Ustna vprašanja - prof. Borut Pust

Glede na to, da me je ustenega izpita pri prof. Pustu bilo zelo strah, sem se odločila da tudi sama posljem prispevek. Torej izpit poteka v sedmem nadstropju (in ne v 5. tako kot je napisal eden od kolegov), poisces sestro Dano, ki je zelooo prijazna. Dodeli ti pacienta, za katerega imas 2 uri casa. ce prej zakljucis, pa se lahko se nekoliko pripravis na ustnega. Jaz sem imela pacientko z dilatativno kardiomiopatijo in srcnim popuscanjem. Pomembno je da naredis zelo, zelo natancno anamnezo. o dispneji, kdaj se pojavlja, kaksna je zmogljivost, kako je z dispnejo v mirovanju, ali je slabse sede ali leze. skratka vsa anamneza ga zanima res natancno, status pa bolj usmerjeno. Potem sva pogledala ekg in ostala izvide. malo pokomentiras, kaj bi naredil in kaj pomenijo izvidi, ter kaksno bi predpisal terapijo. Potem sledijo se 3 vprasanja:
1. razdelitev anemij in bolj natancno sideropenicna anemija (klinicna slika,diagnostika, zdravljenje)
2. jetrna ciroza (spet klinicna slika potem pa zapleti o vsakem nekaj malega)
3. akutni koronarni sindrom (predvsem nestabilana angina pektoris, ekg znacilnoti, dvig, spust spojnice, za koliko mm...)

Prof. je zelo prijazen, kar ne ves ti sam razlozi, nic ne komplicira in te ne gleda grdo. Dejansko poteka ustni zagovor, kot ena pogovor, zelo sporosceno. Tak da, kar pogumno. Mislim da si boljsega izprasevalca nebi mogli zazelet.

Pa srecno vsem!