Zbirka ustnih vprašanj

 

Prof. Hočevar Boltežar

 

Magda določi, da si ti prvi/prva (mogoče tudi glede na to, če si prvi/a, ki jo/ga zagleda) in ti da šest kupčkov, da vlečeš listke. Načeloma si jih lahko razporediš po želji, prej ali slej pride vse na vrsto (ali pa ne - dve moji vprašanji sta se precej skladali in združili v eno). Najprijaznejša profesorica na svetu te sproti sprašuje, kar si želi slišati, vprašanja so zelo ciljana,te ves čas vodi in se veselo pogovarjaš (razen, če te ne zagrabi panika, ker ne znaš odgovarjat na najenostavnejši možni način - tudi v tem primeru je prijazna in ti pomaga).

 

Moja vprašanja: zlomi senčnice (kako jih delimo, prepoznamo, kako ukrepamo (zdravimo)), zgodnji in pozni znaki raka grla (simptomi in znaki, diagnoza, prognoza, zdravljenje je niti ni posebej zanimalo), peritonzilarni absces (kako veš v ambulanti, da ni anevrizma ACI? Poleg izgleda, pulzacij ipd. Enostavno punktiramo), diagnostika -vrat, diagnostika - velike žleze slinavke (da ne bo dvomov: jih veselo punktiramo in nas ni strah, da bomo sejali rakave celice naokrog), kronični rinitis ( razdelitev: najprej povej, da ločimo atrofične in hiperplastične, šele nato podrobneje - alergijski, vazomotorni ipd., kaj vidimo, kako zdravimo…)

 

Drugi na vrsti te nekaj časa posluša, mislim, da vleče listke nekje vmes in se lahko pripravlja medtem? (nisem prepričana)

 

 

 

Pri Magdi vlečeš 6 listkov, načeloma greš kar takoj k profesorici, jaz sem bila tretja na vrsti, tako da me je Magda posedla k eni mizi in sem se lahko malenkostno pripravila. Mela sem dr. Hočevar in sem ji predala listke in me je potem ona naključno spraševala ta vprašanja (eni so mi rekli, da si jih lahko sam razporediš pa da te pol enih vprašanj, ki si jih dal bolj na konec ne vpraša). No v glavnem, mene je vprašala vseh 6 vprašanj, ampak res zelo na hitro in bistvene stvari pa nobenih eksotičnih stvari. Mela sem ezofagealni govor, limfadenopatije (razdelitev akutni, kronični limfadenitisi, metastaze, limfomi; za potrditev limfomov rabiš celo bezgavko za histologijo, punkcija ni dovolj), posebnosti vnetij ušes pri otrocih (majo vezivni sluhovod in morš pol fajn potegnit za uho, da ga odpreš in lahko pogledaš), benigni tumorji slinavk (kaj ti pove UZ, kaj vidiš – npr. cistično strukturo če maš Warthinov tumor), zapleti vnetij tonzil (aja tega vprašanja me ni vprašala), nosni cikel. Načeloma je tko, da ti začneš odgovarjat na vprašanje, potem ti pa že zelo hitro sama začne postavljat podvprašanja in te lepo vodi čez odgovor. Je kar fajn dobit njo na ustnem. Velik sreče vsem!

 

 

 

Prof. Hočevar, podobno kot že izkušnje kolegov pred mano, vprašanja: edem grla, malgnomi vratu, mukokele in pionkele, fiziologija žrela, vnetja žlez slinavk

 

 

 

Prof. Hočevar, se strinjam z mnenji kolegov. Vprašanja in nekaj pudarkov: 1.tujki požiralnika (Z rtg s kontrastom lahko po odstranitvi tujka pogledaš ali je prišlo do perforacije. Katera hrana se rada zatakne. Pri zdravljenju imamo 2 možnosti, z rigidnim in fleksibilnim endoskopom, če imaš starega človeka se odločiš za fleksibilnega, ker ni dobro da je mu daš splošno anestezijo, kar pomeni da ga pošlješ k gastroeneterologu, saj oni to delajo. Pacietni se zelo slinijo zato ker sline ne morejo požirati), 2. akutni epiglotitis (cefalosporine 3. generacije daš I.V., intubacija je seveda težka, v urgentni situaciji delaš konkotomijo, akutni epiglotitis lahko nastane tudi zaradi tujka-ker pride do vnetja), 3.slušna habilitacija gluhih (kdaj polžev vsadek, komu, kdaj pri otrocih, kdaj pri odraslih-bilateralna izguba sluha, damo čimprej, kako deluje polžev vsadek. A bi dala vsadek otroku, ki ima cerebralno paralizo in je že tako zelo prizadet-seveda), 4. vnetja ustnic in ustne votline (virusna, bakterijska, glivična) (herpesi, impetigo, folikukitis..., povzročitelji, s čim zdravimo, pri kanidi imaš zdravilo, ki ga lokalno nanese, potem pa to kapsulo še požre in deluje še sistemsko), 5. vnetja kože nosne piramide in zapleti (to me ni vprašala ker bi govorile o isti stvari kot pri 4., mi je dala na izbiro katero od teh dveh bom odgovarjala), 6. žilne malformacije na vratu( hemangiom-vrste (kapilarni, kavernozni), pri zdravljenju se po novem uveljavlja propranolol, limfagiom-tle je tud neko novo zdravljenje, sem pa pozabila kaj, ker prej nisem vedla zanj). Srečno vsem :)

 

 

 

