Kirurske indikacije za zdravljenje zasevkov MM

Kirurske indikacije za zdravljene zasevkov malignega melanoma - case report
Izvleček
Predstavitev kirurškega zdravljenja metastatskega malignega melanoma v črevesju, ki je povzročal krvavitve in hipokromno mikrocitno anemijo.Predstavitev indikacij za kirurško zdravljenje zasevkov malignega melanoma.
Indikacije
Operativno zdravljenje je učinkovito paliativno zdravljene za solitarne dostopne metastaze.Najbolj primerne so posamezne črevesne metastaze, posamezne metastaze v možganih in včasih izollirane pljučne metastaze. Pri nekaterih soloiatrnih zasevkih pluč in možgan je lahko ekscizija terapevtska.
Obstrukcije GIT zaradi metastaskega melanoma se ponavadi pojavi zaradi polipopidne tvorbe, ki zapira lumen ali povzroča intersusepcijo. Te submukozne lezije ponavadi odstranimo z resekcijo črevesja. Metastaze jeter so povezane z kratkim preživetjem (2-4mesece) zato kirurška odstranitev ni indicirana. Melanom pogosto zaseva tudi v možgane, kjer povzroča krvavitve v 33-do 50. Kirurška ekscizija je varna če so lezije solitarne in lahko dostopne.
Anamneza in status P.M. 40 let
Leta 2005 je bila narejena ekscizija primarnega tumorja na podlahti in aksilarna limfedektomija levo. Pooperativno je bil obsevan in je 5 mesecev prejemal zdravljenje z interferonom v visokih dozah. Kožna sprememba na podlahti je histološko verjetno popolnoma regradiran maligni melanom, gnezda melanocitov v globini. Na desni strani hrbta je brazgotina, kjer je imel pred 20 leti odstranjeno znamnje, ne ve ali je bilo maligno ali ne
27.11.06
Od zadnje kontrole je bil dvakrat hospitaliziran v Trbovljah zaradi utrujenosti, bledice, črnega blata in krvi na blatu, ugotovili so mikrocitno hipokromno anemijo.Napravili so gastroskopijo in koloskopijo, ki je pokazala blage vnetne spremembe v terminalnem ileumu ter angiodisplazije v ascendentnem kolonu in sigmi. Sedaj ima tri dni bolečine v levem spodnjem delu trebuha, ki se pojavljajo predvsem pri gibanju in palpaciji, redno odvaja blato, ki je že dlje časa črne barve. V zadnjem mesecu je shujšal za 3 kg.
Status - 27.11.06
V slabi splošni kondiciji, tahikarden, kardiopulmonalno kompenziran.Koža in vidne sluznice blede. Klinično je v levem spodnjem delu trebuha tipna tumorska formacija premera 6x4 cm, pomična, palpatorno boleča. Sicer je bil trebuh mehak, palpatorno neboleč.
Laboratorij – 27.11.06

Slikovne preiskave



CT: V spodnjem delu trebuha 10x8 cm velika tumorska infiltracija v katero vstopa in izstopa črevesna vijuga, lumen je izrazito zožen, vendar še prehoden. Bolj kranialno sta opisana dva paketa povečanih bezgavk v poteku mezenterija.
RTG p.c in UZ jeter sta bila v mejah normale.

Terapija
Glede na laboratorijske izvide in klinični izgled gre za hipokromno mikrocitno anemijoglede na anamnezo zaradi krvavitve iz črevesja. S CT-jem dokazan tumor. Ker pacient krvavi je indicirana eksplorativna laparatomija in poskus odstranitve tumorja. Zaradi anemije mu damo transfuzijo dveh vrečk koncentriranih eritrocitov in spremljamo krvno sliko. Pacienta pripravljamo za operacijo.


4.12.2006 operiran, odstranjen je bil tumor jejunuma velikosti 6X7 cm, opravljena je bila parcialna resekcija in laterolateralna anastomoza jejunuma. V radiksu mezenterija sta bila še dva paketa bezgavk velika 7x5 cm ter 4x3 cm, katerih odstranitev ni bila mogoča.
Histološki izvid odstranjenega tkiva prikaže metastatični epiteloidni maligni melanom
Zaključek kirurškega zdravljenja
Pooperativni potek je relativno gladek, zaradi hemoglobina 84 dobi drugi dan še dve vrečki koncentriranih eritorcitov. Nadaljni potek brez posebnosti.
Na melanomskem konziliju se odločijo za nadaljnje zdravljenje z Dakarabazinom.

Literatura:
1. Barry W. Feig et all, The M.D.Anderson Surgical Oncology Handbook, Lippincott Williams And Wilkins, 2003, p.70