Ustna vprašanja - dr. Štupnik

Izpit pri dr. Štupniku je načeloma okej, je prijazen, ampak se ti vedno smeji in te gleda in ne reče nič, tako da ne veš točno kaj si misli. Je pa izpraševanje trajalo več kot 1 uro in sprašuje vse. Njegova vprašanja so bolj klinična, jaz sem imela občutek, da nič nisem znala, ampak sem na koncu naredila :D.

NUJNO pred izpitom predelaj njegovo knjigo: Tomaž Štupnik - Torakalna punkcija in torakalna drenaža (se jo dobi tudi v CMK). Knjiga je ful dobro napisana, razumljivo razloži vse v zvezi s pljuči :). Zelo je občutljiv, če ne znaš torakalne drenaže. Jaz je nisem dovolj dobro znala in mi je potem dal to njegovo knjigo, da sem jo čez vikend naštudirala in potem prišla nazaj (me potem sicer ni nič več spraševal in mi dal 9 :)). Zapomni si, da za plevralni izliv redko rabiš aktivno drenažo, ker tekočina izteka ven zaradi sile gravitacije. 

1. Pregled pacienta ni nič strašnega, niti se ne poglablja preveč v to. Da ti čas, da ga pogledaš in mu potem poveš kratko anamnezo (mene je vprašal anamnezo do prihoda v bolnico, rad ima, da poveš točno pred toliko dnevi je bilo to, pred toliko dnevi tisto ... na splošno ima rad, da ko te vpraša po neki vrednosti, da mu poveš številko. Ne pa da neki bluziš :D).

2. Potem sva se ustavila pri pacientu - moj je imel pljučnico in dren, ker je imel zapleten parapnevmonični izliv (sva gledala rtg pc, potem me je spraševal okoli tega parapnevmoničnega izliva - kakšne poznamo, kdaj dreniramo, kakšen je pH izliva itd.. piše to vse v njegovi knjigi).

3. Difrenecialna diagnoza akutne bolečine v trebuhu - v smislu pride nek delavec na urgenco in ga ful boli trebuh. In to so vse informacije, ki jih dobiš :D in potem malo o možnih diagnozah (ulkus, perforacija ulkusa, akutno vnetje ...), kakšna je diagnostika in kakšno zdravljenje.

4. Oberstov blok prsta - pride gospa, ki se je porezala po dlani, kaj narediš. Pogledaš senzoriko, motoriko (pazi, če je fleksija prstov, še ne pomeni, da kite niso prerezane - razlikovanje med globokimi in povrhnjimi fleksorji prstov). Potem kje poteka senzorični živec v prstu (na palmarni strani na obeh straneh ob kosti, zato tja ob živec vbrizgaš anestetik, iz dorzalne strani proti palmarni zapičiš iglo - na prstu ne daš zraven še adrenalina, ker bi bila lahko premočna vazokonstrikcija).

5. Osteosintetski material oz plošče in še posebej kotno stabilne plošče - to je rekel, da bi nas kao mogli travmatologi naučit. Fora teh plošč je v nekem posebnem navojnem delu, tako da je ful močno pritrjena plošča, brez da bi močno pritiskala na kost (ne vem točno, google it :D).