Artikulacijski organi

 

Tujki sapnic

 

Indikacije za adenoidektomijo (hiperplazija, ak. vnetje; odstranimo zaradi stalno zamašenega nosu, ponavljajoci OM, serozni OM (tuba se zamaši, ustvari se negativni tlak v timpanični votlini, iz žil ven potegne vodo, nabere se tekočina) in tonzilektomijo (obstrukcija dihanja - ponoči, OSAS, ponavljajoči tonzilitisi)

 

Karcinomi in zasevki raka na vratu

 

Slušna habilitacija pri gluhih; razlika med habilitacijo (gluh od rojstva) in rehabilitacijo, delovanje polževega vsadka

 

Fiziologija voha in preiskovalne metode: kako poteka pot, med vdihom - vodotopne in lipidotopne substance, olfaktometrija - subjektivna (stim. razlicnih zivcev) in objektivna (olfaktorni evocirani potenciali).

 

Super izpit! Profesorica išče znanje, poveš glavne stvari in je srečna.

 

 

 

  1. Zlomi čelno-sitkinega predela - hoče znake, zdravljenje, predvsem pa iztekanje likvorja skozi nos, da daš v yem primeru antibiotike, ali se fistula lahko zapre sama ali jo moramo takoj operirati, da pride do meningitisa, hoče pa slišat tud poškodbo vohalnega živca, ostali je pa ne zanimajo :)
  2. Benigni tumorji parotide - delitev, osredoči pa se na zdravljenje, pleomorfni adenom lahko raste preko kapsule in je zato potrebno narediti delno parotidektomijo, medtem ko warthinovega lahko samo izluščiš iz kapsule
  3. Preiskovalne metode vratu - inspekcija, palpacija, uz, abti, kej druzga ni sprašvala
  4. Rehabilitacija naglušnih - tu ne govorit o polževem vsadku, ker ta je za gluhe in ne naglušne! Mislim, da je želela slišat predvsem o tem da jih je potrebno naučit selektivno poslušat, ker aparat ojača vse zvoke enako. Pa ne se zapletat v psiholiško rehabilitacijo, pr men to ni bla najboljša ideja :) aja pa naglušnih se očitno tud ne uči branja z ustnic, čeprav mislim da v skripti to piše. Branje z ustnic je samo za gluhe...
  5. Subglotosni laringitis - znaki in simptomi, povedat je treba da se pri otrocih pojavlja pogosteje zaradi ožje dihalne poti, pri odraslih ponavadi ni simptomatski
  6. Peritonzilarni absces - ni vprašala

 

Nasplošno je pa kul profesorca in daje tudi lepe ocene.

 

 

 

Zelo sproščeno, kar sprašuje morš sam logično pomislt, če pa ne veš, pa ona pove pa maš še vseen lepo oceno :)

 

  1. tujki v žrelu - kaj narediš, če tujka v orofarinksu ne vidiš? rečeš pacientu, da ti pokaže, kje ga boli :) odstranjuješ s peanom
  2. labirintitis - vzroki, kako se kaže, posledice, zdravljenje (če vzrok otitis media - miringotomija)
  3. mukokela in piokela v obnisnih votlinah - najpogosteje v frontalnem sinusu, ko se zaradi poškodbe zapre izvodilo sinusa in nastane mukokela ( ne samo pri zaprtju izvodila žleze), kaže se z bolečino in otreklino, ki lahko izrine tudi zrklo
  4. bezgavke na vratu in njihov pomen -  kako lahko pri pacientu z debelim vratom ugotoviš, če gre za absces bezgavke - z UZ!
  5. zgodnji in pozni znaki raka grla in preiskavne metode - kako lahko (poleg histologije) ugotovimo so bele obloge na glasilkah neka maligna stavr? s stroboskopijo (pri malignih negibljive)

 

 

 

  1. rehabilitacija po laringektomiji
  2. prirojene anomalije na vratu (kako ločiš medialno cisto od lateralne- medialna se premika. Pri prirojenih malformacijah je ful vesela, če veš te nove načine zdravljenja. Propanolol za hemangiome in neko sklerozantno sredstvo za limfangiome)
  3. Alergijski rinitis
  4. Anatomija ustne votile
  5. tumorji sr. ušesa (poleg paraganglioma še vse ostale- osteosarkom, ploščatocelični karcinom, rabdomiosarkom, mogoče še kakšen)
  6. parafaringealni prostor

 

 

 

Hiter ustni, prijazna spraševalka, vpraša kaj, kar ni v zapiskih (tudi v Probstu nisem zasledila), vendar ni težko, ker že znamo iz infekcij ali kje drugje.

 

  1. Otekline grla (vzroki, zdravljenje)
  2. Vnetja slinavk (kakšna, povzročitelji, zdravljenje, kera slinavka, zapleti mumpsa)
  3. Anatomija notranjega ušesa (na hitro, sam kako je polž in kako labirint zgrajen)
  4. Maligni tumorji žrela - ni vprašala
  5. Prirojene anomalije grla (mal tut embriologije, ker sem zafrknila iz česa so lateralne spremembe)
  6. Akutna vnetja obnosnih votlin - osnovno

 

 

 

Prijeten ustni, vzdušje sproščeno. Dejte jo poslušat, ker daje dobre namige.

