Ustna vprašanja - prof. dr. Smrkolj

Praktični: Prej hodi v malo op, daš vidiš kako in kaj. Pazi pri profesorju se vse umiva z 3x milo, 1x suh tampon, 1x razkužilo (tako kot piše v praktikumu, tudi punkcija se dela tako, čeprav v mali op očistijo s 5x alkohol). Na obrazu mu lahko poveš, da se zaradi tega ker peče, če pride v oči, uporablja 5x FR in da bi ti tako naredil (kljub temu da je prav 3x1x1). Pazi kako si natakneš rokavice. Igle ne krivi, niti ne krajšaj. Ne se pozabit pogovorit s pacientom kaj je bilo (starost poškodbe, alergije oz. ali je pri zobarju že dobil kdaj injekcijo, ali je aspirin oz. antikoagulante)

1) Pride na urgenco mlad moški po novoletnih praznikih. Boli ga v trebuhu, bolečine se pasasto širijo v hrbet. Ima povišane levkocite, sedimentacijo, CRP. Je subfebrilen, bruha, slabo se počuti. Kaj bi lahko to bilo? Akutni pankreatitis, verjetno je alkoholne etiologije, saj so bili prazniki + moški je mlajši (pogledaš tudi lipazo, amilazo). Kaj narediš? Daš mu fiziološko raztopino, kisik, brez hrane, antibiotik empirično (ciproflokasacin + metronidazol), nekaj protibolečinam, antiemetik, zaviralec protonske črpalke (stress razjeda). Ženo zanima kaj bo z njim – naštej Ransonove kazalnike (interna)

2) Zlom ključnice: kako se zdravi pri odraslih? Kdaj operativa? Kadar odlomek štrli proti koži, dol proti a, v subklaviji (vena povzroči zasenčenje na RTG PC, če je arterija prekinjena ni pulza), kozmetika, v primeru da bi se zarasla skrajšana, bi ovirala dihanje.

3) Naštej resorbilne niti. Povej s čem bi zašil umetno zaklopko (neresorbilna nit – polipropilen (Prolen), poliamid). Kakšen je navaden krg vozel (2=1). Kako ga narediš? Kdaj ga ne uporabiš, pri sintetičnih nitih, ki se rade odvezujejo. Kaj narediš? Zakleneš (2=1x1). Tako delaš v amb krg. Kako pa npr. pri zaklopki: več vozlov! 3x3x3, ipd. -> glej praktikum

4) Imaš človeka s koreninsko okvaro L4. Na lateralni RTG sliki ni nič posebnega videti. Kaj narediš? Magnet. Zakaj? Ker dobro prikaže mehka tkiva. Kaj je narobe s človekom? Prolaps diska. Ker imaš nevrološki izpad je potrebna operacija v 6h. Vprašal je še ali bi naredil še tudi CT. Rekel sem ja, ker itak traja samo par minut in s tem ne zgubiš nekaj veliko časa.

5) Dupuytrenova kontraktura: oz. bolezen, ker se pojavlja tudi na hrbtni strani osnovnih členkov (Garrodovi vozli), hrbtni strani penisa (Peyronijeva bolezen), na plantarni fasciji (Ledderhose bolezen). Kako izgleda. Vozlič, ki postane traček. Kdaj se pojavlja ta bolezen (moški 6:1, 40-60 leto). Zdravljenje: op, če je bolečina ali motena funkcija. Kako? 1) lokalna ekscizija vozliča (redko, se ponavlja). 2) fasciektomija (selektivna/delna) 3) ekscizija aponevroze preko prečne incizije,…Lahko, da bo tekla ful kri, ker se ta bolezen značilno pojavlja pri alkoholikih s cirozo (sesuta sintetska funkcija jeter – na eni strani maš povečano tveganje za trombo, na drugi strani za krvavitev). Katere faktorje strjevanje proizvajo jetra? Kaj bi lahko naredil s bolnikom pred operacijo. Dal bi mu plazmo oz. v današnjem času dobiš vsak faktor posebaj in mu daš to. Kaj pa vitamin K ali bi pomagal? Ne, ker nima na kaj delovat. To daš ljudem na preterani antikoagulanti terapiji.

6) Wilmsov tumor (nefroblastom). Da se pojavlja do 4 leta. Da je zelo maligen, ampak če ga najdemo takoj v prvem stadiju je ozdravljivost 95. Kaže se kot trebušni tumor, bolečine v trebuhu. Kaj narediš? KRG odstranitev

7) Naštej vzroke akutnega mediastinitisa: poškodbe (tudi iatrogene), Boerhaavejev sindrom (da se pojavlja najpogosteje na levi sp. Strani), opekline (pazi to ni poškodba per se, ampaj je svoja entiteta opeklina): s kislino (manj) več baza (ker kislina povzroči koagulacijsko nekrozo, baza pa predre skozi), karcinom, ki prežre požiralnik (manj, ampak lahko),.. Kaj narediš? Operacija: nekako takole: odpreš PK, odstraniš poškodovani požiralnik, narediš nekrektomijo tkiv okoli, zašiješ požiralnik zgoraj in spodaj, narediš hranilno gastro/jejuno stomo, vstaviš debel dren! ob zapiranju PK. Obvezno daš antibiotike. Kam gre tak bolnik? Intenziva, potem oddelek. Čez nekaj časa, lahko narediš rekonstrukcijo požiralnika z želodcem oz. debelim črevesjem.