo je značilna prizadetost DEČKOV(x-vezano dedovanje) v ZGODNJEM OTROŠTVU z ZAKASNELO HOJO, PROKSIMALNO MIŠIČNO SLABOSTNO in SMRTJO PRED 20. LETOM. Omenite lahko še GOWERJEV zank (vse drugo je preveč specifično, kar pa on noče slišat). Za drugo pa je klinično značilna MIOTONIJA(motnja relaksacije po mišični kontrakciji), DISTALNA MIŠIČNA SLABOST, KATARAKTA in DIABETES, kar kaže na to, da je to MULTISISTEMSKA BOLEZEN. Vsi ostali znaki so spet preveč specifični. Našteti sem moral tudi mišične distrofije. Vtis boste naredili, če boste našteli VSE od Duchenove do okulofaringealne(ni pa nujno).

4.vprašanje: Demence. Če mu ne boste povedali popolne definicij, ki zajema celostno razlago, vas bo tako dolgo izpraševal, dokler mu to ne boste s sklepanjem povedali. Popolni odgovor je sledeč: Demenca je NESPECIFIČNI PRIDOBLJEN SINDROM BOLEZNI MOŽGANOV, ki se predvsem kaže z KOGNITIVNIM UPADOM in MOTNJO ORIENTACIJE, ob OHRANJENI ZAVESTI, do te mere da oboleli NI SPOSOBEN SAM ZASE SKRBETI!!! Našteti je bilo treba demence po pogostosti. Alzheimerjeva bolezen, demenca Lewijevih telesc in vaskularne demence (podtip so multiinfarktne) ter našteti vse reverzibilne demence (tumorji, miksedem, normotenzivni hidrocefalus, infekcije-sifilis, hipovitaminoze-b12). Eno izmed vprašanj je bilo ntudi , na katero demenco lahko z zdravljenjem vplivamo (na vaskularno z nižanjem vseh dejavnikov tveganja). Opisati je bilo še treba Demenco Lewijevih telesc, spet samo osnovne stvari.
Dodatno vprašanje je bila možganska kap. Definicija: Možganska kap ali CVI(cerebrovaskularni inzult) je sindrom, ki se kaže kot fokalni nevrološki deficit zaradi motne prekrvitve možganov za več kot 24 ur. Vzroki so 4 in sicer infarkt (embolizacija, tromboza), intracerebralna krvavitev, SAH in vensko sinusna tromboza. Bolj natančno ga je še zanimal profil pacienta z vensko sinusno trombozo. In sicer je to ženska na kontracepcijskih tabletkah ali nosečnica. Moral sem še povedati kakšni so nevrološki zapleti nosečnic (meralgija paresthetica, eklampsija), ter razlika med SAH in TIA. Pri prvi, nenaden najhujši glavobol v življenju s slabostjo, bruhanjem, in trdim vratom, pri drugi pa hemi-simptomatika, ki se razvije v nekaj sekundah do minutah.

Spomnite se biblijske zgodbice o slavnem Davidu in Goljatu, katero je pretkani David dobil, zgolj s fračo in kamenjem. Na tem ustnem izpitu pa bodite vi mogočni samozavestni Goljat, ki s svojim samozavestnim znanjem ukanete zvitega Davida.