 

  1. retrofaringealni in parafaringealni absces: poveš 3 možnosti za retrofaringealnega- 1. vnetje iz žrela, limfogena razširitev v bezgavke, absces je absedirajoča bezgavka, 2. hladni absces iz tbc hrbtenice, 3. po obsevanju hrbtenice->osteomielitis->absces. Dg. anamneza (bolnikove težave), potem potipaš, CT, še bolje MR. na rtg-ju lahko vidiš le vključke zraka. Drenaža skozi usta, po novem tudi skozi vrat. Parafaringealni- zaplet vnetja iz žrela, limfogeno širjenje, UZ za diagnozo, drenaža skozi vrat pred SCM
  2. sialolitijaza: najpogosteje v submandibularni slinavki- zakaj? zakaj ne npr. v parotidni? Ker je pomembna sestava sline- parotidna je serozna, submandibularna je mešana. Potem je pomembno izvodilo- pri submandibularni poteka rahlo navzgor in je daljše in zato slina lažje zastaja. Lažje zastaja tudi pri stenozi duktusa. Dg-anamneza (naštej simptome), status (kamenček lahko zatipaš), UZ. Zdravljenje- endoskopsko, če ne gre, najprej fragmentiraš kamenčke, če še to ne gre- pogosto pride do vnetja, slinavka atrofira, ne služi več svojemu namenu in se jo odstrani.
  3. funkcije grla: najpomembnejša funkcija pri dihanju. Govor. Zaščitna- kašelj! Pri napenjanju-obremenitvah (dvigovanje bremen, na stranišču, porod)
  4. subjektivni slušni testi pri otrocih (refleksna avdiometrija, “response” avdiometrija- mi je povedala slovenski izraz, pa mi je ušlo), igralna avdiometrija. Pri večjih otrocih šepet, glasen govor, pražna tonska avdiometrija)
  5. vnetja na vratu- ni vprašala
  6. benigni tumorji nosne votline: našteješ osteom, krvaveči polip (kje-pretin), potem v vestibulumu lahko bradavice (HPV). Najbolj so jo zanimali polipi (kje- maksilarni in frontalni sinus, važno je, da gre za edematozno hiperplazijo sluznice!- pred operacijo zato zmanjšuješ edem s KS topikalno, potem polipektomija; vzrok nastanka: kronično draženje sluznice- prah-pogoji na delovnem mestu, alergije (pelod!), omeniš aspirinsko intoleranco. Sicer pa poleg op.zdravljenja-izogibanje alergenom.

 

 

 

  1. Diferencialna diagnoza otekline na vratu (hoče slišat čim več možnosti ampak pomaga, ko se ti zatakne in ti malo namigne kaj še hoče slišat)
  2. Presbyacusis
  3. Manifestacije okužbe z HIV v ORL področju
  4. Fiziologija voha in preiskovalne metode (želi slišat kako približno poteka slušna pot, drugače pa samo osnove)
  5. Tumorji hipofarinksa (simptomi in znaki, preiskave in zdravljenje)
  6. Tujki v sapnicah - ni vprašala

 

Na splošno je zelo prijazna in pomaga če se ti zatakne, na koncu pa vseeno da lepo oceno. Hoče slišati samo osnove in se načeloma ne spušča v podrobnosti.

 

 

 

  1. poškodbe grla
  2. žilne malformacije na vratu  (limfangiom - nujno operiarat, obstaja sklerozantno sredstvo; hemangiom - spontano regradirajo, propofol)  
  3. benigni in malingni tumorji ustnega žrela (tle se je mal spozabla pa je rekla,da nej še benigne in maligne tumorje v nasopharinksu naštejem in pokomentiram :); po tem , ko sm jih naštela, je vidla, da to ni del vprašanja)
  4. maligni tumorji žrela (so ploščatocelični pa kje se nahajajo)
  5. slikovne preiskovalne metode nosu in obnosnih votlin (rtg - Waterjeva in Caldwelova projekcija - kaj vidimo in kako posamezno slikamo; najpomebnejši in najboljši je CT)
  6. preiskovalne metode vestibularnega ustroja in njihova diagnostična vrednost

 

Če nekaj poveš lih obratno kot je,ti to nakaže, da nekej ne štima (lahko tudi tako, da ti odpre ustrezn poglavje v Probstu) in ko se popraviš, je zadovoljna.

 

Na koncu ustnega je poudarila, da je treba mirno (brez paničarjenja) pristopit k vprašanju in jo poslušat,ker je dostikrat v njenem namigu skrit odgovor.

 

Prijeten ustni pri prijazni profesorici :)

 

 

 

Komentar na zgornje vprašanje: če prav vem, se za hemangiom uporablja propranolol, ki pospeši regredacijo, ne pa propofol. Za limfangiom pa je sklerozantno sredstvo picibanil.

