Ustna vprašanja - prof. Dolenc

Izpit pri prof. Dolencu se mi je zdela prav posebna izkusnja.
Predvsem zato, ker res veliko čakas. Na dogovorjeni dan sem po 2 urah čakanja dobila pacienta. Nekaj novega je bilo to, da je hotel, da anamnezo in status stipkam. Ko je bilo to narejeno, sem pa spet čakala. Do 16h, ko me je končno poslal domov in rekel, naj pridem naslednji dan. Naslednji dan sem pa čakala samo pol ure, ko se je prikazal profesor še z enim kolegom. Očitno vedno pripelje nekoga s seboj, tako da je na to treba biti pripravljen. Ta drugi nevrokirurg je bil zelo prijazen in je bil izpit zaradi tega še malo manj neprijeten.

Vprašanja (10) postavlja predvsem iz travme in urgence, sem pa tja mu pa pade na misel kakšno vprašanje, kjer ti pride v poštev bolj anatomija kot kirurgija. Pa tudi kakšno tako vpr. lahko pričakujete, ki ga pri predhodnikih še niste zasledili. Ampak mislim da kakšnih prirojenih anomalij ne bo. Profesor je pa prijazen in res ne zameri če česa ne znaš. Všeč mu je če stvari poveš strukturirano. Npr. pri diferencialni diagnostiki vnetja slepiča je hotel da grem najprej skozi torax, potem abdomen do popka, pol abdomen pod popkom, sledi medenica, potem retroperitonealni prostor in za tem še hrbtenica z živčevjem. Ja... malce drugače kot je v naši knjigi, ampak kot sem rekla - ne zameri če kaj izpustiš. Glavno je da razmišljaš.

Kar se pa pacienta tiče je pa tako - kolegi so mi rekli, da so ga morali predstaviti v smislu: 20-letnega desničnega (to je ful pomembo, da takoj poveš) bolnika ste sprejeli 19.6. 2007 zaradi predvidene op. meningioma... Pomembno je torej, da poves datum sprejema in osnovni vzrok, nato pa nadaljujes po klasicni shemi. Nevroloski status je obvezni del pregleda bolnika, poleg tega je dobro narediti tudi okvirni internisticni status, pac glede na povedano v anamnezi. Moj pacient je bil čist nepriseben in je na vse odgovarjal z ja in ne, tako se zna naredit da od anamneze ne bo nič. Profesor je pa samo ošinil moje poročilo, me vprašal, kaj sem odkrila in potem spraševal naprej. Tako da še zdaj nimam pojma, kaj natanko je bilo z mojim pacentom.

