Ustna vprašanja - prof. dr. Kmetec

Najprej mi je profesor dodelil pacienta. Za anamnezo in pregled mi je dal 20 minut. Rekel je 15 minut, več kot 20 pa nikakor ne. Glede na časovni okvir veš da moraš vse hitro opraviti. Imel sem pacienta s hematurijo, BHP, kilo in kamnom v mehurju. Nato narediš še usmerjen status – pregledaš vse, ampak osredotočiš se na urološki del. Nato sem šel k profesorju v pisarno, kjer je že imel na roko napisana vprašanja.
1. vpr.: Najprej poveš anamnezo in status. Vprašal me je, kakšno diagnostiko bi naredit pacientu s hematurijo, kaj je lahko vzrok za krvavitev iz sečil in še katere vrste ledvičnih kamnov poznamo ter njihova terapija. Potem je povprašal še o kilah, katere poznamo.
2. vpr.: tumorji vratu – prirojeni tumorji, Madelungov vrat, ščitnica (sem samo naštel maligne tumorje in pa omenil sem še golšo; dg z ultrazvokom, scintigrafijo), obščitnični žlezi in sva spet prišla do ledvičnih kamnov pri primarnem hiperparatiroidizmu.
3. vpr.: bolezni srčnih zaklopk – malo sem govoril o patologiji mitralne in aortne zaklopke in NYHA razredih ter simptomih in znakih pa je bilo hitro dovolj.
4. vpr.: vnetja v predelu prstov – paronihija, absces jagodice prsta, gnojno vnetje kitne ovojnice; kako se kaže in kakšna je terapija.
5. vpr.: poškodbe medenice in kolka – pri medenici sem povedal samo nekaj o nizkoenergijskih in visokoenergijskih poškodbah in nevarnosti za veliko krvavitev; pri kolku pa zlom glavice in delitev po Pipkinu, zlom vratu po Gardenu, do intertrohanternega zloma pa nisva prišla.
6. vpr.: akutne vnetne bolezni črevesja – zagon ulceroznega kolitisa in Crohnove bolezni, divertikulitis, akutni apendicitis – kakšna je razlika med njima, kako se kažeta, kakšna je bolečina; enterokolitisi.
7. vpr.: bolezni anogenitalnega predela
8. vpr.: primerjava kirurgije v izrednih razmerah in v vojnem stanju ter triaža
Profesor je prijazen, korekten, dobra izbira za izpit. Med izpitom še kaj pove in ne zameri, če kakšne stvari ne veš takoj, ampak ti lepo namigne in se potem hitro spomniš. Nič groznega. :)