 

 

 

  1. artikulacijski organi
  2. govorna rehabilitabija
  3. bolezenska znamenja vnetij labirinta
  4. širjenje patoloških sprememb iz obnosnih votlin
  5. anatomija vratu in vratne regije
  6. tujki požiralnika

 

 

 

  1. Prirojene nepravilnosti uhlja - atrezijo zun.sluhovoda najprej zdravimo s slusnim pripomockom - vibratorjem, ki mehanicne impulze preko kosti dovaja do notranjega usesa (prej se mormo prepricat ce sploh je razvito notranje uho - CT), operacija pri predsolskem otroku
  2. Virusna vnetja zrela - peritonzilarni absces lohka kt zaplet tut pr virusih
  3. Vnetja slinavk
  4. Karcinomi in zasevki na vratu - ne pozabt na tumorje slinavk
  5. Zlomi LeFort
  6. Anatomska razdelitev grla in njen pomen

 

 

 

Doc. Battelino

 

Anatomija nosu in histologija nosne sluznice

 

Retrofaringealni in parafaringealni absces

 

Vnetja na vratu

 

Objektivni slušni testi pri otrocih

 

Funkcionalne glasovne motnje (ni vprašala)

 

Anatomija obušesnih slinavk (ni vprašala)

 

 

 

Ustni izgleda tako, da vlečeš listke (iz vsakega področja po enega) in potem te sploh ne sprašuje stvari, ki si jih dobil na listku. Začela sem s prvim listkom (nos) in po dveh, treh stavkih me je vprašala katere kosti sestavljajo lateralno steno, trdo nebo, kje so komunikacijske povezave s sinusi. Prišle sva na mukociliarni transport in njegov pomen, in potem nekako pride do eksotičnih vprašanj (vrste anozmij: nevro vzrok – zaznavna, patologija v nosni sluznici – rinitis, nosni polipi…, patološki procesi v možganih (tumorji, multipla skleroza, demence…)). Ne mara če začneš preveč na splošno; hoče konkretno živec, žilo, mišico… To je recimo pri vratu vprašala, ko sm mogla povedat kaj najdemo v parafaringealnem prostoru (noče velike žile, živci, ampak vena jugularis interna, arterija carotis, vagus). Pri tem ne pozabit ga najdemo MŽ od IX-XII v vratu, samo da vagus ima najdaljši potek. Potem pri retrofaringealnem abscesu ena cvetka: kaj najdemo v retrofaringealnem prostoru za vretenci oz. kaj lahko povzroči absces tam? Hotla je osteomielitis, povzročitelja pa TBC. Brez panike, uleti s kakimi takimi, pa tut včaih lahka mal bolj grobo prekine. Tut pri peritonzilarnem abscesu: Kje ta leži glede na konstriktorje žrela (leži medialno, ravno zato ga tudi dreniramo skozi žrelo; v parafaringealnem prostoru pa ležijo lateralno in sledi drenaža skozi vrat). Sam na konc te pa useen pohvali kk si se dobr naučil (kr pogumno, ne se pustit ;)). Dobila sm občutek da je pri njej prekleto važna anatomija in predvsem topografija (tk da dobr naštudirite odnose med strukturami). Vprašanje: Kje leži facialis glede na ovalno okence? (diagonalno – malce navzgor in posteriorno) Pa na konc mi je rekla, da kar samozavestno predstavit svoje znanje.. Tk da tut če deluje mal šarf se ne pustit znervirat, ker ni nujno da govorite narobe, sam mogoč ne govoriš ravno tistega kar hoče v tistem trenutku slišat :) Na konc pa oceni bolš kot bi si mislil glede na svoje odgovore (ji je res všeč če razmišljaš pa zagotovo uleti z vprašanji, ki niso nikjer napisana). Kar pogumno, anatomijo pa limfno drenažo pa res dobr poglejte (to velja za katerokoli spraševalko pomoje)!!!

 

 

 

pon, 29.2.2016: od 7 študentk je vprašala prof Batellino le mene, ker se ji je mudilo na operacijo (zna v naslednjih dneh nadoknadit :) ).
6 listkov daš na mizo in ona odloči, kaj te bo vprašala najprej.
Moja vpr: Zapleti vnetij žrela in še posebej tonzil (abscesi in sistemski: endokarditis, nefritis in artritis, pri abscesih še dodatno vsebina parafaringealnega prostora, drenaža je pomembna - glede na lego konstriktorjev žrela), avdiometrija, anatomija slinavk (tu je vprašala direktno in samo akutni parotitis - po ozdravitvi preveri z UZ, da ni tumor), kronični sinusitisi (me ni vprašala), bezgavke vratu (kam zaseva epifarinks), indikacije za traheotomijo (naštela in par podvprašanj).
V glavnem, prof je zelo korektna, če lepo znaš, ji ni težko dat lepe ocene, bodite samozavestni (njeno navodilo, da se ne tresemo tam na stolu :) ). Ampak kot sem rekla, je imela pacienta/operacijo, tako da nisva dolgovezili, poveš osnove in gre hitro na podvprašanja z eksotikami, ki pa jih z logiko (ja v zapiskih jih niti ni) hitro odgovoriš.

 

 

 

  1. Kronicna vnetj nosne votline ( hipettroficno pa atroficno, kaksni so simptomi, zakaj se pojavi anozmija, hotela je vedet kaksna je razlika med rinitisom pa rinosinuzitisom - rinosinuzitis postane takrat ko se zamašijo izvodila)
  2. Indikacije za traheostomo (hotela je slisat kdaj naredimo elektivno in kdaj urgentno, nic drugega)
  3. Subjektivni slusni testi pri otrocih (sprasevala me je o objektivnih, otoakusticne emisije, kaj so to; pa nastela sem se evocirane potenciale in imitancne metode. Sprasevala me ni nicesar vec)
  4. tumorji požiralnika ( simptomi, pri kom se pojavijo; specifično je hotela slišat pri starejših anemičnih ženskah, samo nisem vedela in tudi ni bilo težav)
  5. žilne malformacije vratu (ni spraševala)
  6. anatomija ustne votline (ni spraševala)

 

 

 

  1. Anatomija obnosnih votlin (za katere namene se predre zadnjo steno maksilarnega sinusa)
  2. Vzroki hripavosti pri otroku( definicija hripavosti, ali je dojencek lahko hripav-ja)
  3. Labirintitis (koga cepis za pnevmokok, Gradenigo sindrom, zdravljenje- razlika z akutnim otitis media, prognoza)
  4. Akutni sialadenitis (zdravljenje, mlad moski ki je prebolel-nadaljnja diagnostika in zapleti)
  5. Maligni tumorji na vratu (primarni in sekundarni- vse kam zaseva regije)

 

 

 

1.3.2016 Ceprou mi je na vajah delovala bolj tecne vrste sprasevalec, je bla na koncu en izmed najbolj prijaznih in korektnih. Jst sm zvlekla vec al manj same poskodbe pri razlicnih temah (res bedno) tako da sva sam una vprasanja obdelale.

