Ustna vprašanja - doc. Pirtošek

Izpit pri prof. Pirtošku je res fajn, meni do sedaj najboljši. je korekten, prijazen in res išče samo znanje, tko da se ni nič za bat. najprej sem dobila bolnico. časa za status in anamnezo imaš več kot dovolj - kolkr ga rabiš. je pa res pomembn da narediš to dobro, da točno veš kaj gledaš, kaj iščeš. nato mu poveš usmerjeno anamnezo in status; pri moji bolnici je bila delovna diagnoza lumboishialgija, nekje L5/S1. če morš vedt keri dermatomi kje potekajo, so to pri pirtošku L4,L5,S1; kolegica pa je imela bolnico s parkinsonovo. morš vmes dobr poslušat ko govori še tisti zraven o svojem bolniku ker vmes rad vpraša če se strinjaš s tem kar je našel pri statusu, kaj misliš o dg... jest sem vmes mal odtavala in nisem bila pozorna, sam nč hudga, je reku da naj kr vprašam še enkrat če sm preslišala :) poj smo šli obe bolnici pogledat še skupej, pa si mu moral demonstrirati npr. zmanšano senzibiliteto medL4/L5, kakšne reflekse in tako. poj je sledila še teorija, kjer se nama je malo ustavilo pri dg SAK (če nimaš CT ga punktiraš in kako potem dokažeš SAK). in takrat je prof. prijazno namignil da bi bilo mogoče bolje če bi prišla še enkrat,nisem dost komplicirala in sem rekla v redu; to da te pošlje domov nima prov velkega vpliva na oceno; jest sem mela občutek da je celo boljš še prideš še enkrat. v tistih 3 dneh se ne moreš prov več naučit, pa sej to tudi sam ve... :)
vprašanja so pa bila:
- klinična slika pacienta s sumom na SAK, dg; na kaj bi še lahko posumil ob glavobolu in trdem vratu
- tipičen bolnik z MS; kako bi speljala dg in potem zdravljenje MS
- vrste poškodb n. oculomotoriusa; primerjava klinične slike med npr. subduralnim hemaotomom in sladkorno (ločiš glede na zenico)
- kaj so to Valleix-jeve točke
- na kateri strani je prizadet občutek za bolečino in temperaturo pri Brown-Sequard
- th nevralgije trigeminusa
- Guillain-Barre, th
- razdelitev polinevropatij
- bolnik s parkinsonovo
- razlika med esencialnim tremorjem in tremorjem pri parkinsonizmu; th esencialnega
- Pickova demenca, glavne značilnosti
- kaj je to absenca, kako izgleda, th
- slika kapi v teritoriju art. cerebri ant.
poudarjena je seveda klinična slika, kako bi izgleda pacient, kako ti bo opisal svoje težave,...vse skupaj je trajalo dobrih 15 min, nobenih hudih podrobnosti,hitr iz ene teme na drugo, na koncu sva bila oba zelo zadovoljna :)