Vprašanja:
1. zlom navikularke - točka bolečnosti je anatomska tobačnica. Pa kdaj ga ponovno naročiš Tu poveš naj TAKOJ pride nazaj, če ga bo roka v mavcu bolela, če bo imel parestezije itd. da ga popraviš.
2. zapestne koščice
3. imobilizacija dolgih kosti - tukaj se lahko dotakneš PP (daš opornico in imobiliziraš sklepa pod in nad zlomom), sicer pa poveš tisti del o konservativnem zdravljenju zlomov in operativnem. Ob tem ga je zaimalo še, kaj vpliva na odločitev OP ali kons zdravljenje. Poveš indikacije (knjiga 634), on je pa dodal, da je indikacija tudi starost. Zakaj - ker se pri starejših hitreje strjuje kri. Zakaj (ta je bila spet ena cvetka) - ker premalo pijejo.
4. kako na rtg vidiš zlom reber - na sliki pogledaš vsako rebro posebej od hrbtenice pa do sternuma in tako ti noben zlom ne uide (baje)
5. katero strukturo lahko poškoduješ pri operaciji v zgornji torakalni odprtini LEVO. Pa po tej operaciji se takoj ne zgodi nič, čez čas pa vidiš, da pacientovo zdravje peša. - no, ta je tudi ena boljših. Poleg vsega, kar ti najprej pade na pamet (se pravi brahialni pletež, pa a. subclavia, pa v. subclavia, pa pol vse kar se spomiš da je na vratu) ti profesor še enkrat poudari, da je to na LEVI strani in ti potem pove, da je to ductus thoracicus.
6. hemoroidi. Potem pa vpraša, kjer v prebavnem traktu imamo podobne razmere - v požiralniku. In kako bi zaustavil krvavitev iz varic: na terenu - z balonom, v bolnici pa s sklerozacijo.
7. kaj najpogosteje povzroča akutni pankreatitis, kakšen je mehanizem nast. pankreatitisa pri žolčnih kamnih (sok se ne izloča v duodenum, zastaja v pankreatičnem vodu in pankreas začne prebavljat samega sebe). Pa v kolikih urah človek najhitreje umre od začetka pankreatitisa - baje v 6 urah. Pa po katerem prazniku v SLO imamo največ napadov žolčnih kamnov - Velika noč (jajca, pa mastna hrana)
8. eno stanje v prebavnem traktu smo včsih zdravili z OP, danes pa skorajda ne več. Kaj je to - peptična razjeda, pa poveš kakšna je konservativna terapija.
9. izpah rame - to bo ziher vprašanje. Pa kako ločiš zlom od izpaha (pretipaš pokostnico. Ker poškodovanec ne pusti tipat rame, mu moraš tipat pokostnico tam kjer ne bi smelo bolet - recmo nad komolcem. Če je izpah ga ne bo bolelo, če je zlom, ga bo pa bolela pokostnica ker je dražena. Položaj roke pri izpahu - v rami addukcija (ker se glavica pomakne pod glenoid, čeprav posledično roka štrli stran! Jaz sem to opisala kot abdukcijo, pa se ni strinjal. Tko da - add) , flektiran in
proniran v komolcu (tko zgleda kot ko se nekam nasloniš). Pa kako se jo reponira - ne vem, če sploh pričakuje da bo to kdo znal. Sicer pa on pokaže.
10. diferencialna diagnoza ak. appendicitisa - tuki je pomembno da najprej izključiš AMI, potem se pa vržeš v vse druge variante.

Spodaj so še vprašanja ki sta mi jih posredovala kolega. Upam, da vam bo to v pomoč.



koscice v zapestju - poimenuj po vrstnem redu,
zlom navikularke (zapleti, dg.),
izpah lunatuma,
izpah rame (dg. - kako izgleda, na terenu repozicija, th.),
izpahi na splosno (dif.dg. z zlomom, pomen NC statusa, th.),
imobilizacija dolgih kosti (vrste in zapleti),
klinicni primer pnevmotoraksa (dg. in th.),
razlika med th. pepticnih ulkusov danes in pred 15 leti,
bistveni preboj v dg. v zadnjih 15 letih (dolocanje PSA),
perforacija poziralnika (spontana),
razdelitev opeklin (po globini, po stopnjah),
najnevarnejse mesto za opekline (obraz - zadusitev),
+ se kaksno vprasanje, ki mu pade na pamet.

Velja dobro prestudirati travmatologijo, pa opekline, od drugih stvari pa bolj urgentne zadeve - perforacije, rupture, ulkusi. Zahteva analiticno misljenje, v podrobnosti sicer ne zahaja, da dosti klinicnih primerov, treba je povezovati znanja iz razlicnih podrocij, skratka je kot ena sinteza tistega, kar naj bi se MF naucili...






1. kraniofaringeom (moj pacient), kako se kaze, kaksni so znaki povisanega
IKP (glavobol,bruhanje (zakaj-vzdraženje vagusa) in pa slabsi vid). Ko
pogledas v oko vidis papiledem (kaj je to-zastoj odtoka venske krvi in
posledicni edem).
2.Ileus-mehanizem, zdravljenje
3. Izpah rame-kako locis, ce je prisoten tudi zlom zraven (pretipas kost, ce
kje pokostnica boli), kdaj ne bi reponiral (ce je zlom oz. nevroloski
izpadi), kaksna je lega roke pri izpahu rame.
4. Karcinom prostate in vloga PSA. Je pri karcinomu mozno samo op
zdravljenje
5. Ca dojke
6. Primer padca na glavo. Kako bi ukrepal, kdaj bi naredil CT in pdb...
7. Limfna drenaža popka
8. Hematurija
9. Mallet finger in zdravljenje
10. Imobilizacija dolgih kosti na terenu
11. Bezkavka nad kljucnico, kaksen diagnosticen znak je bil to vcasih.
Wirchova bezg-Ca želodca
12. Stenoza pilorusa-znaki in op (vzdolzno prerezes)