 

1. Spremembe na vrat (tuki hoce vedt une regije, kaj se kam steka, pa pol ti se ona kksn tumor pove pa mors ti povedat v kero regijo zaseva. Men je uprasala za unga k je retrofaringealno gre po tem ko gre v svoje retro globoke bezgavke se v 5 regijo. Aja pa 5 regije ni supraklavikularno bodte pazljvi ko boste to z rokam na seb pokazal.)

 

2. 3 in 4 vprasanje: poskodbe po Esherju, po LaFortu, poskodbe sencen kosti (une vzporedne, precne), poskodbe notranjega usesa, akusticne poskodbe, barptravma,  kesonska bolezen ( ja tega ni nc u zapiskih, fora je da zrd dusika pride do embolije zato ni prekrvavitve notranejga usesa). Otekline grla, pri dednem angipedemu kdaj se izrazi? Ob stresu. Kakem stresu? Emocionalnem, strah. Kdaj nas je strah? Ne tkrt k ns battelino sprasuje ampak pri zobarju baje :-p.

 

Pri teh klasifikacijahpi lefortu itd ni bla pomojem najbl srecna k sm sam z rokami in na priblizn povedala ķje potekajo (po unih slikcah). Tko mal se mi je smejala, u smislu dej povej bl stokovno. Usaj tak obcutek sm dubla. Ni mi pa nc posebi zatezila glede tega. Aja pa mislm da me je se poskodbe grla neki sprasevala.

 

Ostalih uprasanj nisva k me je ze skor use mozne poskodbe prej uprasala.

 

 

 

Nauk zgodbe, ce hocte bl uprasanja k se ponavljajo uzamte listek k bl znucan zgleda :-P. Ne novih. Je pa u zsakmu primeru tko da vs bo uprasla stvari k jih ni v zapiskih, ampak z logiko lepo do odgovora pridete. Se 1x zelo prijazna teta. Pa magda je tut legenda.

 

 

 

  1. Limfadenopatija
  2. Tujki v grlu
  3. Vnetje ustne votline
  4. Prirojene nepravilnosti nosne piramide
  5. Anatomija srednjega ušesa
  6. Vnetja ustnic? (nekaj takega) Furunkel, karbunkel, infectiosus oris….

 

 

 

Doc. Šereg

 

Presentljivo dobra izkušnje. Vprašanja (pri meni je šla kar po vrstnem redu, kakor jih je dobila v roke) so bila sledeča:

 

  1. anatomija nosu in fiziologija nosne sluznice: dovolila je, da sem prosto govorila  (kosti, hrustanci, omejitve, kam se odpirajo posamezni sinusi. skratka kar po vrsti prosto govoriš -potem te pa prijazno ustavi in malo sprašuje ( funkcije sinosov( vlažijo zrak, glava je lažja, artikulacija ...) pa kako je zgrajen etmoidalni sinus, potem me je spraševala o delovanju in vlogi ciljarnega aparata in  sluzi, katere celice so za kaj, pa kakšen je histološko respiratorni epitelij, pa nekaj o dihalnem ciklu sva govorili… to je bilo pa že to.
  2. kronično vnetje žrela
  3. kronično vnetje grla

 

sem dobila zlo podobni vprašanji.. skratka spet najprej prosto govoriš. Zanimali so jo predvsem vzroki in posledično zdravljenje ter zapleti, pa nekaj sva se pogovarjali o oblikah in povzročiteljih. Spraševala me je, kako se odstranjuje polipe na glasilkah (ampak je želela vedet samo,  da vem, da v splošni anesteziji pa da je mikrokirurško). Pa kakšne so glasiliki pri kroničnem vnetju.

 

4) oteklina na vratu: zopet najprej našteješ kaj vse lahko “oteče na vratu” potem pa sva se ciljano pogovarjali o bezgavkah in parafaringealnem abscesu (kam se ga drenira, kakšni so zapleti, kako ga prepoznamo, kako prepoznamo zaplete limfadenitisa (UZ tekočina v bezgavki, pa kako se to zdravi). Gotovo je bilo še kaj tu.  

 

5) Otitis media purulenta. Da povem sam ciljano-kateri antibiotik izbereš (ampicilin), kateri povzročitelj je “trdovraten”-pnevmokok-in da lahko pomagamo z cepljnenjem. Potem me je vprašala, če lahko v ORL področju še kje pomagamo s cepljenjem-HIB- in kje so največja izboljšanja-epiglotitis.  Pa o zapletih sva kar govorili-da lahko povzroči meningitis kot posledica sva govorili-ampak nič težjega.

 

6) sialolitiaza- ni bilo podvprašanj-hotela je slišat katera slinavka je najpogostejša, pa da je lahko tudi generalizirana.

 

cel izpit je trajal 20min,  mogoče kakšno minutko več. Ocena lepa, prav tako je lepo ocenila dekle pred menoj.  Pred izpitom sem imela občutek… no… res slab.. Res ti dovoli govoriti in če vidi, da nisi razumel vprašanja, vpraša malo drugače.

 

Mogoče nasvet (če povzamem)- anatomija + vzroki in povzročitelji za neko patološko stanje so stvari, ki so ji bile pri meni najpomembnejše. V klasifikacije in razdelitve pa se ni nič spuščala-res sem imela občutek, da išče znanje, ki nam bo prišlo prav v vsakdanjem življenju. Tako da lepa izkušnja. Vsem želim srečno!

 

 

 

Moja vprašanja:

 

  1. Akutno vnetje slinavk
  2. Objektivni slušni testi pri odraslih
  3. Prirojene fistule na vratu
  4. Periferni obstuktivni “sleep apnea” sindrom
  5. Zapleti vnetij obnosnih votlin
  6. Pareze in paralize grlnih živec

 

Izpit je izgledal nekako tako. Profesorici daš listke in te sprašuje po točno takšnem vrstnem redu kot je listke dobila. Prebere ti vprašanje in potem prosto govoriš. Mislim, da se ji je mudilo, saj je izpit vse skupaj trajal dobrih 10min. Imaš občutek, da ti gre dobro, saj te nič ne sprašuje. Na eni točki te prekine in na vrsti je naslednje vprašanje. Na koncu sva čakali Magdo, da prinese zvezek kamor vpiše vprašanja. Med tem sva tiho sedeli kakšni 2minuti, med tem me sploh ni pogledala. Vpisala je oceno v indeks in izpit je bil zaključen. Jaz sem na koncu imela očutek kot da bi snov razlagala nekomu, ki ga to kar govorim sploh ne zanima. Res neprijetno, ker od nje res nisem dobila nobenega feedbacka..

 

 

 

Super izkusnja. Najprej izvleces pri Magdi vprasanja in potem gres v sobo kjer te caka profesorica. Ce ti uspe v tistih parih sekundah uredit listke tako kot hoces, potem super, mene je takoj poslala naprej:) sprasevala je pa po vrsti tako kot sm ji prinesla vprasanja, samo cemu izognit se ne da, ker te vprasa cisto vsa vprasanja. Js sm imela rehabilitacijo gluhih (pomembno da poves, da se da polzev vsadek pri bilateralni gluhosti, s tem da je uspeh bolsi ce so predhodno slisali in govorili, tako da je pri takih se posebej potrebno pohitet z operacijo), vnetja waldeyerjevega obroca (v skripti mamo razdelitev na vnetje nebnic, zrelnice in angino, ona je pa se pri vsakem hotla da opisem podtipe, v smislu kataralno, gnojno), preiskave grla (tuki sva se ustavle pri funkcijskih-js sm ji nastela emg glasilk in stroboskopijo, ji razlozla obe, pol pa je vprasala ce vem se kaksno in ko je vidla da ne sva sle kar naprej:)), maligni tumorji vratu (tuki sm ji omenla limfome, zasevke karcinoma, pol je pa se hotla slisat scitnicne rake..), benigni tumorji nosu (invertni papilom, fibrom in te, je pa se hotla slisat nosno polipozo ki je v knjigi v bistvu pod kronicnimi vnetji sinusov).

 

V splosnem zlo korektna profesorca, isce znanje, je zlo sprosceno vse skupaj. Pa se kaksno zanimivost iz klinike ti pove vmes (in poudari, da je zanimivost, da slucajno ne zgleda kot da bi to rabil vedet). Srecno vsem😊!

 

 

 

4.3. Lepa izkušnja. Moja vprašanja:

 

  1. Vzroki zaznavne naglušnosti: res samo našteješ vzroke (tumorji slušnega živca, poškodbe koščenega labirinta zaradi travme, operacij, infarkt polža, metabolne motnje, motnje imunskega sistema, vnetja, akusticna travma-enkratno/dolgotrajna izpostavljenost, prirojena naglušnost). Potem sva naprej govorili o prirojeni, kaže se takoj po rojstvu, odkrivamo z otoakustičnimi emisijami, kasneje pa na sistematskih pregledih, da kakega otroka ne spustimo, ker se lahko pokaze tudi kasneje (progresivna). Kako zdravimo, kdaj damo kohlearni implantant, kaj pa pri odraslih (postlingvalna, bilateralna gluhost). Zakaj je pomembno, da damo pri otroku cimprej (razvoj govora in razvoj mozganov).
  2. Fiziologija požiranja: našteješ faze (oralna zavedna, ostale nezavedne), kako se premika hrana, refleksi. Funkcije grla, podrobneje varovalna funkcija grla.
  3. Anatomija vratu-kirurški vidik: tu sem ji najprej razlagala regije bezgavk, potem pa sva nekako prišli na konikotomijo (kako jo naredimo, kdaj je potrebna), akutni epiglotitis (znaki, simptomi, kaj povroca, cepljenje! Znizana incidenca pri otrocih, tezko intubiramo, zato naredimo konikotomijo)
  4. Benigni tumorji žrela: malo našteješ potem pa bolj podrobno papilomi (vzrok) in juvenilni angiofibrom (simptomi, znaki, neznana etiologija). Pri angiofibromu kirurška odstranitev in embolizacija arterije! Drugace je zelo krvava operacija.
  5. Glotisni tumorji. 40% rakov grla, zakaj imajo najboljso prognozo (hripavost prvi simptom, pridejo prej k zdravniku, redkeje zasevajo, ker je limfna drenaza slaba), simptomi, znaki, diagnostika (nastejes, potem sva se bolj podrobno ustavili pri stroboskopiji), zdravljenje (kirursko, pri t1 lahko tudi samo obsevanje). Kaj je s pacientom po popolni laringektomiji, tri vrste rehabilitacije govora.
  6. Vnetje kože nosne piramide (samo našteješ), potem pa bolj podrobno o zapletih: tromboza kavernoznega sinusa, zakaj do tega pride, zdravljenje (damo antibiotike in antikoagulanto terapijo!)

 

Ustni je bil zelo sproscen, tako da brez skrbi in srecno vsem! :)

 

 

 

  1. Zgodnja in pozna znamenja raka v grlu in spoznavne preiskave: malo sva se zadržali pri stroboskopiji, kako se jo izvaja, kaj z njo pokažemo. Pa ali delamo mikrolaringoskopijo pri budnem pacientu (NE delamo na sediranem, ampak anesteziranem)
  2. Anatomija nosu in histologija nosne sluznice: nos delimo na nosno in obnosne votline (ko rečete etmoidalni sinus, ni kul, morate rečt anteriorne in posteriorne migetalčne celice), migetalke premikajo sluz proti žrelu - iz sinusov proti gravitaciji, me je vprašala, kje je izvodilo maksilarnega sinusa, in je zgoraj ter gre poševno navzgor, zato proti gravitaciji, zanimalo jo je iz česa je sestavljena sluz, ki je v nosu - voda, protitelesa
  3. Akustična travma: kronično izpostavljeni ne slišijo višjih frekvenc in imajo bilateralno okvaro - jim daš slušni aparat/polžka, akutno izpostavljeni imajo običajno unilateralno okvaro - jim ne daš aparata, ker eno uho še dela, kaj lahko narediš: akutnim daš kortikosteroide in upaš da bo kul, kroničnim delaš screening oz. prilagodiš delovno mesto
  4. Anatomija in fiziologija žlez slinavk v orl področju: kje ležijo (natančno!), zakaj so pomembne drobne žleze slinavke in kje jih najdemo (v sluznici so, velja pravilo: velike žleze slinavke so običajno maligne, drobne so benigne, je pa problem, ker se iz njih res velikokrat razvije (benigni) tumor), iz česa je sestavljena slina (encimi, proteini, voda, kaj js vem kaj še, še je želela, ni povedala kaj), funkcija sline (prebava-amilaza, zaščita zob, hrana je bolj tekoča - nastane bolus, da lažje požiramo), kako vpliva oživčenje (parasimpatik: redka in bistra slina, simpatik: malo in motna slina), katero bolezen poznamo povezano s tem: Sjögrenov sindrom
  5. Limfomi na vratu: a kar takoj celo izrežemo? NE, najprej naredimo citologijo, potem se odločimo glede na to, kdaj posumimo na limfom, potem sem ji morala povedati katere so vratne regije (2, 3, 4 določimo tako da sternocleidomastoideus razdelimo na tretjine, ni dovolj da poveš da vrat deliš na tretjine) in zakaj je to pomembno, sem mislila, da bo želela vedeti v kateri regiji so običajno limfomi, pa potem ni vprašala, tako da ne vem odgovora, vprašala je še diferencialko za limfome (naštela sem ji res vse, česar sem se spomnila, da je na vratu, pa še vedno ni bila zadovoljna)
  6. Peritonzilarni absces: kaj je to (zaplet okužbe nebnice), pogosti povzročitelji (streptokok in anaerobi → pomembno zaradi izbire antibiotika), kako prepoznamo/diagnosticiramo (ne delamo CT, ker ne bi sfolgal polne ambulante s tem na ta način, večino poznamo po klinični sliki in pregledu orofarinksa, ker je res ful velika oteklina), klinični znaki (pač za vnetje: oteklina, rdečina, vročina … + trizmus - bolečine pri odpiranju ust, jaz sem rekla bolečine pri požiranju in žvečenju, pa ni bila zadovoljna, pač kr neki), kako se lahko še zaplete (para in retrofaringealni zaplet), kako ga dreniramo (skozi žrelo!)

 

Na splošno zelo slaba izkušnja, če ne najslabša kar sem jih imela na ustnih izpitih do sedaj. Že pri prvih dveh vprašanjih me je (ob za moje pojme še kar lepem odgovarjanju) ocenila s 7, potem naprej pa samo s 6, ne glede na to kaj in koliko sem povedala. Z ničemer ni bila zadovoljna, ničesar nisem povedala, tako kot si je ona zamislila (npr. sitka leži interorbitalno in ne med očmi, pač kao se moramo bolj strokovno izražat; kot da ne poznam tega izraza). Nekje na pol poti sem kar malce obupala nad vsem skupaj, saj sem hitro prišla do tega, da nimam niti najmanjše šanse karkoli dokazati, saj si je ustvarila o meni vtis, ki ga z ničemer nisem mogla popraviti. Če se vam to zgodi, skušajte mirno odgovarjati. Jaz sem začela malo paničariti in mi pol pribije naj se ne jezim nanjo (in RES se nisem, samo enkrat sem jo, potem ko me je popravila, vprašala, kaj sem jaz drugače rekla, da je moje narobe). Za povrhu vsega se ti potem pa še tam zadaj Magda skorajda posmehuje. V celoti izredno neprijeten izpit, narejeno sicer je, ampak zadovoljna pa nikakor nisem.

 

 

 

Podobna izkušnja kot zgoraj opisano, samo da je za odtenek vse malo bolje… Vtis sem imel, da te ocenjuje kar tak da je neki zapisano v knjigici… prvih pet vprašan sem zelo dobro odgovoril (enako vsa), pa jih je ocenila z 2 ocenama razlike. Zadnjega vprašanja sprva nisem najbolje znal (sem malo počakal in razmislil a potem odgovarjal) pa sem dobil enako oceno kot prejšnja (pač neustrezno ocenjevanje res !!!!!!!!!!)

 

vprašanja: 1. fiziologija vestibularnega aparata (pa anatomija...tut malo nevre)

 

                 2. akutno in kronično vnetje požiralnika

 

                 3. epistaksa

 

                 4. oteklina slinavk

 

                 5. oteklina na vratu

 

 

 

Se popolnoma strinjam - neustrezno ocenjevanje!!!

 

  1. vnetja ustnic in ustne votline (bakt, virusna, glivična)(zapleti pri furunklu- tromboza kav. sinusa)
  2. benigni tumorji vratu (+prirojene ciste, kako, kdaj operiraš...)
  3. fiziologija žrela (+na kakšen način žrelo artikulira?? natančno morš razložit)
  4. nosna polipoza (+zakaj se zaprejo sinusi, aspirinska intoleranca
  5. pareze in paralize živcev grla (kaj vse utesni al poškoduje vagus v mediastinumu)
  6. fiziologija sluha (kje in kako pride do ojačitve zvoka)

 



 

  1. maligni tumorji ustnic in ustnega dna
  2. maligni tumorji nosne votline
  3. vnetja srednjega ušesa pri dojenčku in otroku
  4. vnetje žrela
  5. tumorji grla
  6. ciste na vratu

 

 

 

  1. Poškodbe zunanjega sluhovoda. Tujke odstranjujemo z izpiranjem, šele če tako ne gre, uporabimo instrumente. Ne smemo izpirati če imamo perforiran bobnič. Kaj se zgodi če padeš na brado? Poškoduje se zun.sluhovod (leži nad sklepom), NE izolirano mastoid kot je v zapiskih. Zapleti poškodbe - perihondritis.
  2. Waldeyerjev obroč. Leži v farinksu, opišeš topografijo, kako so zgrajene (nebnici), kako sodelujejo pri imunosti - izločajo IgA v slino in v kri. Kdaj se lahko povečajo - kronično vnetje, tumorji, peritonzilarni absces, hiperplazija, se mi zdi da je še en razlog. Imajo lahko odrasli zaplete zaradi povečane žrelnice? Ne, noben, ker atrofira. Tonzilitis in zapleti (povzroča bakteriemijo), indikacije za odstranitev - ponavljajoče okužbe, imunokomprimitirani; kontraindikacije - akutna bolezen, motnje strjevanja krvi, baje jih je še par. Zapleti pri odstravnjevanju - velike izgube krvi.
  3. Superglotisni karcinom. Zdravi se s kirurgijo, razen če pacient tega ne želi, se lahko samo obseva, NE obsevanje in krg kot piše v zapiskih. Spt, obravnava. Če tumor ni na glasilkah se odstrani samo tam kjer je, ponavadi je na epiglotisu in ventrikularkah, zato se aspiracija preprečuje samo še z addukcijo glasilk, govori pa normalno. Pogoste so aspiracije, to se zdravi s terapijo požiranja, če ni bolje se laringotomira. Kako potem govori? Ezofagealni govor, un vibrator, traheoezofagealna fistula.
  4. Zapleti sinuzitisov. Do njih pride zaradi zapore izvodila, najprej se zdravi konservativno - dekongestivi, AB, nato drenaža, epitelij odstranimo pri ponavljajočih. Klinična slika sinuzitisov in zapletov - vdor v orbito, kako zgleda otrok z etmoiditisom? V orbiti vrašča. Lokalni in sistemski zapleti - sepsa, možganski abscesi, mgt. Imamo danes še možganske zaplete? Da, se kar najdejo. Kako se reče oteklini na čelu? Bog si ga vedi.
  5. Vnetja na vratu. Kaj povzroča limfadenopatijo? Mačja praska pa te bolezni. Ciste, fistule, parafaringealni abscesi, ... Kaj je v parafaringealnem prostoru, da povzroča zaplete? A. carotis, v.jugulare, n vagus, vnetje se z njimi lahko širi v mediastinum.
  6. Pleomorfni adenom obušesne slinavke. Kako izgleda pacient? Samo zatipa si bunkcijo - pokažeš pred in pod ušesom. Dg z biopsijo, pri odstranitvi paziš na facialis. ...

 

Se mi zdi da se takoj ko začneš odgovarjat odloči na katero oceno spadaš in moraš veliko povedat da odstopi pri katerem vprašanju od tega. Oceni pa po moje kar realno to kar poveš, samo je pa res da se očitno ne strinja najboljš z zapiski in včas kej neumesnga vpraša in dejansko pričakuje da boš to znal, ne samo iz firbce. Ni grozna, samo taka brez neke energije, pa vpraša vse listke po tvojem vrstnem redu.